Lag om ändring av 3 § i och bilagan till lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker ( 1127/2010 ) 3 § 3 mom. och bilagan som följer:
3 §Skattebelopp
För dryckesingredienser i fast form som innehåller konstgjort sötningsmedel tas en punktskatt ut som motsvarar det i ingrediensen ingående konstgjorda sötningsmedlets mängd omvandlad så att den motsvarar söthetsgraden för sackaros.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2012.
Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna lag får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 55/2011
FiUB 14/2011
RSv 63/2011
Helsingfors den 16 december 2011
Republikens PresidentTARJA HALONENFinansministerJutta Urpilainen
Bilaga
PUNKTSKATTETABELL 1
Tulltariffnummer | Produkt | Produktgrupp | Skattebelopp |
1704 | Sockerkonfektyrer, inte innehållande kakao | 1 | 95 c/kg |
ur 2106 | Produkter som motsvarar produkterna enligt nr 1704 och som sötade med annat än socker hör till nr 2106 | 2 | 95 c/kg |
1806 | Choklad och andra livsmedelsberedningar innehållande kakao | 3 | 95 c/kg |
2105 | Glassvaror, även innehållande kakao | 4 | 95 c/kg |
ur 1901 | Blandningar avsedda för tillverkning av glass | 5 | 95 c/kg |
PUNKTSKATTETABELL 2
Tulltariffnummer | Produkt | Produkt-grupp | Skatte-belopp |
2009 | Frukt- och bärsaft (inbegripet druvmust) samt grönsakssaft, ojäst och utan tillsats av alkohol, även med tillsats av socker eller annat sötningsmedel (med en alkoholhalt av högst 0,5 volymprocent) | 1 | 11,0 c/l |
ur 2106 | Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans: — produkter, icke alkoholhaltiga eller med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent, lämpliga att användas för framställning av läskedrycker: | ||
— — dryckesingredienser i fast form | 2 | 95 c/kg | |
— — andra | 3 | 11,0 c/l | |
2201 | Vatten, inbegripet naturligt eller konstgjort mineralvatten samt kolsyrat vatten, utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel eller av aromämne; is och snö | 4 | 11,0 c/l |
2202 | Vatten, inbegripet mineralvatten och kolsyrat vatten, med tillsats av socker eller annat sötningsmedel eller av aromämne, samt andra alkoholfria drycker, med undantag av frukt- och bärsaft samt grönsakssaft enligt nr 2009 (med en alkoholhalt av högst 0,5 volymprocent) | 5 | 11,0 c/l |
ur 2204 | Vin av färska druvor, inbegripet vin som tillsatts alkohol; druvmust, annan än sådan enligt nr 2009 (med en alkoholhalt av mer än 0,5 volymprocent): | ||
— med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent | 6 | 11,0 c/l | |
ur 2205 | Vermouth och annat vin av färska druvor, smaksatt med växter eller aromatiska ämnen (med en alkoholhalt av mer än 0,5 volymprocent): | ||
— med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent | 7 | 11,0 c/l | |
ur 2206 | Andra jästa drycker, t.ex. äppelvin (cider), päronvin och mjöd; blandningar av jästa drycker samt blandningar av jästa drycker och alkoholfria drycker, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans (med en alkoholhalt av mer än 0,5 volymprocent): | ||
— med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent, med undantag av blandningar av öl och alkoholfria drycker | 8 | 11,0 c/l | |
ur 2208 | Odenaturerad etylalkohol med alkoholhalt av mindre än 80 volymprocent; sprit, likör och andra spritdrycker (med en alkoholhalt av mer än 0,5 volymprocent): | ||
— drycker med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent: | |||
— — kolsyrade | 9 | 11,0 c/l | |
— — andra | 10 | 11,0 c/l | |
ur 3302 | Blandningar av luktämnen samt blandningar (inbegripet alkohollösningar) på basis av ett eller flera luktämnen, av sådana slag som används som råvaror inom industrin; andra beredningar baserade på luktämnen, av sådana slag som används för framställning av drycker: | ||
— av sådana slag som används inom livsmedelsindustrin eller vid industriell tillverkning av drycker: | |||
— — av sådana slag som används vid tillverkning av drycker, med en alkoholhalt av högst 1,2 volymprocent | 11 | 11,0 c/l | |
ur 3824 | Kemiska produkter samt preparat från kemiska eller närstående industrier (inbegripet sådana som består av blandningar av naturprodukter), inte nämnda eller inbegripna någon annanstans: | ||
— mineralsaltlösningar lämpliga för tillverkning av drycker | 12 | 11,0 c/l |