Vaasan HO 01.11.1991 2070

Menettämisseuraamus - Omaisuuden tai sen arvon menettäminen - Ampuma-ase

A oli pitänyt luvattomasti hallussaan ampuma-asetta ja patruunoita.
Koska ne olivat joutuneet pois haltijaltaan rikoksella, niitä ei ampuma-aseista ja ampumatarpeista annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan saanut tuomita menetetyiksi. Raastuvanoikeus oli katsonut, ettei myöskään niiden arvoa voitu mainitun lain 6 §:n 2 momentin nojalla tuomita menetetyksi.

Jos menetetyksi tuomittava omaisuus on siirtynyt toiselle, hukattu tai hävitetty taikka jos sitä ei muusta senkaltaisesta syystä voida tuomita menetetyksi, voidaan sen arvo tai osa siitä ampuma-aseista ja ampumatarpeista annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaan tuomita valtiolle menetetyksi. Ilmaisu "muusta senkaltaisesta syystä" on lisätty lainkohtaan puolustusasiainvaliokunnan ehdotuksesta (1986 vp. - PuVM n:o 1 - Esitys n:o 13). Valiokunnan perustelujen mukaan ilmaisu "mahdollistaa menettämisseruaamuksen tuomitsemisen omaisuuden osalta myös silloin, kun omaisuutta ei voida tuomita menetetyksi, koska se on joutunut haltijaltaan pois rikoksella".

Hovioikeus tuomitsi A:n menettämään valtiolle ampuma-aseen ja ampumatarvikkeiden arvon.

II-jaosto

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.