273/1922

Annettu Helsingissä 25. päivänä marraskuuta 1922

Laki valtakunnanoikeudesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty 20 päivänä heinäkuuta 1906 annetun valtiopäiväjärjestyksen 60 §:ssä määrätyllä tavalla, säädetään täten:

Valtakunnanoikeus käsittelee syytteen, joka nostetaan valtioneuvoston jäsentä, oikeuskansleria tahi korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden presidenttiä tai jäsentä vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa.

Valtakunnanoikeuteen kuuluu korkeimman oikeuden presidentti puheenjohtajana ja jäseninä korkeimman hallinto-oikeuden presidentti, kaikkien hovioikeuksien presidentit ja Helsingin yliopiston lainopillisen tiedekunnan professori, jonka ynnä varamiehen mainittu tiedekunta valitsee keskuudestaan kolmeksi vuodeksi, sekä kuusi muuta jäsentä, jotka ynnä tarvittavat varajäsenet eduskunnan valitsijamiehet valitsevat suhteellisilla vaaleilla aina kolmeksi vuodeksi. Jos korkeimman oikeuden, korkeimman hallinto-oikeuden tai hovioikeuden presidentti on estetty olemasta asiaa käsittelemässä, kutsutaan hänen sijaansa saman tuomioistuimen vanhin jäsen. Valitun jäsenen sijaan astuu tarvittaessa varajäsen ja puheenjohtajan sijaan korkeimman hallinto-oikeuden presidentti.

Ryhtyessään hallitusmuodon 47 ja 59 §:n mukaan ajamaan syytettä valtakunnanoikeudessa tulee oikeuskanslerin, eduskunnan oikeusasiamiehen tai tasavallan presidentin siihen määräämän henkilön valtakunnanoikeuden puheenjohtajalta pyytää, että syytteeseen pantava kutsutaan asiasta vastaamaan. Puheenjohtajan tulee sen jälkeen ryhtyä toimiin, että valtakunnanoikeus kokoontuu asiaa laillisessa järjestyksessä käsittelemään.

Lopetettuaan tutkimuksen valtakunnanoikeus antakoon tuomionsa asiasta, sovelluttaen yleistä lakia. Siitä tuomiosta älköön armahdusta myönnettäkö muuten kuin valtakunnanoikeuden esityksestä.

Tämä laki olkoon voimassa perustuslakina.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.

Helsingissä 25. päivänä marraskuuta 1922

Tasavallan Presidentti
K. J. Ståhlberg

Oikeusministeri
Otto Åkesson

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.