198./1933

Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 1933.

Laki maakaaren 1 luvun muttamisesta.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan täten maakaaren 1 luvun 2 § ja lisätään samaan lukuun uusi 3 §.

1 LUKU.

2 §.

Kauppa, vaihto ja lahja on tehtävä kirjalisesti, ja pantakoon luovutuksen perustuksena olevat ehdot kirjaan, jonka julkinen kaupanvahvistaja kutsumansa todistajan kanssa todistaa oikeaksi.

3 §.

Julkisia kaupanvahvistajia ovat:

a) vinkansa puolesta kruununvouti, henkikirjoittaja, nimismies, julkinen notaari, kaupunginvouti, kaupunginviskaali sekä ulkomailla Suomen lähetystön virkamies ja Suomen konsuli, riippumatta siitä, missä kiinteistö sijaitsee; ja

b) erityiset oikeuden määräämät, virkamiehen vastuunalaisuudella toimivat julkiset kaupanvahvistajat, joiden toimivalta käsittää oikeuden tuomiopiirissä olevat kiimteistöt

Julkisiksi kaupanvahvistajiksi oikeus määrätköön tarpeellisen luvun tuomiopiirissä asuvia rehellisiksi tunnettuja ja siihen tehtävään pystyviä henkilöitä, jotka suostuvat ottamaan tehtävän vastaan. Oikeus voi peruuttaa määräyksen, milloin katsoo siihen olevan syytä; älköönkä oikeuden sitä koskevaan päätökseen muutosta haettako.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä marraskuuta 1933. Tuomioistuimet ryhtykööt kuitenkin sitä ennen toimenpiteisiin julkisten kaupanvahvistajien määräämiseksi.

Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 1933.

Tasavallan Presidentti
P. E. SVINHUFVUD.

Oikeusministeri
Eric J Serlachius.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.