Finlex - Etusivulle
Hallinto-oikeudet

10.10.2003

Hallinto-oikeudet

Hallinto-oikeuksien (ja aiempien lääninoikeuksien) ratkaisuja v. 1981 alkaen.

Helsingin HAO 10.10.2003 03/0714/2

Asiasanat
Asiakirjan julkisuus, Koulukohtaiset tiedot, 1.01.02.07.02, 1.01.02.07.02.01
Hallinto-oikeus
Helsingin hallinto-oikeus
Tapausvuosi
2003
Antopäivä
Diaarinumero
07960/02/5300
Taltio
03/0714/2

Valittajan tietopyynnön kohteena olivat kunnan laatimat tai sen toimeksiannosta laaditut seuraavat viranomaisen asiakirjat: 1) kunnan opetustoimen peruskoulujen ja lukioiden oppilaille suorittamien internetpohjaisten oppilastyytyväisyyskyselyjen koulukohtaiset tulokset, 2) Kouluterveys 2002 -nimisen kuntaraportin koulukohtaiset tulokset ja 3) oppimaan oppimista koskevan kyselyn koulukohtaiset tulokset.

Opetuslautakunta oli hylännyt asiakirjapyynnön ja päätösperusteluissaan lausunut, että kunta oli julkaissut raportit, jotka sisälsivät näiden kyselytutkimusten keskeiset koko kuntaa koskeva tulokset. Näissä raporteissa ei ollut esitetty minkään kyselyyn osallistuneen koulun nimeä eli minkään koulun koulukohtaisia tuloksia ei ollut mahdollista lukea näistä raporteista. Koulukohtaiset tulokset olivat vain kunnan opetustoimen hallussa. Kouluille oli annettu niiden omat koulukohtaiset tulokset. Koulut olivat omasta puolestaan huolehtineet siitä, että oppilaat ja heidän vanhempansa olivat saaneet oman koulunsa osalta tarvitsemansa tutkimustiedon, esim. vanhemmille tuloksista oli tiedotettu vanhempainilloissa. Julkisuuteen kyselyn tulokset oli annettu mm. lehdistötiedotteina sisältäen kyselyjen keskeiset tulokset ilman yksittäisen koulun tunnistettavuutta.

Tällä menettelyllä opetuslautakunta oli halunnut turvata koulujen tasapuolisen kehittämistoiminnan ja oppimisen edellytysten parantamisen. Tutkimusten pohjalta opetustoimi opetuksen järjestäjänä oli saanut tarpeellista tietoa, jonka pohjalta se oli edelleen voinut kehittää koulutustaan. Koulujen koulukohtaisten arviointitulosten julkistaminen aiheuttaisi tälle kokonaisvaltaiselle kehittämistyölle haittaa. Koulukohtaisten tulosten julkistaminen saattaisi johtaa myös siihen, että tulevaisuudessa vältettäisiin tällaisten kyselyiden järjestämistä ja samalla myös menetettäisiin mahdollisuus käyttää kyselyistä saatava tärkeä tutkimustieto kehittämistyön osana. Kyselyiden tarkoituksena ei ole ollut koulujen paremmuuslistojen laatiminen eikä koulujen hyväksi tai huonoksi julistaminen. Tutkimustulokset ovat opetuksen kehittämisen välttämättömiä välineitä.

Opetuslautakunta oli hylännyt pyynnön perusopetuslain 21 §:n, lukiolain 16 §:n ja viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslaki) 24 §:n 1 momentin 16 ja 21 kohtien nojalla.

Hallinto-oikeus kumosi opetuslautakunnan päätöksen ja oikeutti valittajan saamaan pyytämänsä tiedot.

Hallinto-oikeus lausui päätöksensä perusteluissa, että perusopetuslain 21 §:n 4 momentin ja lukiolain 16 §:n 4 momentin mukaan arviointien keskeiset tulokset tulee julkistaa. Nämä keskeisten tulosten julkistamiseen liittyvät määräykset koskevat koulutuksen järjestäjän tiedottamisvelvollisuutta. Arvioinnissa syntyneiden asiakirjojen julkisuus ja salassapito määräytyvät kuitenkin julkisuuslain säännösten perusteella.

Kysymyksessä olevat tutkimukset perustuivat oppilailta vapaaehtoisesti kerättyihin tietoihin. Oppilailta saatua tietoaineistoa voitiin pitää julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 16 kohdan perusteella salassapidettävänä tutkimuksen perusaineistona. Sen sijaan tutkimusten perusteella laadittuja valmiita tuloksia ei voitu pitää julkisuuslain nojalla salassapidettävänä tutkimuksen perusaineistona. Perusaineistona ei voitu myöskään pitää koulukohtaisia tuloksia.

Perusopetuslain 21 §:n mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta sekä osallistua myös säännöksessä tarkemmin määriteltyyn ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Koulutuksen arvioinnin tarkoituksena on turvata perusopetuslain tarkoituksen toteuttamista ja tukea koulutuksen kehittämistä ja parantaa oppimisen edellytyksiä. Hallinto-oikeuden mukaan asiakirjat, jotka syntyivät kunnan suorittaessa lakimääräisiin tehtäviin kuuluvaa koulutuksen kehittämistyötä, eivät ole julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 21 kohdassa tarkoitettuja tutkimus- ja kehittämistyön sekä niiden arvioinnin suojaksi salassapidettäviksi säädettyjä viranomaisen asiakirjoja. Sanotun säännöksen tarkoituksena on suojata tutkimukseen, kehittämistyöhön ja arviointiin kuuluvaa perusaineistoa eivätkä valmistuneet tutkimukset ja arviointitulokset enää kuulu lainkohdan nojalla salassapidettäviin asiakirjoihin.

Vrt. Turun hallinto-oikeuden päätös 17.12.2001 numero 01/0722/2

KHO:n päätös 10.5.2005 taltionumero 1062: Päätöstä ei muuteta

Sivun alkuun