Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1032/2013

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om krav som ställs på könsceller och embryon från får och getter för att bekämpa djursjukdomar

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Uppdaterad författning
1032/2013
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om djursjukdomar (441/2013):

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Tillämpningsområde

I denna förordning föreskrivs det om de krav som gäller bekämpning av djursjukdomar och som ska iakttas vid insamling, hantering och förvaring av könsceller och embryon från får och getter.

2 §Förhållande till andra författningar

Bestämmelser om förflyttning av könsceller och embryon från får och getter mellan medlemsstater i Europeiska unionen finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om hälsokrav i fråga om får och getter samt embryon och könsceller av får och getter som förflyttas mellan Europeiska unionens medlemsländer (1031/2013).

Bestämmelser om import av embryon och könsceller från får och getter från länder utanför Europeiska unionen finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om vissa levande djur samt embryon och könsceller från dem som importeras från länder utanför Europeiska gemenskapen (866/2008).

3 §Definitioner

I denna förordning avses med

1) 

får tamfårsraser som hör till arten Ovis aries, med undantag för mufflonfår,

2) 

getter tamgetsraser som hör till arten Capra hircus,

3) 

sperma obehandlad , behandlad eller utspädd sädesvätska från får och getter,

4) 

äggceller befruktade eller obefruktade äggceller avsedda för reproduktion av får och getter,

5) 

embryon fårs och getters tidiga utvecklingsstadier som kan överföras till ett mottagardjur,

6) 

station för insamling av sperma en anstalt där sperma från bagge eller bock samlas, hanteras och förvaras för inseminationsändamål,

7) 

spermalager ett lager där sperma från bagge eller bock som samlats in i enlighet med denna förordning eller importerats lagligt förvaras för inseminationsändamål,

8) 

ursprunglig djurhållningsplats en djurhållningsplats från vilken ett får eller en get skickas till en karantän,

9) 

karantän en djurhållningsplats där får och getter avsedda för en station för insamling av sperma hålls före förflyttningen till stationen för insamling av sperma och från vilken fåren och getterna flyttas direkt till stationen för insamling av sperma,

10) 

stationsveterinär en veterinär som är anställd av en verksamhetsutövare och som svarar för att denna förordning iakttas på en station för insamling av sperma eller i ett spermalager,

11) 

embryosamlingsgrupp en grupp som samlar in embryon och äggceller från får och getter,

12) 

embryoproduktionsgrupp en grupp som producerar får- och getembryon in vitro,

13) 

embryosamlingsveterinär en veterinär som har blivit utsedd och hör till en embryosamlingsgrupp och som svarar för gruppens verksamhet,

14) 

karantänsveterinär en veterinär som är anställd av en verksamhetsutövare och som svarar för att denna förordning iakttas i karantänen.

I denna förordning används också de begrepp som definieras i 6 § i lagen om djursjukdomar.

4 §Sändning av prover

Prover som avses i denna förordning ska undersökas vid Livsmedelssäkerhetsverket med lämpliga metoder. Proverna ska åtföljas av Livsmedelssäkerhetsverkets följebrev som fyllts i på behörigt sätt.

2 kap.Krav som gäller karantäner

5 §Godkännande av en karantän

Bestämmelser om godkännande av en karantän finns i 57 § i lagen om djursjukdomar. Ansökan om godkännande ska innehålla ett förslag till karantänsveterinär.

Regionförvaltningsverket ska inspektera karantänen före godkännande. En förutsättning för godkännande är att karantänen uppfyller kraven i punkt 1 i bilaga I.

6 §Verksamheten vid och tillsynen över karantäner

Karantänen får endast ta emot får och getter som ska förflyttas till en station för insamling av sperma och som uppfyller kraven i kapitel II avsnitt II punkt 1.2 och 1.3 i bilaga D till rådets direktiv 92/65/EEG om fastställande av djurhälsokrav i handeln inom och importen till gemenskapen av djur, sperma, ägg (ova) och embryon som inte faller under de krav som fastställs i de specifika gemenskapsregler som avses i bilaga A.I till direktiv 90/425/EEG, nedan direktiv 92/65/EEG .

Får och getter som flyttas till en station för insamling av sperma ska hållas i karantän under minst den tid som anges i kapitel II avsnitt II punkt 1.1 i direktiv 92/65/EEG (karantänstid) innan de förflyttas till stationen för insamling av sperma. Under karantänstiden får inga nya får eller getter föras till karantänen.

I verksamheten vid en karantän ska kraven i punkt 2 i bilaga II iakttas.

Karantänen ska stå under regelbunden tillsyn av karantänsveterinären i enlighet med punkt 3 i bilaga I. Om karantänsveterinären byts ut ska regionförvaltningsverket skriftligen underrättas om det minst fem vardagar innan den nya karantänsveterinären inleder sitt arbete.

7 §Förutsättningar för förflyttning av får och getter från en karantän till en station för insamling av sperma

Får och getter som ska föras till en station för insamling av sperma ska före karantänstiden ha undersökts med negativa resultat i enlighet med kapitel II avsnitt II punkt 1.4 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Undersökningarna kan göras på den ursprungliga djurhållningsplatsen eller i karantänen.

Får och getter som ska föras till en station för insamling av sperma ska under karantänstiden undersökas i enlighet med kapitel II avsnitt II punkt 1.5 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

När får och getter förs till en station för insamling av sperma ska karantänen uppfylla kraven i kapitel II avsnitt II punkt 3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

8 §Myndighetstillsyn över karantäner

En kommunalveterinär ska inspektera karantänen och dess verksamhet minst en gång om året för att säkerställa att karantänen uppfyller förutsättningarna för godkännande och att de krav som föreskrivits för karantänens verksamhet iakttas.

Kommunalveterinären ska utan dröjsmål underrätta regionförvaltningsverket och Livsmedelssäkerhetsverket om resultatet av inspektionen.

9 §Återkallande av godkännandet av en karantän

Bestämmelser om återkallande av godkännandet av en karantän finns i 112 § i lagen om djursjukdomar.

3 kap.Krav som gäller stationer för insamling av sperma

10 §Godkännande av en station för insamling av sperma

Bestämmelser om godkännande av en station för insamling av sperma finns i 47 § i lagen om djursjukdomar. Regionförvaltningsverket ska inspektera stationen för insamling av sperma före godkännande. En förutsättning för godkännande är att stationen för insamling av sperma uppfyller kraven i kapitel I avsnitt I punkt 1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

En förutsättning för godkännande är dessutom att det för stationen har utsetts en stationsveterinär som är en i Finland legitimerad veterinär. I samband med godkännandet av ett spermalager ska regionförvaltningsverket skriftligen bemyndiga stationsveterinären för sin uppgift.

Regionförvaltningsverket ska underrätta kommunalveterinären och Livsmedelssäkerhetsverket om godkännandet av en station för insamling av sperma och om bemyndigandet av en stationsveterinär.

Bestämmelser om offentliggörande av en förteckning över godkända stationer för insamling av sperma finns i 96 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar. Förteckningen ska offentliggöras i enlighet med kommissionens beslut 2009/712/EG om tillämpning av rådets direktiv 2008/73/EG avseende Internetbaserade informationssidor med förteckningar över anläggningar och laboratorier som godkänts av medlemsstaterna i enlighet med gemenskapens veterinärlagstiftning och avelstekniska lagstiftning, nedan kommissionens beslut 2009/712/EG .

11 §Verksamheten vid en station för insamling av sperma

Verksamheten vid en station för insamling av sperma ska uppfylla kraven i kapitel I avsnitt II punkt 1.1 och 1.2 och kapitel II avsnitt II punkterna 2—7 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Stationsveterinären ska svara för tillsynen över den dagliga verksamheten vid stationen för insamling av sperma.

Vid en station för insamling av sperma får endast sperma som uppfyller kraven i kapitel II avsnitt II punkterna 8—9 och kapitel III avsnitt I i bilaga D till direktiv 92/65/EEG samlas in, hanteras och förvaras.

Om stationsveterinären vid en station för insamling av sperma byts ut ska regionförvaltningsverket skriftligen underrättas om det minst fem vardagar innan den nya stationsveterinären inleder sitt arbete.

12 §Myndighetstillsyn över stationer för insamling av sperma

En kommunalveterinär ska utföra inspektioner på en station för insamling av sperma i enlighet med kapitel I avsnitt II punkt 1.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG för att säkerställa att villkoren för godkännande fortfarande uppfylls och att de krav som gäller stationens verksamhet iakttas. Kommunalveterinären ska utan dröjsmål underrätta regionförvaltningsverket och Livsmedelssäkerhetsverket om resultatet av inspektionerna.

13 §Återkallande av godkännandet av en station för insamling av sperma

Bestämmelser om återkallande av godkännandet av en station för insamling av sperma finns i 112 § i lagen om djursjukdomar. Regionförvaltningsverket ska underrätta Livsmedelssäkerhetsverket om att godkännandet av stationen för insamling av sperma har återkallats. Livsmedelssäkerhetsverket ska efter att ha mottagit anmälan återkalla det godkännandenummer som det gett stationen för insamling av sperma.

4 kap.Krav som gäller spermalager

14 §Godkännande av ett spermalager

Bestämmelser om godkännande av ett spermalager finns i 52 § i lagen om djursjukdomar. Regionförvaltningsverket ska inspektera spermalagret före godkännande.

En förutsättning för godkännande är att spermalagret uppfyller kraven i kapitel I avsnitt I punkt 2 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

En förutsättning för godkännande är dessutom att det för spermalagret har utsetts en stationsveterinär som är en i Finland legitimerad veterinär. I samband med godkännandet av ett spermalager ska regionförvaltningsverket skriftligen bemyndiga stationsveterinären för sin uppgift.

Regionförvaltningsverket ska underrätta kommunalveterinären och Livsmedelssäkerhetsverket om godkännandet av ett spermalager och om bemyndigandet av en stationsveterinär.

Bestämmelser om offentliggörande av en förteckning över godkända spermalager finns i 96 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar. Förteckningen ska offentliggöras i enlighet med det beslut av kommissionen som nämns i 10 § 4 mom.

15 §Verksamheten vid ett spermalager

Verksamheten vid ett spermalager ska uppfylla kraven i kapitel I avsnitt II punkt 2.1—2.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. Stationsveterinären ska svara för tillsynen över den dagliga verksamheten vid ett spermalager.

Om stationsveterinären vid ett spermalager byts ut ska regionförvaltningsverket skriftligen underrättas om det minst fem vardagar innan den nya stationsveterinären inleder sitt arbete.

16 §Myndighetstillsyn över spermalager

En kommunalveterinär ska utföra inspektioner på stationerna för insamling av sperma i enlighet med kapitel I avsnitt II punkt 2.4 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG för att säkerställa att villkoren för godkännande fortfarande uppfylls och att de krav som gäller stationens verksamhet iakttas. Kommunalveterinären ska utan dröjsmål underrätta regionförvaltningsverket och Livsmedelssäkerhetsverket om resultatet av inspektionerna.

17 §Återkallande av godkännandet av ett spermalager

Bestämmelser om återkallande av godkännandet av ett spermalager finns i 112 § i lagen om djursjukdomar. Regionförvaltningsverket ska underrätta Livsmedelssäkerhetsverket om att godkännandet av spermalagret har återkallats. Livsmedelssäkerhetsverket ska återkalla det godkännandenummer som det gett spermalagret.

5 kap.Krav som gäller embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper

18 §Godkännande av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper

Bestämmelser om godkännande av embryosamlingsgrupper och embryoproduktionsgrupper finns i 49 § i lagen om djursjukdomar. Innan en embryosamlingsgrupp eller en embryoproduktionsgrupp kan bli godkänd ska den inspekteras av regionförvaltningsverket.

Ett villkor för godkännande av en embryosamlingsgrupp är att gruppen uppfyller kraven i kapitel I avsnitt III punkt 1 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

Ett villkor för godkännande är dessutom att det för embryosamlingsgruppen har utsetts en embryosamlingsveterinär som är en i Finland legitimerad veterinär. I samband med godkännandet av en grupp ska regionförvaltningsverket skriftligen bemyndiga embryosamlingsveterinären för sin uppgift.

Godkännande av en embryosamlingsgrupp som en embryoproduktionsgrupp är att gruppen uppfyller kraven i kapitel I avsnitt III punkt 2 i bilaga D till ovannämnda direktiv.

Regionförvaltningsverket ska underrätta kommunalveterinären och Livsmedelssäkerhetsverket om godkännandet av grupperna och om bemyndigandet av en embryosamlingsveterinär.

Bestämmelser om offentliggörande av en förteckning över godkända grupper finns i 96 § 4 mom. i lagen om djursjukdomar. Förteckningen ska offentliggöras i enlighet med det beslut av kommissionen som nämns i 10 § 4 mom.

19 §Embryosamlings- och embryoproduktionsgruppers verksamhet

Embryosamlings- och embryoproduktionsgruppers verksamhet ska uppfylla kraven i kapitel I avsnitt III punkt 1.1, 1.2 och 1.4–1.9 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG. En embryosamlingsveterinär ska svara för tillsynen över embryosamlingsgruppens och embryoproduktionsgruppens dagliga verksamhet.

En embryosamlingsgrupp och en embryoproduktionsgrupp får samla in, hantera och förvara endast sådana äggceller och embryon som uppfyller kraven i kapitel III avsnitt II och kapitel IV punkterna 1 och 3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG.

Om embryosamlingsveterinären byts ut ska regionförvaltningsverket skriftligen underrättas om det minst fem vardagar innan den nya embryosamlingsveterinären inleder sitt arbete.

20 §Myndighetstillsyn över embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper

En kommunalveterinär ska utföra inspektioner av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupperna i enlighet med kapitel I avsnitt III punkt 1.3 i bilaga D till direktiv 92/65/EEG för att säkerställa att villkoren för godkännande fortfarande uppfylls och att de krav som gäller gruppens verksamhet iakttas. Kommunalveterinären ska utan dröjsmål underrätta regionförvaltningsverket och Livsmedelssäkerhetsverket om resultatet av inspektionerna.

21 §Återkallande av godkännandet av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper

Bestämmelser om återkallanden av godkännandet av embryosamlings- och embryoproduktionsgrupper finns i 112 § i lagen om djursjukdomar. Regionförvaltningsverket ska meddela Livsmedelssäkerhetsverket om återkallande av ett godkännande av en embryosamlingsgrupp eller en embryoproduktionsgrupp. Livsmedelssäkerhetsverket ska återkalla det godkännandenummer som det gett gruppen.

6 kap.Särskilda bestämmelser

22 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2014.

Rådets direktiv 92/65/EEG (31992L0065); EGT nr L 268, 14.9.1992, s. 54

Rådets direktiv 2008/73/EG (32008L0073); EUT nr L 219, 14.8.2008, s. 40

Kommissionens beslut 2009/712/EG (32009D0712); EUT nr L 247, 19.9.2009, s. 13

  Helsingfors den 18 december 2013

Jord- och skogsbruksministerJari KoskinenVeterinäröverinspektörSeppo Kuosmanen

Bilaga I

KRAV SOM GÄLLER KARANTÄNER

1. Krav som gäller godkännande av en karantän

Förutsättningarna för godkännande av en karantän är följande:

1.1. Karantänen ska gärdas så att kontakten med klöv- och hovdjur utanför karantänen förhindras.  

1.2. Djurstallarna ska vara lätta att rengöra och desinficera.

1.3. Vid ingången till karantänen ska det finnas en hygiengräns.

2. Krav som gäller karantänens verksamhet

2.1. I karantänen får under karantänstiden inte hållas andra djur än får och getter som avses bli förflyttade till en station för insamling av sperma.  

2.2. Får och getter får sättas i karantän endast med karantänsveterinärens tillstånd.  

2.3. Får och getter som förts utanför karantänen får inte sättas tillbaka i karantänen.  

2.4. Bestämmelser om skyldighet att föra förteckning över får och getter som hålls i karantän finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om märkning och registrering av får och getter (469/2005). Dessutom ska karantänsveterinären föra en förteckning över alla hälsokontroller och veterinärmedicinska åtgärder samt över varje djurs sjukdomar och hälsotillstånd.  

2.5. Karantänen ska kartlägga de sjukdomsrisker som finns i omgivningen eller som orsakas av karantänens verksamhet, och verksamheten ska följa en på förhand uppgjord plan för riskhantering. Det ska föras bok över skyddet mot sjukdomar på det sätt som karantänsveterinären fastställer.  

2.6. Skadedjur ska bekämpas i karantänen enligt en särskild plan.  

2.7. Personer som under de 12 senaste timmarna har besökt andra djurhållningsplatser för får och getter får inte ges tillträde till karantänens djurstallar, om inte djurhållningsplatsens hälsostatus är minst lika bra som karantänens. Karantänsveterinären kan dock tillåta nödvändiga besök i djurstallarna.  

2.8. Personer som under de 48 senaste timmarna har varit utomlands får inte ges tillträde till karantänens djurstallar.  

2.9. I karantänens djurstallar ska skyddskläder och skyddsskor för engångsbruk eller karantänens egna skyddskläder och skyddsskor användas. Ingången till karantänen ska ske via en hygiengräns.  

2.10. Obehörigt tillträde till karantänen ska förhindras. Karantänsveterinären ska råda besökare att vidta de åtgärder som behövs för att förhindra spridning av djursjukdomar. Det ska föras bok över alla personer som besöker karantänen.  

2.11. Om symptom på smittsamma sjukdomar upptäcks hos djuren i karantänen ska karantänsveterinären omedelbart underrättas.

3. Karantänsveterinärens uppgifter

Karantänsveterinären ska  

3.1. se till att alla får och getter som sätts in i karantän och djurens ursprungliga djurhållningsplatser uppfyller kraven i denna förordning,  

3.2. se till att de planer som nämns i punkterna 2.5 och 2.6 har gjorts upp och att de uppdateras,  

3.3. regelbundet kontrollera djurens hälsotillstånd och se till att sjukdomar förebyggs och behandlas,  

3.4. övervaka persontrafiken och den allmänna hygienen i karantänen och ge anvisningar om detta,  

3.5. se till att den bokföring som krävs i karantänen är aktuell,  

3.6. se till att alla åtgärder och undersökningar som krävs utförs på djuren, och  

3.7. vid behov utföra obduktioner av döda djur och sörja för andra undersökningar som behövs för utredande av djurens sjukdomsläge.

Till början av sidan