Sosiaali- ja terveysministeriön päätös suomalaisten vakuutusyhtiöiden ja vakuutusyhdistysten sekä Suomessa toimivien ulkomaisten vakuutusyhtiöiden vakuutusluokista annetun päätöksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 154/1999 (Julkaistu 30.12.1999)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on
muuttanut suomalaisten vakuutusyhtiöiden ja vakuutusyhdistysten sekä Suomessa toimivien ulkomaisten vakuutusyhtiöiden vakuutusluokista 5 päivänä kesäkuuta 1995 annetun sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen ( 858/1995 ) 5 §:n, sekä
lisännyt päätökseen uuden 6 a, 6 b ja 6 c §:n seuraavasti:
5 §
Lisäksi niillä vahinkovakuutusyhtiöillä, joilla on oikeus toimilupansa perusteella harjoittaa 1 §:n 1 kohdassa mainitun vahinkovakuutusluokan 1 mukaista vakuutusta ja jotka ovat tehneet tapaturmavakuutuslain (608/1948) 29 §:n 1 momentissa säädetyn ilmoituksen toiminnan aloittamisesta, on oikeus tapaturmavakuutuslaissa tarkoitetun vakuutuksen harjoittamiseen.
6 a §
Sopimusta, jonka takaisinosto-oikeus on rajoitettu ennalta arvaamattomina hetkinä syntyviin tilanteisiin ja jonka perusteella vakuutusyhtiöllä on velvollisuus maksaa edunsaajalle eläkettä vähintään kahden vuoden ajan säännöllisin, korkeintaan puolen vuoden väliajoin, voidaan aina pitää henkivakuutusluokkiin 1 tai 3 kuuluvana eläkevakuutuksena, ellei se sisällä eläkevakuutuksen kuolevuusperustein hinnoiteltua kuoleman varalta voimassa olevaa turvaa. Jos tällaiseen sopimukseen sisältyy edellä tarkoitetun tyyppinen kuoleman varalta voimassa oleva turva, voidaan sopimusta pitää henkivakuutusluokkiin 1 tai 3 kuuluvana, jos ainakin toinen seuraavista ehdoista toteutuu:
vakuutussäästön kokonaismäärän mukaan muuttuva henkivakuutusturva tai perhe-eläketurvan pääoma-arvo on eläkeaikana korkeintaan 80 % vakuutussäästön kulloisestakin määrästä;
jokaisena eläkeajan aikavälinä, jona henkivakuutusturva tai perhe-eläketurva ei muutu, löytyy hetki, jona henkivakuutusturva tai perhe-eläketurvan pääoma-arvo on korkeintaan 80 % senhetkisestä vakuutussäästön määrästä. Turvan muuttumisena ei pidetä indeksiehdosta aiheutuvaa muutosta.
6 b §
Sopimusta voidaan pitää henkivakuutusluokkiin 1 tai 3 kuuluvana pääomavakuutuksena, jos se täyttää ainakin yhden seuraavista ehdoista:
riskisumman itseisarvo on sopimuskauden jokaisella hetkellä vähintään 5 % vakuutussäästön määrästä;
riskisumman itseisarvo on sopimuskauden jokaisella hetkellä vähintään 5 % kyseiseen hetkeen mennessä maksettujen vakuutusmaksujen kokonaismäärästä;
kullakin sopimuskauden aikavälillä, jona vakuutetun riskin varalta voimassa oleva turva ei muutu, löytyy hetki, jona riskisumman itseisarvo on vähintään 5 % senhetkisestä vakuutussäästön määrästä. Vakuutussumman muutoksena ei pidetä indeksiehdosta aiheutuvaa muutosta;
vakuutusmaksu, joka on laskettu tavanomaisin perustein ja menettelytavoin lukuunottamatta sitä, että ennalta arvaamattomina hetkinä sattuvien, sopimuksessa tarkoitettujen tapahtumien sattumistodennäköisyys on oletettu sopivasti valitulla aikavälillä nollaksi, poikkeaa normaaliperusteisesta vakuutusmaksusta vähintään 3 %.
6 c §
Sellaista sopimusta, jonka etuudet määräytyvät samoin kuin 6a §:ssa määritellyssä eläkevakuutuksessa ja jonka takaisinosto-oikeutta ei ole rajoitettu 6a §:n edellyttämällä tavalla, voidaan pitää henkivakuutusluokkiin 1 tai 3 kuuluvana eläkevakuutuksena, jos se täyttää 6b §:n 4 kohdan mukaisen ehdon.
Sellaista sopimusta, joka on tehty ennen 1 päivää syyskuuta 1995 ja joka täyttää sopimuksen päättämisajankohtana voimassa olleet henkivakuutussopimuksen ehdot, voidaan pitää henkivakuutusluokkaan 1 kuuluvana. Sopimusten, jotka muutoin ovat henkivakuutusluokkiin 1 tai 3 kuuluvien sisältöisiä, mutta eivät toteuta 6 a―6 c §:ien ehtoja, katsotaan kuuluvan henkivakuutusluokkaan 6.
Tämä päätös tulee voimaan 31 päivänä joulukuuta 1999.
Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 1999
Sosiaali- ja terveysministeri Maija PerhoApulaisosastopäällikkö Jorma Heikkilä