Vaasan HO 22.12.1988 2233/88

Työsuhteen ehdot - Provisiopalkka - Työsopimuksen ehtojen sovittelu - Oikeustoimilaki

Kettutarhauksen harjoittamiseksi perustettu osakeyhtiö A ja sen osakkeenomistaja B olivat tehneet työsopimuksen, jonka mukaan B:n palkka kettutarhan hoitajana oli kahdeksan prosenttia liikevaihdosta. B:n työsuhde oli kestänyt vain kaksi tilikautta, joista toinen oli käsittänyt 18 kuukautta.
Sinä aikana toiminta oli nopeasti laajentunut. Hoidetut ketut olivat tuottaneet osakeyhtiölle tuloa vasta hoitoa seuranneena tilikautena. Näistä seikoista oli johtunut, että huomattava osa B:n työpanoksesta yhtiössä oli tullut näkyviin yhtiön liikevaihdossa vasta työsuhteen päättymisen jälkeistä tilikautta koskeneessa tilinpäätöksessä. Tästä työstä B:llä ei ollut oikeutta palkkaan palkkaehdon sanamuodon mukaan.
Ehdon soveltamisen katsottiin johtaneen kohtuuttomuuteen ja sitä soviteltiin varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain 36 §:n nojalla.

OikTL 36 § 1 mom

III-jaosto

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.