Helsingin HO 11.04.1984 1120

Grynder-rakentaja - Todistelu

Grynder-rakentajana toimineen rakennusosakeyhtiön hallituksen jäsenet A ja B oli merkitty sen perustaman kiinteistöosakeyhtiön osakerekisteriin osakkeiden omistajiksi.

RO hylkäsi rakennusosakeyhtiön konkurssipesän kanteen osakkeiden omistusoikeuden vahvistamisesta konkurssipesälle, koska se ei ollut näyttänyt omistusoikeuttaan osakkeisiin.

HO katsoi, ettei A:n ja B:n merkitsemisellä osakkeiden omistajiksi ja osakkeiden olemisella heidän hallinnassaan ollut ratkaisevaa merkitystä, koska heillä oli ollut tosiasiallista määräysvaltaa rakennusosakeyhtiössä ja sanotunlainen hallinta oli ollut tavanomaista grynder-rakentamisessa. Kun rakennusosakeyhtiön kirjanpito, konkurssin alkaessa laadittu pesäluettelo ja perustettavan kiinteistöosakeyhtiön lukuun tehtyyn kiinteistökauppaan liittyneet seikat tukivat konkurssipesän kannetta on se hyväksytty, koska A ja B eivät olleet näyttäneet perustetta omistusoikeudelleen. (Ään.)

Läsnä: Liukko, Nikula ja Miettinen (apuj., erim.) Esittelijä: Jakonen

KKO:n ratkaisu: Ei valituslupaa Päätös n:o 2527/22.8.1984

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.