Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

811/1999

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista lisäaineista kuin makeutusaineista ja väreistä

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
811/1999
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 87/1999 (Julkaistu 23.7.1999)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 §:n ja elintarvikelisäaineista 12 päivänä kesäkuuta 1992 annetun asetuksen (521/1992) 6 ja 11 §:n nojalla päättänyt:

1 §Päätöksen tarkoitus

Tällä päätöksellä pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 95/2/EY, annettu 20 päivänä helmikuuta 1995, elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen (1) .

2 §Soveltamisala

Tässä päätöksessä mainittuja lisäaineita saa käyttää elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa sekä muiden lisäaineiden kantaja-aineina siten kuin jäljempänä tarkemmin määrätään. Värien ja makeutusaineiden käytöstä määrätään erikseen. Päätöstä ei sovelleta muihin kuin liitteessä mainittuihin entsyymeihin.

Elintarvikkeiden lisäaineiksi ei katsota tässä päätöksessä seuraavia aineita:

a)

juomaveden käsittelyyn yhteisölainsäädännössä (dir. 98/83/EY) sallittuja aineita,

b)

pektiiniä sisältäviä valmisteita, joita saadaan omenan kuivatusta puristusjätteestä tai sitrushedelmien kuorista taikka näiden seoksesta hapolla uuttamalla ja sen jälkeen neutraloimalla natrium- ja kaliumsuoloilla (nestemäinen pektiini),

c)

purukumin perusmassan ainesosia,

d)

valkoista tai keltaista dekstriiniä, paahdettua tai dekstrinoitua tärkkelystä, happo- tai emäskäsittelyllä muunnettua tärkkelystä, valkaistua tärkkelystä, fysikaalisesti muunnettua tärkkelystä ja amylolyyttisillä entsyymeillä käsiteltyä tärkkelystä,

e)

ammoniumkloridia (salmiakki),

f)

veriplasmaa, syötävää liivatetta (gelatiini), proteiinihydrolysaatteja ja niiden suoloja, maitoproteiinia ja gluteenia;

g)

aminohappoja ja niiden suoloja, joilla ei ole lisäaineellista vaikutusta, kuitenkin lukuun ottamatta glutamiinihappoa, glysiiniä, kysteiiniä ja kystiiniä sekä niiden suoloja,

h)

kaseinaatteja ja kaseiinia,

i)

inuliinia eikä

j)

ruokasuolaa.

3 §Lisäaineiden sallittu käyttö elintarvikkeissa

Liitteessä 1a lueteltuihin käyttötarkoituksiin on yleisesti sallittua käyttää liitteessä 1b mainittuja lisäaineita, ottaen huomioon tämän päätöksen 4―8 §:ssä ja liitteissä 2―6 määrätyt kiellot ja käytön rajoitukset.

Jos lisäainetta saa tämän päätöksen mukaan käyttää jossakin elintarvikkeessa, on sen käyttö sallittua myös vastaavassa sellaisessa elintarvikkeessa, joka on tarkoitettu erityisruokavaliovalmisteista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen (937/1995) mukaiseen erityiskäyttöön.

4 §Lisäaineiden käyttö lastenruokiin

Lastenruoista annetun kauppa- ja teolisuusministeriön päätöksen (789/1997) tarkoittamiin lastenruokiin ja äidinmaidonkorvikkeesta ja vierotusvalmisteesta annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen (485/1997) tarkoittamiin valmisteisiin sekä sairaille imeväisille ja pikkulapsille tarkoitettuihin lastenruokiin saa käyttää lisäaineita siten kuin liitteessä 6 määrätään.

5 §Lisäaineiden kielletty käyttö elintarvikkeissa

Lisäaineiden käyttö on kielletty seuraaviin elintarvikkeisiin, ellei muualla toisin määrätä:

1)

käsittelemättömiin ja vähän käsiteltyihin elintarvikkeisiin, joilla tarkoitetaan sellaista elintarviketta, jonka alkuperäistä tilaa ei ole olennaisesti muutettu; vähäiseksi käsittelyksi katsotaan esimerkiksi peseminen, kuoriminen, nahanpoisto, leikkaaminen, jakaminen, erottaminen, paloittelu, viipalointi, raastaminen, hienontaminen, jauhaminen, siivilöinti, annostelu, pakastaminen, jäädyttäminen, jäähdyttäminen ja pakkaaminen,

2)

hunajaan

3)

emulgoimattomiin eläin- tai kasvialkuperää oleviin rasvoihin tai öljyihin,

4)

voihin, lukuun ottamatta hapatetusta kermasta valmistettua voita,

5)

pastöroituun, steriloituun tai iskukuumennettuun maitoon, myös täysrasvaiseen, puolirasvaiseen ja kuorittuun maitoon sekä pastöroituun, täysrasvaiseen kermaan,

6)

maustamattomiin elävää hapatetta sisältäviin hapanmaitovalmisteisiin,

7)

lähdeveteen ja yhteisölainsäädännön mukaiseen luontaiseen kivennäisveteen,

8)

kahviin ja kahviuutteeseen, lukuun ottamatta maustettua pikakahvia

9)

maustamattomaan teehen (teelehtiin),

10)

yhteisölainsäädännön mukaisiin sokereihin,

11)

makaroniin ja pastaan, lukuun ottamatta tuorepastaa ja erityisruokavaliovalmisteeksi tarkoitettua gluteenitonta ja/tai vähän proteiinia sisältävään ruokavalioon tarvoitettua makaronia tai pastaa, sekä

12)

maustamattomaan luontaiseen kirnumaitoon, lukuun ottamatta steriloitua kirnumaitoa.

6 §Lisäaineiden kantaja-aineet

Lisäaineiden kantaja-aineina saa käyttää tavanomaisten elintarvikkeiden sekä 2 §:n 2 momentissa mainittujen aineiden lisäksi liitteessä 5 mainittuja kantaja-aineita siinä määrätyillä ehdoilla.

7 §Lisäaineiden enimmäismäärät

Liitteissä määrätty enimmäismäärä koskee myytävää elintarviketta, ellei toisin määrätä.

Tässä päätöksessä mainittu ilmaisu quantum satis tarkoittaa, että enimmäispitoisuutta ei ole määrätty. Lisäainetta saa tällöin käyttää hyvän valmistustavan mukaan siten, että määrä ei ylitä sitä määrää, mikä tarvitaan halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Lisäaineen käytöllä ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

8 §Koostetun elintarvikkeen lisäaineet

Sen estämättä, mitä muualla säädetään tai määrätään, elintarvikkeeseen saa sisältyä lisäainetta seuraavissa tapauksissa:

1)

5 §:ssä mainittuja elintarvikkeita lukuun ottamatta, koostetussa elintarvikkeessa sellainen määrä, joka sallitaan sen jossakin ainesosassa tämän päätöksen mukaan; tai

2)

yksinomaan koostetun elintarvikkeen valmistukseen tarkoitetussa elintarvikkeessa sellainen määrä, että koostettu elintarvike täyttää tämän päätöksen määräykset.

Mitä 1 momentissa määrätään, ei kuitenkaan koske 4 §:ssä tarkoitettuja lastenruokia.

9 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 2 päivänä elokuuta 1999.

Tällä päätöksellä kumotaan elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä muista lisäaineista kuin makeutusaineista ja väreistä 13 päivänä syyskuuta 1996 annettu kauppa- ja teollisuusministeriön päätös (691/1996) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen, lukuun ottamatta aromien käyttöä koskevia määräyksiä.

10 §Siirtymäsäännös

Marraskuun 4 päivästä 2000 alkaen on kiellettyä myydä tai käyttää elintarviketta, joka ei täytä tämän päätöksen määräyksiä. Kuitenkin sellaiset elintarvikkeet, jotka on luovutettu kaupan pidettäväksi tai joiden pakkausmerkinnät on tehty ennen marraskuun 4 päivää 2000, saa myydä loppuun, vaikka ne eivät täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos ne ovat tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukaisia.

(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivit 95/2/EY; EYVL N:o L 61, 18.3.1995, s. 1, 96/85/EY; EYVL N:o L 86, 28.3.1997, s. 4, 98/72/EY; EYVL N:o L 295, 4.11.1998, s. 18

Helsingissä 9 päivänä heinäkuuta 1999

Ministeri Kimmo SasiYlitarkastaja Liisa Rajakangas

Liite 1a

LISÄAINEIDEN RYHMÄNIMET KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN

JA RYHMÄNIMIEN MÄÄRITELMÄT

(1) Arominvahventeet ovat aineita, jotka tehostavat elintarvikkeen omaa makua ja/tai tuoksua.

(2) Emulgointiaineet ovat aineita, jotka mahdollistavat tai säilyttävät tasaisen seoksen elintarvikkeessa kahdesta tai useammasta toisiinsa sekoittumattomasta olomuodosta kuten öljystä ja vedestä.

(3) Hapettumisenestoaineet ovat aineita, jotka pidentävät elintarvikkeen säilyvyyttä suojaamalla sitä hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta kuten rasvan eltaantumiselta ja värimuutoksilta.

(4) Hapot ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen happamuutta ja/tai antavat elintarvikkeeseen happaman maun.

(5) Happamuudensäätöaineet ovat aineita, jotka muuttavat tai säätelevät elintarvikkeen happamuutta tai emäksisyyttä.

(6) Hyytelöimisaineet ovat aineita, jotka antavat elintarvikkeelle hyytelömäisen rakenteen.

(7) Jauhonparanteet ovat aineita, joita lisätään jauhoon tai taikinaan parantamaan sen leipoutuvuutta.

(8) Kantaja-aineet (mukaan luettuna kantajaliuottimet) ovat aineita, joita käytetään liuottamaan, laimentamaan, hajottamaan tai muutoin fyysisesti muuttamaan lisäainetta, jolloin tarkoituksena on helpottaa lisäaineen käsittelyä, annostelua tai käyttöä muuttamatta lisäaineen teknologista vaikutusta ja vaikuttamatta kantaja-aineella teknologisesti elintarvikkeeseen.

(9) Kiinteyttämisaineet ovat aineita, jotka tekevät hedelmän tai kasviksen solukon kiinteäksi tai rapeaksi tahi säilyttävät sen sellaisena, taikka jotka yhdessä hyytelöimisaineiden kanssa muodostavat tai vahvistavat hyytelörakennetta.

(10) Kompleksinmuodostajat ovat aineita, jotka muodostavat kemiallisia komplekseja metalli-ionien kanssa.

(11) Kosteudensäilyttäjät ovat aineita, jotka estävät elintarviketta kuivumasta kosteuspitoisuudeltaan alhaisen säilytysilman vaikutuksesta tai jotka edistävät jauheen liukenemista nesteeseen.

(12) Muunnetut tärkkelykset ovat aineita, joita saadaan yhdellä tai useammalla kemiallisella käsittelyllä syötävästä tärkkelyksestä, joka voi olla fyysisesti tai entsymaattisesti käsiteltyä ja jota on voitu ohentaa tai valkaista happo- tai emäskäsittelyllä.

(13) Nostatusaineet ovat aineita tai aineyhdistelmiä, joista vapautuu kaasua ja jotka siten lisäävät taikinan tilavuutta.

(14) Paakkuuntumisenestoaineet ovat aineita, jotka vähentävät elintarvikkeen yksittäisten hiukkasten taipumusta tarttua toisiinsa.

(15) Pakkauskaasut ovat muita kaasuja kuin ilma, joita lisätään pakkaukseen samanaikaisesti tai ennen tahi jälkeen elintarvikkeen sulkemista pakkaukseen.

(16) Pintakäsittelyaineet (mukaan lukien voiteluaineet) ovat aineita, jotka elintarvikkeen ulkopinnalla käytettynä lisäävät kiiltoa tai muodostavat suojaavan pintakerroksen.

(17) Ponneaineet ovat muita kaasuja kuin ilma, jotka työntävät elintarvikkeen ulos pakkauksesta.

(18) Sakeuttamisaineet ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen jähmeyttä.

(19) Stabilointiaineet ovat aineita, jotka mahdollistavat elintarvikkeen fyysis-kemiallisen tilan säilymisen; stabilointiaineisiin kuuluu aineita, jotka mahdollistavat tasaisen seoksen säilymisen kahdesta tai useammasta toisiinsa sekoittumattomasta ainesosasta elintarvikkeessa, sekä aineita, jotka stabiloivat, säilyttävät tai tehostavat elintarvikkeen omaa väriä.

(20) Sulatesuolat ovat aineita, jotka muuttavat juuston proteiineja sellaiseen muotoon, että ne aikaansaavat rasvan ja muiden ainesosien tasaisen jakautumisen.

(21) Säilöntäaineet ovat aineita, jotka pidentävät elintarvikkeiden säilyvyyttä suojaamalla niitä mikro-organismien aiheuttamalta pilaantumiselta.

(22) Täyteaineet ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen tilavuutta vaikuttamatta olennaisesti sen hyödynnettävään energia-arvoon.

(23) Vaahdonestoaineet ovat aineita, jotka estävät tai vähentävät vaahdonmuodostusta.

(24) Vaahdotusaineet ovat aineita, jotka mahdollistavat kaasumaisen olomuodon tasaisen jakautumisen nestemäisessä tai kiinteässä elintarvikkeessa.

Sivun alkuun