90/1977

Annettu Helsingissä 21. päivänä tammikuuta 1977

Asetus valtiopäivien avajaisten ja päättäjäisten juhlamenoista

Pääministerin esittelystä säädetään:

Valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä toimii juhlamenojenohjaajana ulkoasiainministeriön protokollaosaston osastopäällikkö.

Tasavallan presidentin julistettua valtiopäivien avaamisen ajan juhlamenojenohjaaja kutsuu eduskunnan puhemiehen, varapuhemiehet ja muut kansanedustajat, eduskunnan oikeusasiamiehen ja eduskunnan pääsihteerin sekä valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskanslerin valtiopäiväjumalanpalvelukseen Helsingin tuomiokirkkoon.

Jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnutaan eduskunnan istuntosaliin, jossa valtiopäivien avajaiset tapahtuvat.

Juhlamenojenohjaaja ilmoittaa eduskunnalle, minä aikana tasavallan presidentti eduskunnan istuntosalissa päättää valtiopäivät. Juhlamenojenohjaaja kutsuu 2 §:n 1 momentissa mainitut henkilöt ennen sanottua tilaisuutta Helsingin tuomiokirkossa pidettävään valtiopäiväjumalanpalvelukseen.

Valtiopäivien avajaisiin ja päättäjäisiin sekä valtiopäiväjumalanpalvelukseen kutsutaan sen lisäksi, mitä 2 ja 3 §:ssä on säädetty, ulkovaltain diplomaattiset edustajat, korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentit ja jäsenet, Helsingin yliopiston kansleri, puolustusvoimain komentaja ja pääesikunnan päällikkö, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnan kansleri, Vapaudenristin ritarikunnan kansleri, Helsingin hovioikeuden presidentti ja Uudenmaan läänin maaherra sekä muut tasavallan presidentin määräämät henkilöt.

Kutsujen lähettämisestä huolehtii juhlamenojenohjaaja.

Helsingin tuomiokirkossa juhlamenojenohjaaja vastaanottaa korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidenttien johtamina saapuvat näiden oikeuksien jäsenet saattaen heidät samoin kuin eduskunnan puhemiehen, varapuhemiehet ja kansanedustajat sekä pääministerin johtamana saapuvat valtin neuvoston jäsenet heille varatuille paikoille. Juhlamenojenohjaajaa avustavat airueet osoittavat muille kutsuvieraille ja yleisölle paikat kirkossa. Tämän jälkeen saapuu kirkkoon tasavallan presidentti adjutantteineen. Tasavallan presidentin vastaanottaa juhlamenojenohjaaja kirkon ulkoportaiden yläpäässä. Jumalanpalveluksessa saarnaavan piispan, Helsingin tuomio kirkkoseurakunnan ja Helsingin pohjoisen ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherrojen seuraamana, tervehdittyä tasavallan presidenttiä kirkon pääkäytävällä juhlamenojenohjaaja saattaa tasavallan presidentin hänelle varatulle paikalle alttarilta katsoen sen vasemmalle puolelle.

Tämän jälkeen alkaa jumalanpalvelus.

jumalapalveluksen päätyttyä poistuvat kirkosta tasavallan presidentti adjutantteineen, valtioneuvoston jäsenet pääministerin johtamana sekä eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja muut kansanedustajat samoin kuin korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden jäsenet näiden oikeuksien presidenttien johtamina sekä sen jälkeen muut kutsuvieraat. Yleisö poistuu kirkosta kutsuvieraiden jälkeen.

Eduskuntatalossa kokoontuvat tasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri hallituksen huoneeseen. Kansanedustajat ja eduskunnan oikeusasiamies asettuvat paikoilleen istuntosalissa. Ulkovaltain diplomaattiset edustajat asettuvat heille istuntosalin alaparvelle varattuun aitioon ja muut kutsuvieraat heille alaparvelle varatuille paikoille. Yläparvelle on varattu paikkoja yleisölle.

Valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri saapuvat heille varattuun aitioon.

Tämän jälkeen saapuu paikalleen eduskunnan puhemies eduskunnan pääsihteerin seuraamana.

Kun kaikki ovat asettuneet paikoilleen, saattaa juhlamenojenohjaaja tasavallan presidentin eduskunnan varapuhemiesten ja adjutanttien seuraamana istuntosaliin.

Valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä pitää pöytäkirjaa eduskunnan pääsihteeri.

Valtiopäivien avajaisissa tasavallan presidentti tervehtii eduskuntaa, ilmoittaa, mitkä hallituksen esitykset annetaan eduskunnalle sekä julistaa valtiopäivät avatuiksi.

Eduskunnan puhemies vastaa tasavallan presidentin puheeseen eduskunnan puolesta.

10§

Valtiopäivien päättäjäisissä eduskunnan puhemies lausuu tasavallan presidentille eduskunnan tervehdyksen sekä jättää hänelle valtiopäiväpäätöksen, minkä jälkeen tasavallan presidentti julistaa valtiopäivät päättyneiksi.

11§

Tasavalla presidentti eduskunnan varapuhemiesten ja adjutanttien seuraamana poistuu eduskunnan istuntosalista juhlamenojenohjaajan saattamana.

12§

Tällä asetuksella kumotaan 20 päivänä tammikuuta 1928 annettu asetus, joka sisältää valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä noudatettavat juhlamenojenohjeet (21/28).

Helsingissä 21. päivänä tammikuuta 1977

Tasavallan Presidentti
Urho Kekkonen

Pääministeri
Martti Miettunen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.