41/1921

Annettu Helsingissä, 11 päivänä helmikuuta 1921.

Laki Oikeudenkäymiskaaren 10 luvun 1 §:n muuttamisesta toisin kuuluvaksi.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan täten Oikeudenkäymiskaaren 10 luvun 1 § näin kuuluvaksi:

10 LUKU

Laillisesta tuomioistuimesta kaikkinaisissa oikeudenkäyntiasioissa.

1 §

Kun joku velasta tahi muusta henkilöä koskevasta riita-asiasta aikoo tehdä kanteen toista vastaan, haastattakoon hänet siihen oikeuteen, jonka piirissä haastettavan koti ja asuinpaikka on. Sitä, jolla ei ole vakinaista asuinpaikkaa Suomessa, haettakoon, missä hänet tavataan tahi missä hänellä tässä maassa on omaisuutta. Jos suomalainen oleskelee ulkomaalla, haettakoon häntä myös siellä, missä hän Suomessa viimeksi asui. Vieraan valtion kansalaista, jolla ei ole Suomessa kotia eikä asuinpaikkaa, haettakoon, mikäli jonkun määrätyn valtion kansalaisista ei ole toisin erityisesti säädetty, sillä Suomessa olevalla paikkakunnalla missä hänet tavataan tai missä on hänelle kuuluvaa omaisuutta.

Jos joku harjoittaa paikkakunnalla, missä hänen kotinsa ja asuinpaikkansa ei ole, maanviljelystä, tehdasliikettä, kauppaa entyisessä myyntihuoneessa tai muuta liikettä, saatakoon kannetta sitoumuksesta, joka on välittömästi sitä liikettä varten tehty, ajaa siellä, missä liikettä harjoitetaan tai on harjoitettu.

Työnantajien ja työntekijäin tai isäntien ja palvelijain välisistä, työsopimuksesta, työurakasta tahi palvelussopimuksesta johtuvista riidoista on lupa haastaa myöskin sen paikkakunnan oikeuteen, missä työ on suoritettu tai sopimus tehtiin.

Jos haastettu puolestaan aikoo tehdä kanteen haastattajaansa vastaan, olkoon myös tämä velvollinen vastaamaan samassa oikeudessa, jos asioilla on yhteyttä keskenään.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.

Helsingissä, 11 päivänä helmikuuta 1921.

Tasavallan Presidentti
K. J. Ståhlberg.

Oikeusministeri
Otto Hjalmar Granfelt.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.