Rovaniemen HO 09.11.1993 1275

Viranomaisen erehdyttäminen - Matkustajakortti - Väärät henkilötiedot

A oli majoitusliikkeisiin yöpyessään täyttänyt matkustajakortit väärillä henkilötiedoilla. Hänen tarkoituksenaan oli ollut erehdyttää henkilöllisyydestään majoitus- ja ravitsemusliikkeiden henkilökuntaa eikä viranomaisia. A oli poistunut liikkeistä laskuaan maksamatta. Hänen täyttämänsä matkustajakortit oli toimitettu poliisille vain petosten selvittämistä varten. Hovioikeus katsoi, ettei A ollut täyttäessään matkustajakortin väärillä henkilötiedoilla syyllistynyt hänen syykseen luettuihin viranomaisen erehdyttämisiin, koska teot eivät olleet edistyneet sille asteelle, että viranomainen olisi voinut erehtyä hänen henkilöllisyydestään.

A oli majoittuessaan majoitusliikkeeseen merkinnyt matkustajakorttiin väärät henkilötiedot. Matkustajakortteja tarkastamaan tullut poliisiviranomainen oli saanut tarkistusta varten A:n väärillä henkilötiedoilla täyttämän matkustajakortin. Hän oli kuitenkin jo ennen kortin tarkistamista tiennyt A:n oikean henkilöllisyyden. Hän ei siten ollut voinut erehtyä A:n henkilöllisyydestä matkustajakortissa olleiden väärien henkilötietojen vuoksi. A:n syyksi luettu viranomaisen erehdyttäminen ei ollut tässäkään tapauksessa edennyt sille asteelle, että viranomainen olisi voinut erehtyä hänen henkilöllisyydestään.

I jaosto

A majoitus- ja ravitsemisliikkeistä 11 § RL 16 luku 20 a §

KKO:n ratkaisu (LVT:3)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.