24.11.2000

Valitusten käsittelyaika - Oikeusturva - Kuluttajavalituslautakunta

Valitusten käsittelyajasta perusoikeussäännöksen kannalta

Kahdessa kantelussa oli ollut kysymys valitusten pitkistä käsittelyajoista kuluttajavalituslautakunnassa. Saadusta selvityksestä ilmeni, että keskimääräinen valitusten käsittelyaika lautakunnassa oli ollut aiemmin alle 9 kuukautta. Viime vuosina keskimääräinen käsittelyaika oli ollut yli 9 kuukautta ja aika oli pidentymässä. Tämä merkitsi sitä, että lukuisissa valituksissa käsittelyaika oli 14 kuukautta tai enemmänkin.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri on todennut, että näin pitkät käsittelyajat olivat aiheutuneet ensi sijassa henkilökunnan niukkuudesta verrattuna käsiteltävien asioiden määrään ja että käsittelyaikoja ei voitu lukea lautakunnan virkamiesten syyksi moitittavana menettelynä. Toisaalta apulaisoikeuskansleri on saattanut kauppa- ja teollisuusministeriölle ja kuluttajavalituslautakunnalle tiedoksi, että valitusten pitkähkö keskimääräinen käsittelyaika merkitsi sitä, että lukuisat valitukset saavat osakseen niin pitkän käsittelyajan, että tilannetta ei voida pitää Suomen perustuslain 21 §:n joutuisuussäännöksen mukaisena.

Suomen perustuslaki 21 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.