Vaasan HO 29.06.1995 1032

Ehdollinen rangaistus - Törkeä petos

Sosiaalisihteeri A oli, hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä, useissa erissä pääosin viiden kuukauden aikana salaamalla sen, ettei hänellä ollut oikeutta käyttää kehitysvammaisen B:n pankkitiliä, erehdyttänyt pankin toimihenkilöitä luovuttamaan hänelle B:n tililtä rahaa 63.582,80 markkaa, jotka hän oli ottanut omaan käyttöönsä.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n jatketusta rikoksesta, joka käsitti törkeitä petoksia ja petoksen, ja vielä petoksesta vankeusrangaistukseen, joka määrättiin ehdolliseksi.

Virallinen syyttäjä valitti ja vaati, että rangaistus muutetaan ehdottomaksi. Hovioikeus hylkäsi valituksen.

Perustelu:

Rikokset olivat kohdistuneet kehitysvammaisen henkilön varoihin.
B ei itse ollut lainkaan pystynyt huolehtimaanraha-asioistaan.
Sosiaalityöntekijän tekemänä tälläiseen henkilöön kohdistunutta rikosta oli pidettävä luonteeltaan vakavana, mikä oli omiaan puoltamaan ehdottoman vankeusrangaistuksen tuomitsemista.
Toisaalta A ei ollut aikaisemmin syyllistynyt rikoksiin, hän oli iältään 66-vuotias ja rikosten tekemiseen oli osaltaan vaikuttanut hänen itsensä ja erään hänen omaisensa taloudellinen ahdinkotila. Yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen ei siten vaatinut rangaistuksen tuomitsemista ehdottomana tässä tapauksessa.

III-osasto

Jäsenet: Presidentti Erkki Rintala, hovioikeudenneuvokset Olli Varila ja Jyrki Laitinen.

Esittelijä: Satu Rantaeskola

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.