Turun HO 18.01.1988 1987/P-2554

Tappo - Murha - Törkeysasteen arviointia - Rikosten yhtyminen

Syytetty 19-vuotias nuorukainen oli tunkeuduttuaan avoimesta myyntiluukusta kioskiin tahallaan surmannut siellä myyjänä toimineen 64-vuotiaan naishenkilön lyömällä tätä kioskista ottamallaan leikkuuveitsellä useita kertoja päähän, vartaloon ja raajoihin ja sen jälkeen ottanut kioskin kassakoneesta 405 markkaa surmatun varoja ilman laillista oikeutta anastaakseen ne. Syytetyn menettelyn todettiin kohdistuneen elinkeinoaan hoitaneeseen ja sen sekä ikänsä vuoksi vain rajoitetusti puolustuskykyiseen henkilöön, jonka oma menettely ei ilmeisesti ollut voinut olla myötävaikuttavana tekijänä syytetyn tekoon.
Erityistä raakuutta siinä osoittivat uhrin eri puolille kehoaan saamat lukuisat pistohaavat, joista alaraajojen vammat osoittivat uhria isketyn vielä hänen maatessaan avuttomana kioskin lattialla, samoin kuin se, että syytetty oli jälkeenpäin suhtautunut tekoonsa täysin välinpitämättömästi. Kun rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat kokonaisuudessaan huomioon ottaen surmaamista oli pidettävä erityisen törkeänä ja ryöstöä törkeänä, syytetty tuomittiin rangaistukseen yhdellä teolla tehdyistä murhasta ja törkeästä ryöstöstä. (Ään.)

Läsnä: Heikola - Hiekka - Koskenniemi (erim.) - Koskinen - Kosonen (erim.) - Aarnio - Schrey - Lahtinen (erim.) - Hartela (erim.) - Suominen - Renvall (erim.) - Selander (erim.) - Tulenheimo - Lähde (erim.) - Tuomola (erim.) - Veso (erim.) - Impivaara - Pellinen (erim.) - Liesivuori - Larkiomaa (erim.) - Onninen (erim.) - Saarinen - Kilpi (erim.) - Särkilä - Hukkanen - Aarola (erim.) - Hirsikangas (erim.) - Palaja - Salonen - Jousi (apuj.) - Pasi Aarnio (apuj. + erim.) - Palm (apuj.) - Kaskenmäki (apuj. + erim.) Esittelijä: Syrjänen

KKO:n ratkaisu: Päätös n:o 1181/20.4.1988: ei valituslupaa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.