Turun HAO 19.06.2018 18/0675/3

Yleishyödyllinen yhteisö - Kiinteistöyhtiö - Uimahallitoiminta - Ennakkoratkaisu

Diaarinumero: 01929/17/8108
Taltionumero: 18/0675/3
Antopäivä: 19.6.2018

Kysymys oli siitä, katsotaanko kaupungille uimahallirakennusta ja sen tonttia vuokraava kiinteistöyhtiö yleishyödylliseksi yhteisöksi.

Kaupungin vapaa-aikavirasto järjesti tiloissa uimahallipalveluita ja ylläpiti sen oheispalveluita kuten kuntosalia ja saunaa. Kaikki uimahallirakennuksessa tuotetut palvelut olivat niin koti- kun ulkopaikkakuntalaistenkin hyödynnettävissä.

Hallinto-oikeus totesi, että yhteisön määritteleminen yleishyödylliseksi edellyttää lain sanamuodon ja pääsääntöisesti myös oikeuskäytännön mukaan sitä, että yhteisö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Pelkkä välillinen toiminta yleiseksi hyväksi ei siis lähtökohtaisesti riitä. Oikeuskäytännöstä löytyy kuitenkin joitain ratkaisuja, joissa yleishyödylliseen toimintaan tiloja vuokrannut yhtiö on katsottu yleishyödylliseksi.

Kiinteistöyhtiön toiminta muodostuu pelkästään uimahallirakennuksen ja sen tontin vuokraamisesta kaupungille. Vuokran määräytymisestä ei ole esitetty selvitystä, mutta esimerkiksi vuonna 2016 yhtiön tulos oli lähes 200 000 euroa voitollinen. Kaupungin kiinteistöyhtiöltä vuokraamissa tiloissa harjoittamaan uimahallitoimintaan sisältyy tosin yleishyödyllisiä piirteitä, mutta uimahallitoiminnan harjoittamisessa on kuitenkin kokonaisuutena arvioiden kyse kilpailuolosuhteissa tapahtuvasta virkistyspalvelujen tarjoamisesta.

Hallinto-oikeus katsoi, että kiinteistöyhtiötä ei voida hakemuksessa esitetyillä perusteilla pitää tuloverolain 22 §:ssä tarkoitettuna yleishyödyllisenä yhteisönä.

Tuloverolaki 22 §
Valituslupahakemus vireillä KHO:ssa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.