Itä-Suomen HO 10.01.1986 1327/85

Salakuljetus - Tullirikkomus

A ja B olivat yrittäneet viedä Neuvostoliittoon ilmapallojen avulla alle 1.000 markan arvosta venäjänkielisiä uskonnollisia kirjoja, joiden alkuperämaa oli jäänyt selvittämättä, muualta kuin tulliteitä pitkin sekä ilmoittamatta tavaraa tullattavaksi. Koska uskonnollisen kirjallisuuden vienti maasta ei ole kiellettyä eikä sitä ole myöskään säädetty luvanvaraiseksi, A ja B eivät syyllistyneet salakuljetukseen. Kun kirjojen arvo oli alle 1.000 markkaa, niistä ei ollut tarvinnut tehdä vientitarkkailuilmoitusta.
Koskei ilmapallojen ollut edes väitetty ylittäneen valtakunnan rajaa, heidän ei katsottu syyllistyneen myöskään tullirikkomukseen.

Vesterbacka: Tullirikoksista. Lakimiesliiton koulutuskeskuksen julkaisusarja n:o 32, 1981, s. 211

Virtanen: Vero- ja tullirikokset valvontaviranomaisen näkökulmasta. Taloudellinen rikollisuus, osa I. Turun yliopiston julkisoikeuden laitos, Rikos- ja prosessioikeuden julkaisusarja A n:o 9, 1979, s. 66

Hämäläinen: Tuonnin ja viennin yhteydessä tapahtuva rikollisuus. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos n:o 59, 1983, s. 84.

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.