Asetus opintovapaa-asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministerin esittelystä
muutetaan 7 päivänä joulukuuta 1979 annetun opintovapaa-asetuksen ( 864/79 ) 2 §, 4 §:n 2 momentti, 5 §, 7 §:n 1 ja 2 momentti ja 10 § sekä
lisätään asetukseen uusi 8 a § seuraavasti:
2 §Opintovapaaseen oikeuttava koulutus
Opintovapaalain 5 §:n 1 momentin mukaisella julkisen valvonnan alaisella koulutuksella tarkoitetaan valtion tai kunnan järjestämää koulutusta ja valtionosuuteen oikeuttavaa tai valtionavustuksella tuettua koulutusta taikka opetusministeriön erikseen hyväksymää ja valvomaa muuta koulutusta.
Opintovapaalain 5 §:n 2 momentin mukainen maatalousyrittäjien koulutus voi olla opintovapaan myöntämisperusteena, jos koulutus liittyy maatalousyrittäjien yhteiskunnalliseen edunvalvontaan.
4 §Opintovapaan antamistapa
Opintovapaa voidaan myöntää myös antamalla osia työpäivästä vapaaksi tai muodostamalla se useasta vapaajaksosta, joiden välillä työntekijä on työssä.
5 §Opintovapaan hakeminen
Opintovapaata, joka kestää yli viisi työpäivää, on haettava kirjallisesti työnantajalta vähintään 45 päivää ennen opintojen alkamista.
Milloin opintovapaata haetaan enintään viideksi työpäiväksi, on hakemus, jollei työnantajan ja työntekijän kesken muuta erikseen sovita, tehtävä työnantajalle suullisesti tai kirjallisesti vähintään 15 päivää ennen suunnitellun opintojakson alkamista.
7 §Työnantajan ilmoitusvelvollisuus
Jos opintovapaata haetaan viittä työpäivää pitemmäksi ajaksi, työnantajan tulee ilmoittaa hakemusta koskevasta ratkaisustaan kirjallisesti vähintään 15 päivää ennen koulutuksen tai opiskelun alkamista.
Jos opintovapaata haetaan enintään viiden työpäivän ajaksi, työantajan tulee ilmoittaa hakemusta koskevasta ratkaisustaan vähintään seitsemän päivää ennen koulutuksen tai opiskelun alkamista.
8 a §Työntekijän oikeus siirtää opintovapaata
Opintovapaalain 9 a §:ssä tarkoitettua opintovapaan siirtämistä voidaan hakea enintään vuodeksi kerrallaan. Myönnetyn opintovapaan käyttämättä jättämistä koskeva ilmoitus tai siirtoa tarkoittava hakemus on tehtävä kirjallisesti.
10 §Poikkeukset
Mitä 2-9 §:ssä on säädetty, noudatetaan, jollei työehto-, toimiehto- tai virkaehtosopimuksin toisin sovita.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1987. Sitä sovelletaan opintovapaaseen, joka alkaa tai jota haetaan mainittuna päivänä tai sen jälkeen.
Helsingissä 14 päivänä marraskuuta 1986
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoSosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski-Vikatmaa