Rovaniemen HO 10.09.2002 556

Vaarallisten aineiden kuljettamisrikkomus, Kevytpolttoöljy

Esittely 30.5.2002

Diaarinumero R 01/742
Esittely 30.5.2002
Taltionumero 556
Antamispäivä 10.9.2002

KÄRÄJÄOIKEUDEN PÄÄTÖS

A oli kuljettanut kuorma-autolla Suomesta Ruotsiin kevytpolttoöljyä kuudessa 1 040 litraa sisältävässä astiassa eli yhteensä 6 240 litraa. Kevytpolttoöljy oli pakattu vähittäismyyntiä varten tarkoitettuihin pakkauksiin ja se oli tarkoitettu käytettäväksi A:n henkilökohtaiseen käyttöön. Kyseessä oli kansainvälinen yksityiskuljetus.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n vaarallisten aineiden kuljettamisrikkomuksesta.

VAATIMUKSET JA ASIAN KÄSITTELY HOVIOIKEUDESSA

A vaati, että syyte hylätään. Kuljetukseen tuli soveltaa ADR-sopimusta. ADR-sopimuksen mukaan kansainvälinen yksityiskuljetus oli vapautettu erityisistä kuljetusmääräyksistä, mikäli aine oli pakattu vähittäismyyntiä varten ja tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön.

Syyttäjä vaati valituksen hylkäämistä.

HOVIOIKEUDEN RATKAISU

A on kuljettanut kevytpolttoöljyä, joka on luokiteltu vaaralliseksi aineeksi, Suomesta Ruotsiin. Kyseessä on siten ollut kansainvälinen kuljetus, johon sovelletaan vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR-sopimuksen) määräyksiä. ADR-sopimuksen osan 1 kohdan 1.1.3.1 (a) mukaan vaarallisten aineiden kuljetuksia koskevia erityismääräyksiä, joiden noudattamatta jättämistä syyte koskee, ei kansainvälisessä kuljetuksessa sovelleta yksityisten ihmisten suorittamiin vaarallisten aineiden kuljetuksiin, kun vaaralliset aineet on pakattu vähittäismyyntiä varten ja tarkoitettu henkilökohtaiseen tai kotitalouden käyttöön tai vapaa-ajan tai urheiluharastuksiin. A:n kuljettama kevytpolttoöljy on ollut pakattu vähittäismyyntiä varten ja tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi kyseessä olevassa A:n kuljetuksessa ei ole rikottu sanotunlaiseen kuljetukseen sovellettavia säännöksiä.

Hovioikeus hylkäsi A:ta vastaan esitetyt syytteet.

Lainvoimaisuustiedot:

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.