Laki avioliittolain 43 ja 44 §:n muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan 13 päivänä kesäkuuta 1929 annetun avioliittolain ( 234/29 ) 43 ja 44 § näin kuuluviksi:
43 §
Avioehtosopimus on jätettävä sen paikkakunnan alioikeuteen, missä jommallakummalla sopijapuolella on kotipaikka. Jollei kummallakaan ole kotipaikkaa Suomessa, on avioehtosopimus jätettävä Helsingin raastuvanoikeuteen.
Tuomioistuimen on rekisteröitävä avioehtosopimus ja viivytyksettä toimitettava rekisteröimisestä kuulutus Viralliseen lehteen.
44 §
Avioehtosopimuksen voimaantulon edellytyksenä on, että se on annettu tuomioistuimelle ja asianmukaisesti rekisteröity. Avioehtosopimus tulee voimaan, vaikka rekisteröimisen olisi toimittanut muu kuin 43 §:n 1 momentissa tarkoitettu alioikeus.
Jäljempänä 45 §:ssä tarkoitettu avioehtosopimus, jolla lahjoitetaan kihlakumppanille tälle avioliittoa päätettäessä tulevaa omaisuutta, raukeaa, jollei avioehtosopimusta ole jätetty tuomioistuimelle kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona avioliitto on päätetty.
Avioehtosopimus ei tule voimaan, jos se on jätetty tuomioistuimelle vasta sen jälkeen, kun puoliso on kuollut tai avioliitto on tuomiolla purettu tai puolisoille on myönnetty asumusero.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1987.
Avioehtosopimusta, joka ennen tämän lain voimaantuloa on otettu tuomioistuimen pöytäkirjaan, ei ole pidettävä pätemättömänä sillä perusteella, että se on jätetty väärään tuomioistuimeen. Tämä ei kuitenkaan aiheuta ennen tämän lain voimaantuloa toimitetun omaisuuden osituksen tai erottelun taikka ennen tämän lain voimaantuloa tehdyn oikeustoimen pätemättömyyttä.
Hallituksen esitys 90/85
Lakivaliok. miet. 9/85
Suuren valiok. miet. 1/86
Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1986
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoOikeusministeri Christoffer Taxell