Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1058/2008

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön asetus teurasruhojen luokittelusta ja hintaseurannasta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
1058/2008
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 168/2008 (Julkaistu 31.12.2008)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun lain (1100/1994) 2 §:n 2 momentin, 3 §:n 2 momentin ja 11 §:n 2 ja 3 momentin nojalla, sellaisina ne ovat laissa 273/2003:

1 §Soveltamisala

Naudan-, sian- ja lampaanruhojen luokittelusta sekä näitä koskevasta hintaseurannasta säädetään seuraavissa yhteisön säännöksissä:

1)

maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 ( neuvostonasetus ) 42 artikla, 43 artiklan m alakohta ja liite V;

2)

naudan-, sian- ja lampaanruhojen yhteisön luokitusasteikkojen soveltamista ja ruhojen hintaselvityksiä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annettu komission asetus 1249/2008 ( komission asetus ).

Tässä asetuksessa annetaan luokittelua ja hintaseurantaa koskevat kansalliset säännökset.

2 §Vapaaehtoinen soveltaminen

Luokittelu on vapaaehtoista, jos kyse on:

1)

3 §:n mukaisesta naudanruhojen luokittelusta teurastamoissa, joissa teurastettujen eläinten viikoittainen keskiarvo ei ylitä 75 täysikasvuista nautaeläintä;

2)

4 §:n mukaisesta sianruhojen luokittelusta teurastamoissa, joissa teurastettujen eläinten vuosittainen keskiarvo ei ylitä 200 sikaa viikossa; tai

3)

5 §:n mukaisesta lampaanruhojen luokittelusta.

Yrityskohtainen hintaseuranta on vapaaehtoista, jos kyse on:

1)

naudanlihan hintaseurannasta teurastamoissa, joissa teurastettujen eläinten kokonaismäärä ei ylitä 20 000 täysikasvuista eläintä vuodessa;

2)

sianlihan hintaseurannasta teurastamoissa, joissa teurastettujen eläinten kokonaismäärä ei ylitä 80 000 sikaa vuodessa; tai

3)

lampaanlihan hintaseurannasta teurastamoissa.

3 §Naudanruhojen luokittelu

Naudanruhojen luokittelua koskevat säännökset on annettu neuvoston asetuksen 42 artiklassa ja sen liitteen V kohdassa A sekä komission asetuksen luvussa II.

Neuvoston asetuksen liitteen V kohdassa A tarkoitetun luokittelutaulukossa mainittujen luokkien S, E, U, R, O ja P lisäksi on kansallisesti käytössä alaluokat R+ ja R-, O+ ja O- sekä P+ ja P-.

Komission asetuksen 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu leima voidaan luokittelun yhteydessä korvata 6 artiklan 4 kohdan mukaisella ruhontunnistelapulla.

4 §Sianruhojen luokittelu

Sianruhojen luokittelua koskevat säännökset on annettu neuvoston asetuksen 42 artiklassa ja sen liitteen V kohdassa B sekä komission asetuksen luvussa III.

Sianruhojen luokittelussa on käytössä neuvoston asetuksen liitteen V kohdassa B mainitut luokat S, E, U, R, O ja P.

5 §Lampaanruhojen luokittelu

Lampaanruhojen luokittelua koskevat säännökset on annettu neuvoston asetuksen 42 artiklassa ja sen liitteen V kohdassa C sekä komission asetuksen luvussa IV.

Lampaanruhojen luokittelussa on käytössä neuvoston asetuksen liitteen V kohdassa A mainittujen luokkien S, E, U, R, O ja P lisäksi alaluokka P-.

Komission asetuksen 30 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu leima voidaan luokittelun yhteydessä korvata 30 artiklan 4 kohdan mukaisella ruhontunnistelapulla.

Lampaanruhon hinnoittelussa komission asetuksen 33 artiklan mukaisesti huomioon otettava paino on ruhon lämminpaino vähennettynä kahdella prosentilla.

6 §Luokittelija ja punnitsija

Teurasruhon luokittelijana ja punnitsijana voi toimia Maaseutuviraston valtuuttama henkilö, jolla on tehtäviin käytännössä osoitettu pätevyys.

7 §Hintaseuranta

Komission asetuksessa tarkoitetusta hintaseurannasta ja tätä koskevasta raportoinnista vastaa maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus ( Tike ) maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Hintaseurannassa Suomi muodostaa yhden alueen komission asetuksen 14 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti.

Teurastamon, jossa sovelletaan tämän asetuksen mukaista luokittelua, tulee antaa Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta annetun lain 1100/1994 ( laki ) 4 §:n nojalla Tikelle tiedot, jotka ovat välttämättömiä komission asetuksen 13, 14, 25 ja 33 artiklan mukaisen hintaseurannan toteuttamiseksi. Hintaseurannan kattavuuden varmistamiseksi voi Tike edellyttää hintatietojen toimittamista myös tämän asetuksen 2 §:n 2 momentissa tarkoitetuilta toimijoilta.

8 §Valvonta

Edellä 1 §:ssä tarkoitettujen säännösten ja tämän asetuksen noudattamista valvoo luokittelun ja punnituksen osalta Maaseutuvirasto ja sen tehtävään valtuuttamat tarkastajat. Valvonnassa saadaan käyttää lain 3 §:n 2 momentin mukaisesti apuna maatalous- ja puutarha-alan tuottajien yhteenliittymiä tai yksityisoikeudellisia maatalousalan yhteisöjä.

Teurastamon 7 §:n 2 momentin nojalla antamien tietojen oikeellisuutta valvoo Maaseutuvirasto.

9 §Rangaistussäännös

Tämän asetuksen vastaisen menettelyn seuraamuksista säädetään lain 8 §:ssä.

10 §Voimaantulo ja siirtymäsäännös

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2009.

Tällä asetuksella kumotaan teurasruhojen luokituksesta annettu maa- ja metsätalousministeriön päätös 843/1995. Kumottavan päätöksen nojalla maa- ja metsätalousministeriön antamat valtuutukset ovat voimassa valtuutuspäätöksessä todetun ajan.

Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2008

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa AnttilaHallitussihteeri Aku-Petteri Korhonen

Sivun alkuun