Vaasan HO 01.11.1985 1587/85

Liikennejuopumus - Vesiliikennejuopumus (RL_23:6,2) - Aluksen päällikkö

Useita henkilöitä käsittänyt seurue oli lähtenyt A:n mukana merelle A:n omistamalla noin 8 m pitkällä ja 2,6 m leveällä, 49 hv:n moottorilla varustetulla veneellä. Kun A oli ollut keskivahvassa humalatilassa, venettä oli matkalla ohjannut A:n pyynnöstä naishenkilö, joka kokemattomana ei kuitenkaan ollut kyennyt kuljettamaan venettä omatoimisesti. A oli antanut tälle ohjeita ja käskyjä veneen hallintalaitteiden käyttämisessä, jolloin vene oli voitu pitää kulussa.

HO katsoi, että A:ta oli pidettävä aluksensa turvallisesta kuljettamisesta vastaavana päällikkönä. Kun hän oli, nautittuaan alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin oli ollut huonontunut, edellä kerrotulla tavalla neuvoilla ja käskyillä ohjaillut alusta olosuhteiden ollessa sellaiset, että teko oli ollut omiaan vaarantamaan toisten turvallisuutta, A tuomittiin rikoslain 23 luvun 6 §:n 1 ja 2 momentin nojalla rangaistukseen vesiliikennejuopumuksesta. (Ään.)

Eri mieltä oleva jäsen hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja hylkäsi syytteen katsoen, että A:ta ei ollut pidettävä päällikkönä.

Ks. vesiliikennekirjallisuutta:

Kivekäs, Lasse K.: Veneenohjaajan käsikirja (Helsinki 1978)

Hilpi, H.O.: Kipparin aapinen (merenkulun ohjeita saaristo- ja rannikkolaivureille Karkkila 1978)

Veneliikenteen säädökset, lakikokoelma 9 (Valtion painatuskeskus 1983)

III-jaosto
Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.