Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

514/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus poron lihan tarkastamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
514/1994

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministerin esittelystä säädetään 28 päivänä kesäkuuta 1994 annetun lihahygienialain (511/94) nojalla:

1 §Lihahygienialain soveltaminen poron lihaan

Lihahygienialakia (511/94) sovelletaan jäljempänä säädetyin poikkeuksin poron lihaan ja lihatuotteisiin, joiden valmistuksessa on käytetty poron lihaa. Lihahygienialain soveltamisesta sellaisiin poroihin, jotka joudutaan lopettamaan ampumalla, säädetään kuitenkin riistan ja kanin lihan tarkastamisesta annetussa asetuksessa (515/94).

2 §Soveltamisalan rajoitukset

Lihahygienialakia ei sovelleta sellaiseen poron lihaan, jonka kuluttaja poronhoitoalueella hankkii omaan käyttöönsä suoraan lihan tuottajalta. Muista soveltamisalan rajoituksista säädetään lihahygienialaissa.

3 §Laitoksen hyväksyminen

Lääninhallitus hyväksyy poroteurastamon ja poron teurastuspaikan.

Lääninhallituksen on ilmoitettava hyväksymänsä laitos eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle valtakunnalliseen laitosrekisteriin merkitsemistä varten.

4 §Lihantarkastus ja valvonta

Poro teurastetaan ja lihantarkastus suoritetaan lääninhallituksen hyväksymässä poroteurastamossa tai poron teurastuspaikassa. Lisäksi poro voidaan teurastaa ja lihantarkastus suorittaa muussa teurastamossa tai teurastuspaikassa edellyttäen, että teurastus voidaan suorittaa hygieenisesti ja että tarkastuseläinlääkäri on antanut siihen luvan.

Maa- ja metsätalousministeriö määrää, milloin poron elävänä tarkastus voidaan tehdä muualla kuin 1 momentissa tarkoitetussa teurastamossa tai teurastuspaikassa.

Maa- ja metsätalousministeriö määrää sen, mitä laitoksia pidetään poroteurastamoina ja poron teurastuspaikkoina.

5 §Poroteurastamon esimies

Elinkeinon harjoittajan on nimettävä poroteurastamossa esimiehenä toimiva henkilö.

6 §Tarkastuseläinlääkäri

Poroteurastamossa ja poron teurastuspaikassa lihantarkastuksen suorittaa ja laitosta valvoo lääninhallituksen palveluksessa oleva tarkastuseläinlääkäri.

Lihantarkastuksessa ja laitoksen valvonnassa voi tarkastuseläinlääkärin apuna olla lääninhallituksen palveluksessa oleva tarkastusapulainen.

7 §Palkkiot

Poroteurastamossa ja poron teurastuspaikassa lihantarkastuksen suorittaneelle tarkastuseläinlääkärille tarkastuksesta maksettavasta palkkiosta ja matkakustannusten korvauksesta säädetään eläinlääkäreiden toimituspalkkioista annetussa asetuksessa (1269/89).

8 §Maksut

Poroteurastamossa ja poron teurastuspaikassa suoritetusta lihantarkastuksesta ja siihen 1iittyvästä valvonnasta perittävä maksu peritään tarkastusta pyytäneeltä elinkeinon harjoittajalta. Maksun suuruuden määräämisessä noudatetaan mitä valtion maksuperustelaissa (150/92) säädetään.

9 §Tarkastuseläinlääkärin kelpoisuus vaatimukset

Poroteurastamossa ja poron teurastuspaikassa lihantarkastuksen suorittavan ja laitosta valvovan tarkastuseläinlääkärin kelpoisuusvaatimuksena on, että asianomainen on laillistettu eläinlääkäri.

Eläinlääkärintoimen harjoittamisesta annetun lain 3 a §:n 1 momentin nojalla laillistetulta eläinlääkäriltä (ETA-sopimuksen nojalla laillistettu eläinlääkäri) vaaditaan sen lisäksi, että hän on laillistettu eläinlääkäri, myös maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston antama todistus siitä, että hän on osoittanut tutustuneensa hyväksyttävästi Suomen lihantarkastuslainsäädäntöön. Lainsäädäntöön tutustuminen voidaan osoittaa eläinlääkintä- ja elintarvikeosastolle tai sen määräämälle viranomaiselle joko suullisessa haastattelussa tai kirjallisella kokeella. Haastattelu ja koe ovat eläinlääkärille valinnaisia ja ne voidaan suorittaa suomen tai ruotsin kielellä.

Väliaikaisesti tarkastuseläinlääkärinä poroteurastamossa tai poron teurastuspaikassa voi toimia myös muu kuin 1 momentissa tarkoitettu eläinlääkäri tai eläinlääketieteen kandidaatti, jolla on tätä varten tarvittava, eläinlääkärintoimen harjoittamisesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettu lupa eläinlääkärintoimen väliaikaiseen harjoittamiseen.

10 §Tarkastuseläinlääkärin tehtävät

Lääninhallituksen tarkastuseläinlääkärin on sen lisäksi, mitä lihahygienialaissa, eläintautilaissa (55/80) ja eläinsuojelulaissa (91/71) ja niiden nojalla tarkastuseläinlääkärin tehtävistä säädetään tai määrätään, suoritettava muut toimialaansa liittyvät eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen ja lääninhallituksen määräämät tehtävät.

Jos samassa laitoksessa on kaksi tai useampia tarkastuseläinlääkäreitä, voi lääninhallitus määrätä yhden heistä muiden tehtäviensä ohella johtamaan laitoksessa suoritettavaa lihantarkastustaja laitoksen valvontaa.

11 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1994.

Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöön panemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

12 §Särtymäsäännös

Tämän asetuksen voimaantullessa toiminnassa olleet poroteurastamot ja muut porojen teurastukseen hyväksytyt paikat voivat ilman 3 §:ssä tarkoitettua hyväksyntää jatkaa kotimaan kulutukseen tarkoitetun lihan osalta toimintaansa vuoden 1995 loppuun saakka.

ETA-sopimuksen liite I: neuvoston direktiivi 91/495/ETY

Naantalissa 28 päivänä kesäkuuta 1994

Tasavallan Presidentti Martti AhtisaariMaa- ja metsätalousministeri Mikko Pesälä

Sivun alkuun