16.10.2018

Kansanedustaja - Ministeri - Viestintä

Pääministerin menettely Twitter-palvelun käytössä

Kantelussa arvosteltiin pääministeri Juha Sipilää siitä, että hän on estänyt joitakin henkilöitä pääsemästä lukemaan Twitter-kanavansa päivityksiä ja kysyttiin, voiko ylimpään johtoon kuuluvan virallisen tiedonsaantikanavan tiedonsaantioikeutta rajoittaa.

Juha Sipilän Twitter-tililtä https://twitter.com/juhasipila ilmenee, että Juha Sipilä on pääministeri ja Keskustan puheenjohtaja. Sipilän twiitit koskevat muun muassa hänen pääministerinä tekemiään valtiovierailuja ja tapaamisia muiden valtioiden päämiesten kanssa sekä hänen vierailujaan kotimaassa. Oikeuskansleri katsoi, että puolueen puheenjohtajan ja toisaalta pääministerin asemaan liittyvien twiittien erottaminen on vaikeaa ja että roolit ovat osin päällekkäisiä.

Pääministerinä Sipilän käytettävissä ovat muun muassa valtioneuvoston ja valtioneuvoston kanslian verkkosivut pääministerin virkatoimista viestimiseen sekä valtioneuvoston Twitter-tili. Tiedottaminen pääministerin virkatoimien hoitamiseen liittyvistä asioista, kuten pääministeri Sipilän valtiovierailuista, valmisteltavina olevista asioista sekä tehdyistä päätöksistä tapahtuu näiden kautta. Juha Sipilän henkilökohtaisella Twitter-tilillä ei todeta kantelussa esitetyllä tavalla, että kyseessä olisi virallinen tiedotuskanava.

Oikeuskansleri totesi, että pääministerin ja toisaalta puolueen puheenjohtajan ja kansanedustajan roolia ei voida selkeästi erottaa Twitter-kanavan tyyppisessä tiedonvälityksessä. Silloin kun Juha Sipilän henkilökohtaisella Twitter-tilillään julkaisemat twiitit sisältävät tietoa meneillään olevista, pääministerin tehtäviin liittyvistä asioista, twiittejä ei voida selvästi erottaa pääministerin muusta tiedottamisesta. Kantelukirjoituksessa tarkoitettu Juha Sipilän Twitter-tili on kuitenkin avoin ja Twitter-tilin päivitykset ovat ilman kirjautumista kaikkien luettavissa. Esto Twitter-tilillä vaikuttaa lähinnä sen kohteena olevan henkilön mahdollisuuteen kommentoida tai uudelleen twiitata kyseisen kanavan twiittejä. Se vaikuttaa näin ollen jossain määrin siihen, millä keinoilla eston kohteena oleva henkilö voi osallistua yhteiskunnallisista asioista käytävään keskusteluun Twitterissä. Mahdollinen esto ei kuitenkaan kantelussa esitetyllä tavalla rajoita avoimella Twitter-tilillä olevien tietojen saamista. Kantelu ei näin ollen antanut aihetta oikeuskanslerin toimenpiteisiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.