Helsingin HO 05.11.1975 177

Huoneenvuokra - Vuokrasopimuksen irtisanominen - Irtisanomisen peruste - Erittäin painava syy irtisanomisperusteena

Kiinteistöyhtiö A oli irtisanonut B:lle vuokraamansa huoneistoa koskevan vuokrasopimuksen päättymään, koska huoneisto tarvittiin jaettavaksi Helsingin kaupungin asunnonjakotoimikunnan kautta asuntona käytettäväksi ja koskei B itse asunut huoneistossa vaan hän asui sairaskodissa.

Helsingin AO on tuomiossaan 9.6.1975 lausunut, että B oli 6.11.1972 muuttanut huoneistosta sairaskotiin, jossa hän edelleenkin oli, ja että hän oli jatkuvan laitoshoidon tarpeessa sekä että yhtiö oli kanteessa kerrotulla perusteella irtisanonut hänen vuokrasopimuksensa. Sen vuoksi ja kun irtisanomiseen oli erittäin painava syy AO on velvoittanut B:n luovuttamaan huoneiston A:n hallintaan.

B haki muutosta.

HO: Koska ei ole esitetty selvitystä siitä, ettei B, joka tosin oleskelee sairaskodissa sairauden vuoksi hoitoa saamassa, enää tarvitsisi huoneistoa asunnokseen, ja kun B:n mainittua sairashoidossa oloa ja sitä seikkaa, että huoneisto asuntopulan vuoksi tarvittaisiin uudelleen vuokrattavaksi, ei ole pidettävä sellaisena HVL 37 §:n 2 kohdassa tarkoitettuna erittäin painavana syynä, jonka vuoksi asuinhuoneistoa koskeva vuokrasuhde voidaan vuokranantajan puolelta irtisanoa päättymään, HO hylkäsi A:n kanteen.

Läsnä: Seppälä - Leistén - Multia - Wiias - Pohjola

Eri mieltä oleva jäsen Wiias hyväksyi esittelijän ehdotuksen, jossa lausuttiin, ettei B, jolle huoneisto oli vuokrattu asunnoksi, ollut 6.11.1972 jälkeen asuntoa sanottuun tarkoitukseen tarvinnut. Sen vuoksi ja koska huoneistoa tarvittiin Helsingin asunnonjakotoimikunnan kautta asunnoksi vuokrattavaksi, irtisanomiselle oli HVL 37 §:n 2 kohdassa tarkoitettu erittäin painava syy. Näin ollen ei ollut syytä muutta AO:n tuomion lopputulosta.

ES.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.