983/1943

Annettu Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 1943

Asetus Suomen Leijonan ritarikunnan ohjesäännön muuttamisesta

Pääministerin esittelystä lisätään Suomen Leijonan ritarikunnan perustamisesta 11 päivänä syyskuuta 1942 annetulla asetuksella sanotulle ritarikunnalle vahvistettuun ohjesääntöön uusi 9 a § ja muutetaan sen 3, 4, 11, 12 ja 14 § näin kuuluviksi:

3 §

Suomen Leijonan ritarikunnassa on seuraavat luokat:

Suurristin komentajat,

1 luokan komentajat,

Komentajat,

1 luokan ritarit ja

Ritarit.

Lisäksi on perustettu Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia-mitali, joka voidaan antaa vain taiteilijoille ja kirjailijoille, sekä Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi.

4 §

Tunnustukseksi sodanaikaisista sotilaallisista ansioista voidaan ritarikunnan kunniamerkki, Pro Finlandia-mitalia lukuunottamatta, antaa miekkoineen.

9 a §

Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia-mitali on kullattu hopeamitali, jonka halkaisija on 30 mm; sen etupuoli vastaa ritarikuntaristin keskusosaa ja sen kääntöpuolella on sanat "Pro Finlandia" ja laakeriseppelkoriste, joitten muodostaman kehyksen sisään kaiverretaan mitalin saajan nimi. Mitalia kannetaan samoin kuin ritarimerkkiä.

11 §

Korkeamman luokan kunniamerkin saanut ei enää käytä alempaa, jollei tätä ole annettu miekkoineen.

1 momentin määräys ei koske Pro Finlandia-mitalia eikä ansioristiä.

12 §

Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkiä kannetaan Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan vastaavan luokan kunniamerkin jälkeen.

Pro Finlandia-mitalin kantamisesta määrätään erikseen.

14 §

Kunniamerkin saaneelle annetaan siihen kuuluva kunniakirja, josta kaikkien kotimaisten komentajain ja ritarien on suoritettava ritarikunnan hallituksen vahvistama lunastus mikäli kunniamerkkiä ei ole annettu miekkoineen.

Ulkomaalaiselle annetaan kunniamerkki kunniakirjoineen lunastuksetta, mutta komentaja- ja ritarimerkit on asianomaisen kuoltua tai saatua korkeamman merkin palautettava ritarikunnan hallitukselle mikäli niitä ei ole annettu miekkoineen.

Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 1943

Tasavallan Presidentti
RISTO RYTI

Pääministeri
Edwin Linkomies

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.