Turun HO 11.12.1978 PÄ-3110

Asianomistaja - Asianomistajaksi haastaminen poistettu - Normin mukaisen asteikon alittaminen - Rikoslain 3 luvun 5 §:n 2 momentin tulkinta

A oli tehnyt virantoimituksessa olleille poliisikonstaapeleille B:lle ja C:lle väkivaltaista vastarintaa sekä tahallaan aiheuttanut C:lle kipua ja tämän puseron repeytymisen. Teosta voitiin rikoslain 16 luvun 1 §:n mukaan tuomita ainoastaan vankeutta. A:ta vastaan ei ollut pyydetty toimenpidettä ja B ja C olivatkin erehdyksestä ryhtyneet toimiin A:n kuljettamiseksi poliisiautoon. A oli perustellusti voinut tuntea oikeuksiaan loukatun. Näistä erityisistä syistä ja koska yleinen etu ei muuta vaatinut, A tuomittiin teostaan sakkorangaistukseen.

Kun A:n ei ollut näytetty pahoinpidelleen B:tä ja B ei siten ollut jutussa asianomistaja, kihlakunnanoikeuden menettely siltä osin kuin B:tä, joka oli haastettu asianomistajaksi juttuun, oli käsitelty asianomistajana, poistettiin.

Läsnä: Kosonen - Schrey - Putta Esittelijä: Tuomaala
Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.