771/1944

Annettu Helsingissä 3. päivänä marraskuuta 1944

Laki valtiopäiväjärjestyksen muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä määrätyllä tavalla, muutetaan valtiopäiväjärjestyksen 7 ja 13 § näin kuuluviksi:

Vaalikelpoinen edustajaksi on, asuinpaikkaan katsomatta, jokainen, joka on vaalioikeutettu.

13§

Edustajaa älköön syytteeseen pantako älköönkä häneltä vapautta riistettäkö hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden taikka muun asiain käsittelyssä noudattamansa menettelyn tähden, jollei eduskunta päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on äänestyksessä kannattanut, ole siihen suostunut.


Tämä laki tulee voimaan heti, ja sitä on sovellettava siten, että ne nykyään koolla olevan eduskunnan entiset jäsenet, joiden edustajantoimet valtiopäiväjärjestyksen 7 ja 8 §:n säännösten johdosta, sellaisena kuin ensiksi mainittu lainkohta tätä ennen oli, ovat lakanneet, palaavat niihin takaisin ja heidän sijaansa tulleet edustajat poistuvat vastaavista edustajantoimista. Jos sellainen varamies kuitenkin edustajanvaaleista annetun lain 67 §:ssä ilmaistun säännön mukaisesti olisi lähinnä oikeutettu tulemaan edustajaksi jonkun muusta syystä edustajantoimesta poisjoutuneen tilalle, annettakoon hänelle valtakirja tähän edustajantoimeen ja peruutettakoon toiselle siihen annettu valtakirja.

Helsingissä 3. päivänä marraskuuta 1944

Tasavallan Presidentti
Mannerheim

Oikeusministeri
Ernst von Born

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.