Helsingin HAO 17.03.2010 10/0229/4

Arvonlisäverotus - Ennakkoratkaisut- Verovelvollisuus - Vähennysoikeus - Liiketoiminta - Viemäriverkoston ylläpito- ja huoltotoiminta - Osuuskunta

Diaarinumero: 07635/09/8203
Taltionumero: 10/0229/4
Antopäivä: 17.3.2010

Vuonna 2007 perustetun osuuskunnan suunnittelema rakennettava viemäriverkosto luovutetaan osapuolten välisen sopimuksen mukaisesti runkoviemärin osalta kunnalliselle vesihuoltolaitokselle vuoden 2020 loppuun mennessä. Vesihuoltolaitos tulee harjoittamaan jäteveden siirto- ja puhdistustoimintaa viemäriverkostossa. Viemäriverkosto jää muiden paineputkien ja pumppaamojen osalta osuuskunnan sekä talolinjojen osalta osuuskunnan osakkaiden omistukseen. Osuuskunta tulee harjoittamaan viemäriverkoston ja pumppaamojen ylläpito- ja huoltotoimintaa sekä veloittamaan tästä palvelusta palvelumaksun osakkailtaan. Osuuskunta voi sääntöjensä mukaan tarjota viemärihuoltopalveluja myös muille kuin osakkailleen.

Osuuskunnan suunnittelema viemäriverkoston ja pumppaamojen ylläpito- ja huoltotoiminta tulee olemaan jatkuvaa ja vastikkeellista. Toiminta tulee kohdistumaan avoimeen ja suhteellisen laajaan asiakaspiiriin sekä tapahtumaan markkinaolosuhteissa, joissa on mahdollista esiintyä kilpailua. Osuuskunta on rekisteröity toiminnastaan arvonlisäverovelvolliseksi 1.7.2007 alkaen.

Verovirasto katsoi osuuskunnan tulevan harjoittamaan ennakkoratkaisuhakemuksessa tarkoitettua toimintaa verollisen liiketoiminnan muodossa. Osuuskunnalla oli siten oikeus vähentää tuota verollista liiketoimintaa varten rakennettavan viemäriverkoston suunnittelu-, rakentamis-, käyttö- ja ylläpitokustannuksiin sisältyvä arvonlisävero. Sillä, että osakkailta suunnittelu- ja rakentamiskustannusten kattamiseksi veloitettavat liittymismaksut olivat viemäriosuuskunnan voimassa olevien sääntöjen mukaan palautuskelpoisia, ei ollut ratkaisevaa merkitystä arvioitaessa osuuskunnan oikeutta vähentää sanottuihin kustannuksiin sisältyvä arvonlisävero. Hallinto-oikeus hylkäsi veronsaajien oikeudenvalvontayksikön valituksen. Ennakkoratkaisu ajalle 27.6.2009 - 31.12.2010.

Arvonlisäverolaki 1 § ja 102 §
Neuvoston direktiivi 2006/112/EY yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 9 artikla 1 kohta

KHO:n päätös 16.12.2011 taltionumero 3584: Päätöstä muutetaan

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.