Statsrådets förordning om ändring av förordningen om lufttransport av farliga ämnen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
upphävs i förordningen om lufttransport av farliga ämnen ( 210/1997 ) 15 §, sådan den lyder i förordning 601/2012,
ändras 2 §, 4 § 2 mom., 5 § 1 mom., 6 § 3 mom. samt 14 och 17 a §, sådana de lyder, 2 § och 4 § 2 mom. i förordning 399/2018, 5 § 1 mom. samt 6 § 3 mom. i förordning 601/2012, 14 § i förordningarna 601/2012 och 443/2014 samt 17 a § i förordning 443/2014, och
fogas till 4 §, sådan den lyder i förordning 399/2018, ett nytt 3 mom. som följer:
2 §Standarder som ska tillämpas
Vid lufttransport och tillfällig förvaring av farliga ämnen iakttas ICAO-TI, sådana bestämmelserna lyder godkända för att tillämpas under åren 2019 och 2020, så som föreskrivs i denna förordning.
Transport- och kommunikationsverket informerar om ICAO-TI.
4 §Farliga ämnen som resgods
Transportören, flygplatsinnehavaren och researrangören ska säkerställa att passagerarna informeras i enlighet med punkterna 7;5, 8;1.1.6 och 8;1.1.7 i ICAO-TI om hurdana ämnen det är förbjudet att transportera med luftfartyg. Transportören ska ha en i drifthandboken och i andra tillämpliga instruktionsböcker beskriven metod för information.
Om handbagage på grund av transportörens åtgärder måste transporteras i luftfartygets lastrum i stället för i kabinen, ska transportören genom att fråga passageraren försäkra sig om att det handbagage som placeras i lastrummet inte innehåller sådana farliga ämnen som endast får transporteras i kabinen.
5 §Farliga ämnen som flygfrakt
För lufttransport av ett farligt ämne krävs att Transport- och kommunikationsverket beviljar transportgodkännande eller dispens i enlighet med 14 a § 2 mom. i TFÄ-lagen, om lufttransport av det farliga ämnet enligt ICAO-TI är förbjuden utan godkännande eller dispens. En ansökan om godkännande eller dispens ska innehålla åtminstone följande uppgifter:
avsändarens och mottagarens namn och adress,
avgångs- och destinationsflygplats samt förslag till tidpunkt för transporten och till flygrutt,
orsakerna till att sökanden anser att lufttransport av ämnet i fråga är nödvändig,
sökandens syn på hur en sådan säkerhetsnivå som förutsätts i ICAO-TI kan uppnås,
åtgärder för kontroll av säkerheten som den sökande eventuellt anger,
ämnets namn, farlighetsklass och FN-nummer samt teknisk information om ämnet,
uppgifter om förpackningen,
uppgift om den mängd av ett ämne som ska transporteras,
uppgifter om nödvändig specialbehandling,
speciella instruktioner för åtgärder i en nödsituation.
6 §Avsändarens skyldigheter
Avsändaren ska säkerställa att förpackningarna är lämpliga för de farliga ämnen som ska transporteras. Uppgift om hur förpackningens lämplighet har säkerställts ska på begäran i fråga om förpackningar som är avsedda för transport av radioaktiva ämnen tillställas Strålskyddscentralen och i fråga om förpackningar som är avsedda för transport av andra ämnen Transport- och kommunikationsverket.
14 §Myndigheter
Lufttransporter och tillfällig förvaring av farliga ämnen övervakas av Transport- och kommunikationsverket. Därutöver övervakar Tullen, polisen och Gränsbevakningsväsendet inom sina respektive verksamhetsområden lufttransporter och tillfällig förvaring av farliga ämnen.
I frågor som gäller transport och tillfällig förvaring av radioaktiva ämnen är Strålsäkerhetscentralen tillsynsmyndighet i Finland i samarbete med de myndigheter som nämns i 1 mom.
Om inte något annat föreskrivs i TFÄ-lagen eller med stöd av den, är i Finland den behöriga myndighet som avses i ICAO-TI Transport- och kommunikationsverket i fråga om lufttransporter och tillfällig förvaring av farliga ämnen och förutom Transport - och kommunikationsverket även Strålsäkerhetscentralen i fråga om lufttransporter och tillfällig förvaring av radioaktiva ämnen.
Institutet för hälsa och välfärd kan meddela nationella krav eller begränsningar i fråga om biologiska produkter som avses i punkt 2;6.3.3 i ICAO-TI.
17 a §Godkännande av utbildning
Ett sådant godkännande som avses i 11 a § i TFÄ-lagen ska sökas skriftligen hos Transport- och kommunikationsverket i god tid innan utbildningen inleds. I ansökan ska följande uppgifter ingå:
utbildarens namn och kontaktuppgifter,
namn på och behörighet för dem som hör till undervisningspersonalen,
utbildningens målgrupper,
utbildningens mål,
ett detaljerat utbildningsprogram av vilket undervisningsämnena, den tid som har reserverats för dem och undervisningsmetoderna framgår,
undervisningsmaterialet eller en beskrivning av det,
exempel på ett skriftligt prov.
Om de uppgifter som avses i 1 mom. ändras efter det att en ansökan som gäller utbildning har godkänts, ska en ansökan om godkännande av ändringarna utan dröjsmål lämnas till Transport- och kommunikationsverket.
Sådana godkännanden av och intyg över utbildning som avses i 6 a § i TFÄ-lagen och som utfärdats av en utländsk myndighet eller av ett annat organ som bemyndigats av myndigheten erkänns i Finland.
Denna förordning träder i kraft den 12 juni 2020.
Helsingfors den 11 juni 2020
KommunikationsministerTimo HarakkaKonsultativ tjänstemanMari Suominen