340./1944

Annettu Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 1944.

Laki rikoslain voimaanpanemisesta annetun asetuksen muuttamisesta.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rikoslain voimaanpanemisesta 19 päivänä joulukuuta 1889 annetun asetuksen 38 ja 41 § näin kuuluviksi:

38 §.

Tutkintavanki on velvollinen tekemään työtä, jos vankeus jatkuu yli seitsemän päivän ajan, mutta saakoon valita sellaista työtä, joka soveltuu vankilalle.

Tutkintavanki saakoon työstään korvauksen oikeusministeriön vahvistamien perusteiden mukaan, kuitenkin enintään kaksi kolmannesta työnsä arvosta.

41 §.

Jos tutkintavanki tottelemattomuudella, uppiniskaisuudella taikka muulla tavalla itse rikkoo taikka koettaa vietellä toista rikkomaan vankilan järjestystä, on asia, niin pian kuin mahdollista, jos vankilalla on johtokunta, jonkun sen jäsenen taikka myöskin paikalle kutsutun uskotun miehen läsnä ollessa, lääninvankilassa johtajan, mutta muussa vankilassa sen tutkittava, jonka valvonnan alainen vankila on. Sillä välin on vankilan johtajalla valta, jos hän sen tarpeelliseksi katsoo ja jos vankia ei ennestään pidetä yksinäishuoneessa, sulkea hänet valoisaan selliin; ja sillä, joka tutkimuksen toimitti, olkoon oikeus, siitä neuvoteltuaan sanotun johtokunnan jäsenen tahi uskotun miehen kanssa ja asianhaarat tutkittuaan, kurittaa syyllistä kovalla makuusijalla enintään neljäksi vuorokaudeksi taikka vedellä ja leivällä enintään neljäksi vuorokaudeksi tai näillä rangaistuksilla yhtaikaa.

Edellä sanottu kuritus ei saa aiheuttaa viivytystä sen rikoksen tutkimisessa, josta tutkintavanki on ilmiannettu, eikä myöskään olla syynä hänen pidättämiseensä vankilassa, jos hänet on irti päästettävä tahi toimitettava tuomittua rangaistusta kärsimään.

Jos tutkintavanki rikkoo yleistä lakia, tuomitkoon hänet oikeus.

Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 1944.

Tasavallan Presidentti
RISTO RYTI.

Oikeusministeri
Oskari Lehtonen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.