Helsingin HO 09.10.1974 44

Huoneenvuokra - Oikeudenkäyntimenettely - Jutun palauttaminen - Asianosainen

A on Helsingin AO:n kansliaan saapuneen haastehakemuksen ja B:lle tiedoksi toimitetun haasteen nojalla AO:ssa kertonut, että B:n äiti C oli irtisanonut A:lle vuokratun huoneiston vuokrasuhteen päättymään ilmoittaen tarvitsevansa sen poikansa käyttöön. Koska A:lle tuotti huomattavia vaikeuksia saada uusi asunto, A on vaatinut muuttopäivän siirtämistä yhdellä vuodella.

B on jutussa kuultuna vaatinut että, koska huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet omistivat C ja B:n isän kuolinpesä yhteisesti, kanne jätettäisiin tutkittavaksi ottamatta.

AO on tuomiossaan 19.2.1974 lausunut, että huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet omistivat yhdessä B:n äiti C ja B:n isän kuolinpesä, jonka yksi osakas B oli. Sen vuoksi ja kun kannetta ei voitu käsitellä yksin B:lle tiedoksi toimitetun haasteen pohjalta, AO on perintökaaren 18 luvun 2 §:n nojalla, hyläten A:n lykkäyspyynnön muiden kuolinpesän osakkaiden haastamiseksi, jättänyt kanteen tutkimatta.
A haki muutosta.

HO: Koska A on laillisessa ajassa tehnyt AO:lle vaatimuksen muuttopäivän siirtämisestä eikä AO:n sillä perusteella, ettei kaikkia niitä, joita A:n vaatimuksesta tulisi kuulla, ollut kutsuttu, olisi pitänyt, kun A on pyytänyt tilaisuutta heidän haastamisekseen, jättää vaatimusta tutkimatta, HO palautti jutun AO:een uutta käsittelyä varten.

Läsnä: af Hällström - Mäkelä - Leistén - Wiias - Pohjola

ES.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.