Lag om ändring av livsmedelslagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 178/2008 (Publicerad 31.12.2008)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i livsmedelslagen av den 13 januari 2006 ( 23/2006 ) 3 § 1 mom. 12 och 13 punkten, 8 § 2 mom., 10 och 14 §, 15 § 1 mom., 27 och 28 § samt 75 § 1 mom., av dem 8 § 2 mom. sådant det lyder i lag 989/2007 och 10, 14, 27 och 28 § sådana de lyder delvis ändrade i sistnämnda lag,
fogas till 3 § 1 mom. nya 14 och 15 punkter, till 6 § en ny 18 a-punkt, till 9 §, sådan den lyder delvis ändrad i sistnämnda lag, ett nytt 4 mom., till lagen nya 14 a, 27 a, 28 a och 40 a §, till 42 § ett nytt 4 mom., varvid det nuvarande 4 mom. blir 5 mom., till lagen en ny 43 a § samt till 78 § ett nytt 2 mom., varvid nuvarande 2 mom. blir 3 mom., som följer:
3 §Europeiska gemenskapens lagstiftning
Denna lag tillämpas också på genomförandet av följande rättsakter om livsmedel och livsmedelstillsyn som utfärdats av Europeiska gemenskapen och rättsakter som utfärdats med stöd av dessa, till den del det inte med stöd av någon annan lag föreskrivs om genomförandet av dessa rättsakter:
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2160/2003 om bekämpning av salmonella och vissa andra livsmedelsburna zoonotiska smittämnen,
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG,
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel, nedan påståendeförordningen,
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1925/2006 om tillsättning av vitaminer och mineralämnen samt vissa andra ämnen i livsmedel, nedan berikningsförordningen.
6 §Definitioner
I denna lag avses med
mobil livsmedelslokal en rörlig eller tillfällig lokal som avses i kapitel III i bilaga II till den allmänna förordningen om livsmedelshygien, exempelvis en flyttbar kiosk, en försäljningsbil, ett tält, ett marknadsstånd eller någon annan flyttbar anläggning,
8 §Krav i fråga om vissa livsmedel
En livsmedelsföretagare som tillverkar, för sin räkning låter tillverka eller importerar livsmedel som omfattas av tillämpningsområdet för berikningsförordningen enligt 3 § 1 mom. 15 punkten ska göra en anmälan om detta till Livsmedelssäkerhetsverket. Närmare bestämmelser om anmälan och om andra nationella arrangemang som krävs för tillämpning av berikningsförordningen utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
9 §Allmänna krav på informationen om livsmedel
Närmare bestämmelser om innehållet i och distributionen av det informationsmaterial om föda för spädbarn och småbarn som krävs i Europeiska gemenskapens lagstiftning utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet.
10 §Allmänna krav på livsmedelslokaler och primärproduktionsställen
Livsmedelslokaler och primärproduktionsställen ska planeras, placeras, konstrueras och utrustas, underhållas och vårdas samt verksamheten ordnas så, att säkerheten hos de livsmedel som produceras, tillverkas, förvaras eller hanteras där inte äventyras och så, att livsmedlen, livsmedelslokalerna och primärproduktionsställena också i övrigt uppfyller de krav som ställs i denna lag. Livsmedelslokaler och primärproduktionsställen får inte användas för boende eller för något annat ändamål på sådant sätt att hälsofara kan uppkomma. Livsmedelslokalen och primärproduktionsstället ska ha arbetslokaler som är tillräckligt stora med tanke på verksamheten. Bestämmelser om de byggnadstekniska och funktionsmässiga kraven på livsmedelslokaler och primärproduktionsställen samt om kvaliteten på det vatten som används där finns också i artikel 4 i allmänna förordningen om livsmedelshygien och i artikel 3 i hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung.
Närmare bestämmelser om byggnadstekniska och funktionsmässiga krav på primärproduktionsställen och livsmedelslokaler, om kvalitetskrav när det gäller det vatten som används på primärproduktionsställen och det vatten som i livsmedelslokaler används vid tillverkning och hantering av livsmedel och om hygienkrav som ställs på den personal som hanterar livsmedel där utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
Närmare bestämmelser om försäljning eller överlåtelse av livsmedel utomhus och på stora offentliga tillställningar utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
14 §Ansökningsförfarande för godkännande av livsmedelslokal
Innan verksamhet inleds eller betydande ändringar i verksamheten görs ska livsmedelsföretagaren hos den myndighet som avses i 15 § ansöka om att livsmedelslokalen ska godkännas. I samband med ansökan ska en skriftlig plan för egenkontroll läggas fram för tillsynsmyndigheten.
Bestämmelser om förfarandet i samband med godkännandet finns också i artikel 31 i kontrollförordningen, artikel 6 i allmänna förordningen om livsmedelshygien, artikel 4 i hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung och artikel 3 i kontrollförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung.
Närmare bestämmelser om innehållet i ansökan om godkännande utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
14 a §Anmälan om verksamheten i en livsmedelslokal
Den tillsynsmyndighet som har godkänt en livsmedelslokal ska underrättas om att verksamheten i lokalen avbryts eller upphör och om att det sker byte av livsmedelsföretagare senast fjorton dagar innan den planerade åtgärden vidtas.
Livsmedelsföretagaren ska i god tid meddela om försäljning och annan hantering av livsmedel i en mobil livsmedelslokal som godkänts eller om vilken underrättelse lämnats enligt 13 § till tillsynsmyndigheterna i de kommuner där verksamheten bedrivs, så att myndigheten har informationen senast fyra vardagar innan verksamheten inleds. En anmälan om en mobil livsmedelslokal som hanterar animaliska livsmedel före detaljhandeln ska dock lämnas till tillsynsmyndigheterna i de kommuner där verksamheten bedrivs så att myndigheten har informationen senast fjorton dygn innan verksamheten inleds.
Närmare bestämmelser om innehållet i anmälningarna och på vilket sätt de ska göras utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
15 §Myndigheter som godkänner livsmedelslokaler samt beslut om godkännande
Livsmedelssäkerhetsverket godkänner slakterier och livsmedelslokaler för hantering av kött och fisk som finns i anslutning till dessa. Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral godkänner de tillverknings- och lagringsplatser som avses i 5 och 35 § i alkohollagen (1143/1994). Länsstyrelsen godkänner renslakterier samt de alkoholbutiker som avses i 13 § och 14 § 2 mom. i alkohollagen. Livsmedelslokaler där syftet med verksamheten enbart är att transportera eller förvara livsmedel i transportfordon eller containrar godkänns av tillsynsmyndigheten i den kommun där transportfordon eller containrar först tas i bruk, utom när det är fråga om en betydande ändring i verksamheten enligt 13 § 1 mom. i denna lag i en livsmedelslokal som godkänts i en annan kommun. Myndigheten för livsmedelstillsyn i den kommun där livsmedelslokalen är belägen godkänner övriga livsmedelslokaler. Om det är oklart vilken kommun livsmedelslokalen är belägen i eller om det finns andra särskilda skäl kan tillsynsmyndigheten i livsmedelsföretagarens hemkommun godkänna livsmedelslokaler som används enbart för försäljning, förmedling eller annan hantering av livsmedel utan att livsmedlen finns i lokalen i fråga.
27 §Livsmedelshygienisk kompetens
Bestämmelser om allmänna krav när det gäller livsmedelshygienisk kompetens finns i del A punkterna 4 e och 5 d i bilaga I och kapitel XII punkt 1 i bilaga II till allmänna förordningen om livsmedelshygien.
Livsmedelsföretagaren ska på egen bekostnad se till att de som arbetar med att hantera oförpackade och lättfördärvliga livsmedel i en livsmedelslokal som ska vara godkänd enligt denna lag har ett intyg över livsmedelshygienisk kompetens (kompetensintyg) enligt en modell godkänd av Livsmedelssäkerhetsverket, om personen i fråga har arbetat med uppgifter som förutsätter hantering av oförpackade och lättfördärvliga livsmedel i en eller flera livsmedelslokaler under sammanlagt minst tre månader.
Kompetensintyg krävs dock inte av personer som arbetar i livsmedelslokaler och som där enbart
arbetar med kassauppgifter,
serverar färdiga matportioner,
arbetar i egenskap av fångar som omfattas av skyldigheter enligt 8 kap. 2 § i fängelselagen (767/2005),
fullgör beväringstjänst eller vapenfri tjänst enligt värnpliktslagen (1438/2007), militärtjänst enligt lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor (194/1995) eller civiltjänstgöring enligt civiltjänstlagen (1446/2007),
arbetar i egenskap av klienter enligt lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000), utför arbetsverksamhet enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977) eller arbetar inom skyddat arbete enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987), eller
arbetar i egenskap av person som har dömts enligt lagen om samhällstjänst (1055/1996).
Livsmedelsföretagare ska som en del av egenkontrollen föra bok över den livsmedelshygieniska kompetensen hos personer som arbetar i livsmedelslokalen och på begäran visa upp uppgifterna för tillsynsmyndigheten.
27 a §Kompetensintyg
Kompetensintyg beviljas av en i 28 § avsedd kompetenstestare som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket. Intyg beviljas personer som med godkänt resultat genomgått ett test som bedömer den livsmedelshygieniska kompetensen ( kompetenstest ) eller som genomgått utbildning eller avlagt examen som omfattar motsvarande kunskaper. Vid behov kan Livsmedelssäkerhetsverket bevilja kompetensintyg på samma grunder.
Livsmedelssäkerhetsverket utfärdar närmare bestämmelser om utbildningar och examina som motsvarar ett kompetenstest.
Livsmedelssäkerhetsverket kan återkalla ett kompetensintyg, om det beviljats på väsentligen oriktiga grunder.
28 §Kompetenstestare
Kompetenstest får anordnas av kompetenstestare som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket. Kompetenstestare ska godkännas till ett antal som leder till en regionalt sett jämlik tillgång på kompetenstestare samt en tillräcklig tillsyn över kompetenstestare. Som kompetenstestare kan på ansökan godkännas en person som
har den högskoleexamen som förutsätts enligt 35 § 2 mom. i denna lag,
har examen i eller behärskar ämnet så att han eller hon är behörig för en tjänst eller befattning som lektor eller lärare vilken anknyter till livsmedelshygien vid en högskola eller vid en läroanstalt som hör till Utbildningsstyrelsens verksamhetsområde, eller
har klarat av ett kompetenstest och som med stöd av lämnad redogörelse har tillräcklig erfarenhet av att sköta de uppgifter som personer ansvariga för egenkontroll i livsmedelslokaler har samt erfarenhet av att ordna utbildning eller prov.
Livsmedelssäkerhetsverket övervakar kompetenstestarnas verksamhet och kan i detta syfte av kompetenstestarna kräva att få uppgifter och handlingar som anknyter till beviljandet av kompetensintyg. Kompetenstestare är skyldiga att förvara alla handlingar som anknyter till beviljandet av kompetensintyg i minst tre år. Livsmedelssäkerhetsverket kan återkalla ett godkännande av en kompetenstestare, om testaren i väsentlig grad bryter mot de bestämmelser som gäller verksamheten och inte trots Livsmedelssäkerhetsverkets uppmaning har rättat till sin verksamhet inom utsatt tid.
På kompetenstestare som fullgör uppgifter enligt denna paragraf tillämpas det som i 36 § 2 mom. föreskrivs om utomstående sakkunniga.
28 a §Kompetenstest
Kompetenstest ska läggas upp så att man med hjälp av testet tillförlitligt kan bedöma den livsmedelshygieniska kompetensen hos den som deltar i testet. Testfrågorna utarbetas av Livsmedelssäkerhetsverket. Verket meddelar närmare föreskrifter om grunderna för kompetenstestet, dess uppläggning och anordnande samt om bedömningen av godkänt genomgående av kompetenstest.
Kompetenstestet genomgås enligt testdeltagarens val antingen på finska eller på svenska. Testet kan dock genomgås på något annat språk om testdeltagaren inte behärskar finska eller svenska språket tillräckligt väl. Livsmedelssäkerhetsverket meddelar närmare föreskrifter om de andra språk som man kan genomgå kompetenstest på.
Kompetenstestare har rätt att för testet ta ut en avgift som högst motsvarar de faktiska kostnaderna för anordnandet av testet.
5 kap.Laboratorier
40 a §Nationella referenslaboratoriers anmälningsskyldighet
Ett nationellt referenslaboratorium ska lämna Livsmedelssäkerhetsverket och Folkhälsoinstitutet den information de behöver för epidemiologisk uppföljning. Dessutom ska laboratoriet till Livsmedelssäkerhetverket lämna den information om mikrobstammarna och proverna enligt 40 § som verket behöver för att styra tillsynen. Informationen till Folkhälsoinstitutet får inte innehålla identifikationsuppgifter om tillsynsobjekten.
Närmare bestämmelser om innehållet i och lämnande av anmälningar utfärdas genom förordning av statsrådet.
42 §Ordnande av tillsyn över den första ankomstplatsen
De beslut enligt 1 mom. om verksamheten vid den första ankomstplatsen som avges av en tjänsteinnehavare utsedd av den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn ska delges parterna som vanlig delgivning enligt 59 § i förvaltningslagen (434/2003).
43 a §Beslut om köttbesiktning
Om köttbesiktning ges ett skriftligt beslut. Beslutet ska innehålla följande uppgifter:
vilken myndighet som fattat beslutet och tidpunkten för beslutet,
de parter som direkt påverkas av beslutet,
tillräckliga identifikationsuppgifter för olika djur eller partier,
den köttmängd som beslutet avser,
orsak till avslag eller hur ärendet annars har avgjorts, och
namn på och kontaktinformation för den person som vid behov kan lämna parterna tilläggsinformation om beslutet.
Anvisning om rättelseyrkande ska fogas till beslutet. Beslutet behöver inte undertecknas.
Beslut om köttbesiktning delges parterna per post enligt 59 § i förvaltningslagen eller genom bevislig elektronisk delgivning enligt 18 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet (13/2003). Med de berörda parternas samtycke kan beslutet delges per e-post. Beslutet anses i detta fall delgivet då den berörda parten sänt en kvittering av mottagandet till tillsynsmyndigheten.
75 §Sökande av ändring i beslut om köttbesiktning
I beslut som Livsmedelssäkerhetsverket eller länsstyrelsen har fattat om köttbesiktning får ändring inte sökas genom besvär. De berörda parterna kan hos Livsmedelssäkerhetsverket framställa ett rättelseyrkande om beslutet. Rättelseyrkandet ska framställas skriftligen inom fjorton dagar från delfåendet av beslutet. Rättelseyrkandet ska behandlas utan dröjsmål.
78 §Verkställighet
Beslut om återkallelse av kompetensintyg ska trots besvär iakttas, om inte Livsmedelssäkerhetsverket eller besvärsmyndigheten bestämmer något annat.
Denna lag träder i kraft den 1 februari 2009.
Lagens 43 a och 75 § träder dock i kraft den 1 maj 2009.
RP 108/2008
JsUB 11/2008
RSv 183/2008
Helsingfors den 30 december 2008
Republikens President TARJA HALONENJord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila