575/1999

Annettu Helsingissä 23 päivänä huhtikuuta 1999

Sisäasiainministeriön päätös poliisin virkapuvusta

Sisäasiainministeriö on poliisiasetuksen (1112/1995) 19 §:n nojalla päättänyt:

1 luku

Yleisiä määräyksiä

1 §
Virkapuku

Poliisin virkapukuun kuuluvien asusteiden sekä niissä käytettävien tunnusten ja merkkien on oltava tämän päätöksen mukaiset. Virkapukineet hyväksyy poliisin ylijohto ja lisäksi asusteiden, varusteiden sekä tunnusten ja merkkien on oltava valmistettu poliisin ylijohdon hyväksymistä kangaslaaduista, väreistä, materiaaleista ja tarvikkeista.

2 §
Virka-asusteet

Virkapukuun kuuluvat seuraavat vaatteet:

― päällystakki ja irtovuori

― virkatakki

― virkahousut

― virkahame naisilla

― virkaliivi naisilla

― kenttäpusakka

― kenttähousut

― kenttähousut, kesämalli

― toppatakki

― toppahousut

― virkapaita, lyhyt- ja pitkähihainen

― pikeepaita

― villapusero ja kauluri

― turkislakki

― lippalakki, talvimalli

― lippalakki, kesämalli

― virkalakki

― virka-asemaa osoittavat tunnukset ja nimilaatta.

3 §
Erityisvaatteet ja suojavaatteet

Poliisitoiminnassa voidaan käyttää 2 §:ssä tarkoitettujen virka-asusteiden lisäksi seuraavia erityisvaatteita ja suojavaatteita:

1) erityisvaatteet:

― moottoripyöräpoliisin vaatteet

― moottorikelkkapoliisin vaatteet

― venepoliisin vaatteet

― ratsupoliisin vaatteet

― polkupyöräpoliisin vaatteet

― kansainvälisissä tehtävissä toimivan poliisin vaatteet

― JOUHA-haalari

― ERTI-haalari

2) suojavaatteet:

― kevyt suojaliivi

― taktinen suojaliivi

― tunnisteliivi

― heijastinliivi

― heijastinhansikkaat

Erityisvaatteita voivat hankkia vain 1 momentin 1 kohdassa mainittuihin erityisryhmiin kuuluvat poliisimiehet.

4 §
Naisen virkapukua koskeva erityissäännös

Naisen virkapuvussa voidaan käyttää tummansinisestä virkapukukankaasta valmistettua liiviä. Suorien housujen sijasta voidaan käyttää samasta kankaasta valmistettua polveen ulottuvaa hametta, jonka kanssa käytetään ruskeita sukkahousuja ja mustia, ilman koristeita olevia avokkaita.

5 §
Poliisikokelaan virkapuku

Poliisikokelaan virkapuku on poliisin virkapuku varustettuna kokelasasemaa osoittavalla merkillä. Poliisikokelaan velvollisuudesta käyttää virkapukua on voimassa, mitä poliisimiehestä säädetään.

6 §
Vartijan virkapuku

Tässä päätöksessä tarkoitetaan vartijalla ylivartijaa ja vartijaa.

Vartijan virkapuku on poliisin virkapuku varustettuna ylivartija- tai vartija-asemaa osoittavilla merkeillä. Vartijan virkapuvussa käytetään nuoremman konstaapelin olkalaattoja ja ylivartijan virkapuvussa vanhemman konstaapelin olkalaattoja.

Kenttäpusakan, virkapaidan, pikeepaidan sekä villapuseron hihoissa on poliisin tunnuskuvalla varustetut hihamerkit, joiden alapuolella on laatta, jossa lukee VARTIJA VÄKTARE. Lisäksi vartijan virkavaatteissa on oikean rintataskun yläpuolella poliisimerkin tilalla vastaavanlainen laatta.

Vartijan päähineen merkkinä on hopeanvärisestä metallista valmistettu valtakunnan vaakuna ilman lehviä ja tummansinistä alustaa.

Vartijan kenttäpusakan selässä on painettuna teksti VARTIJA.

Muutoin noudatetaan soveltuvin osin, mitä tässä päätöksessä säädetään poliisin virkapuvusta.

2 luku

Virkapuvussa käytettävät virka-asemaa osoittavat tunnukset ja muut merkit

7 §
Kenttäpusakan, toppatakin ja virkatakin kaulusmerkit

Kenttäpusakan, toppatakin sekä virkatakin kauluksissa on pohjalaatalla 30 mm:n korkuiset poliisin tunnukset, joiden alaosaa ympäröi tammenlehväseppele. Tunnus ja seppele on päällystöllä hopealangalla ja muilla vaaleanharmaalla silkkilangalla ommeltu. Pohjalaatta on viisikulmainen, korkeudeltaan 50 mm. Poliisin ylijohtoon kuuluvilla poliisimiehillä pohjalaatan väri on helmenharmaa, poliisin lääninjohtoon kuuluvilla poliisimiehillä musta, poliisioppilaitosten poliisimiehillä vihreä ja muilla poliisimiehillä kirkkaansininen. Päällystön pohjalaattaa ympäröi noin 2 mm:n levyinen punos, joka on poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, poliisiylitarkastajalla, lääninpoliisijohtajalla, liikkuvan poliisin päälliköllä sekä poliisipäälliköllä ja nimismiehellä hopeanvärinen ja muilla sininen.

Juhlatakissa on brodeerattu hopeanharmaa 35 mm korkea tammenlehvien ympäröimä poliisin virallinen tunnuskuva.

8 §
Virkatakissa ja juhlatakissa käytettävät virka-asemaa osoittavat merkit

Virkatakin ja juhlatakin hihoissa on hihankäänteestä 90 mm ylöspäin alkavalla, hihan ulkosivulla saumasta saumaan ulottuvalla kirkkaansinisellä laatalla samanpituiset kaluunat, jotka alkavat 3 mm laatan vaakasuorasta reunasta ja joiden väli on 3 mm. Laatan yläreuna on 3 mm kaluunoiden yläpuolella.

Kaluunoita on:

1) poliisiylijohtajalla alinna yksi 40 mm:n levyinen, mustapohjainen hopeanvärinen tammenlehväkaluuna, jossa keskikohdalla on kiinnitettynä 15 mm:n korkuinen hopeanvärinen tunnus ja sen yläpuolella kolme 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa;

2) poliisijohtajalla alinna yksi 40 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen yläpuolella kolme 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa.

3) lääninpoliisijohtajalla, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin päälliköllä sekä Helsingin kihlakunnan poliisipäälliköllä alinna yksi 40 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen yläpuolella kaksi 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa;

4) poliisiylitarkastajalla alinna yksi 40 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen yläpuolella yksi 10 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna;

5) poliisitarkastajalla, muulla kuin 3 kohdassa tarkoitetulla poliisipäälliköllä ja nimismiehellä, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin apulaispäälliköllä sekä Helsingin kihlakunnan apulaispoliisipäälliköllä ylinnä yksi 30 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen alapuolella kolme 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa;

6) muulla kuin 5 kohdassa tarkoitetulla apulaispoliisipäälliköllä, sisäasiainministeriön poliisiosaston ylikomisariolla ja lääninylikomisariolla yksi 30 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen alapuolella kaksi 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa;

7) sisäasiainministeriön poliisiosaston komisariolla, lääninkomisariolla ja ylikomisariolla ylinnä yksi 30 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna ja sen alapuolella yksi 10 mm:n levyinen tammenlehväkaluuna;

8) komisariolla kaksi 10 mm:n levyistä tammenlehväkaluunaa ja niiden välissä yksi 3 mm:n levyinen hopeanvärinen kaluuna;

9) ylikonstaapelilla yksi harmaa 10 mm:n levyinen kaluunanauha ja sen yläpuolella keskellä kaksi samanlevyisestä kaluunasta muodostettua sisäkkäin olevaa kolmiota, joista ulomman kanta on 70 mm ja sivujen pituus 60 mm ja kolmioiden väli 3 mm; sekä

10) vanhemmalla konstaapelilla yksi vaakasuora 10 mm:n levyinen harmaa kaluunanauha.

Nuoremmalla konstaapelilla ei ole virka-asemaa osoittavia merkkejä.

9 §
Kenttäpusakassa, toppatakissa, virkapaidassa, pikeepaidassa, villapuserossa ja naisten liivissä käytettävät merkit

Kenttäpusakan, virkapaidan, pikeepaidan, villapuseron ja naisten liivin olkalaatoissa ovat virka-asemaa osoittavat kaluunanauhat ilman kirkkaansinistä pohjalaattaa. Ylikonstaapelin ja vanhemman konstaapelin olkalaatoissa käytetään 5 mm leveitä hopeanharmaalla langalla brodeerattuja kaluunoita. Päällystöllä on virka-asemaa osoittavien merkkien yläpuolella 35 mm:n pituiset hopeanväriset olkaleijonat ja alipäällystöllä sekä miehistöllä palvelusvaatteissa hopeanväriset poliisin tunnuskuvat.

Hihoissa suoraan olkapään suunnassa noin 55 mm olkapään alapuolella on vaaleanharmaalla silkkilangalla ommeltu poliisin tunnuskuva kirkkaansinisellä pohjalla. Pohjalaatan korkeus on 110 mm ja leveys 70 mm.

10 §
Päällystakissa käytettävät merkit

Päällystakin hihoissa on virka-asemaa osoittavat merkit ilman kirkkaansinistä pohjalaattaa. Kaluunat on kiinnitetty kankaanväriselle laatalle, jonka alareuna on 50 mm hihansuun yläpuolella. Laatta on kiinnitetty hihaan kahdella pienellä takin napilla. Olkalaatoissa ja kauluksissa ei ole merkkejä.

11 §
Juhlalakin merkit

Juhlalakin etupuolella on:

1) päällystöllä lakin alaosassa tummansinisestä kankaasta valmistettuun, mustan silkkipunoksen ympäröimään laattaan kiinnitettynä emalinen, väritetty valtakunnan vaakuna hopealangasta ommellun kuusenhavuseppeleen sisällä ja tämän yläpuolella valko-sini-valkoinen hopeareunainen 20 mm:n läpimittainen virkakokardi; havuseppeleen korkeus ja leveys on noin 50 mm;

2) alipäällystöllä samanlaiset merkit kuin päällystöllä, kuitenkin ilman virkakokardia; ja

3) miehistöllä hopeanvärisestä metallista valmistettu kuusenhavuseppele tummansinisellä pohjalla, jonka sisällä emalinen väritetty valtakunnan vaakuna; ilman virkakokardia.

Poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, lääninpoliisijohtajalla, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin päälliköllä sekä Helsingin kihlakunnan poliisipäälliköllä on lakin lipan ylä- ja alareunassa hopealangasta punottu 12 mm leveä tammenlehväaiheinen lippakoriste. Poliisiylitarkastajalla on samanlainen koriste lipan alareunassa.

Poliisiylijohtajalla, poliisijohtajalla, poliisiylitarkastajalla, lääninpoliisijohtajalla, poliisitarkastajalla, poliisipäälliköllä ja apulaispoliisipäälliköllä, nimismiehellä, keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin päälliköllä ja apulaispäälliköllä, sisäasiainministeriön poliisiosaston ylikomisariolla ja komisariolla, lääninylikomisariolla, ylikomisariolla sekä lääninkomisariolla on lakissa kaksi kahdella pienikokoisella vaakunanapilla kiinnitettyä, 4 mm:n paksuisesta valkoisesta silkkipunoksesta valmistettua leukanauhaa. Komisariolla yksi 5 mm:n paksuinen valkoisesta silkkipunoksesta valmistettu leukanauha.

Alipäällystöllä leukanauhana on kaksi vaakunanapilla kiinnitettävää 4 mm:n paksuista mustaa silkkipunosta ja miehistöllä 5 mm:n paksuinen vaakunanapilla kiinnitettävä musta silkkipunos.

12 §
Virka- ja lippalakin merkit

Virkalakissa käytetään etupuolella samanlaisia merkkejä kuin juhlalakissa. Lippalakissa on vasemmalla sivustalla vaaleanharmaalla langalla brodeerattu 30 mm:n korkuinen poliisin miekkatunnus ja etuosassa samalla langalla brodeerattu teksti: "POLIISI - POLIS".

13 §
Turkislakin merkit

Turkislakissa on samanlaiset merkit kuin juhlalakissa lukuunottamatta punosnauhaa ja lipankoristeita.

14 §
Muut tunnukset

Kenttäpusakassa, toppatakissa ja virkapaidassa on oikean rintataskun yläpuolella ja pikeepaidassa, villapuserossa ja naisten liivissä on oikealla puolella sinisellä 82 mm leveällä ja 42 mm korkealla kangaslaatalla vaalea teksti: "POLIISI - POLIS".

Kenttäpusakan, toppatakin ja virkapaidan oikean rintataskun yläpuolella kohdistettuna keskikohdalle tai rintataskun kannessa sekä villapuserossa, pikeepaidassa ja naisten liivissä oikealla puolella on vähintään 80 mm leveä ja vähintään 25 mm korkea sininen nimilaatta, jossa on vaalealla tekstillä ainakin poliisimiehen sukunimi.

Kenttävaatteissa ja villapuserossa käytetään tarrakiinnityksellä asennettua tai ommeltua kankaista brodeerattua nimilaattaa.

Virkatakissa, virkapaidassa ja naisten liivissä käytetään muovista nimilaattaa kiinnitettynä oikealle puolelle rintataskun kanteen tai taskun puuttuessa vastaavalle kohdalle. Sisäpalveluksessa voidaan villapuserossa käyttää myös muovista nimilaattaa.

15 §
Erityisvarusteissa käytettävät merkit

Moottoripyörän- ja moottorikelkankuljettajan ajopuvun olkalaatoissa ovat virka-asemaa osoittavat merkit ilman kirkkaansinistä pohjalaattaa. Ajopuvun hihoissa on poliisin tunnuskuva kirkkaansinisellä pohjalla sekä oikealla rintataskun yläpuolella sininen POLIISI - POLIS-kangaslaatta.

Erityisvarusteissa on oltava ainakin poliisin tunnuskuva tai poliisimiesasemaa osoittava muu tunnus sekä mahdollisuuksien mukaan POLIISI - POLIS-kangaslaatta ja nimilaatta.

16 §
Poliisikokelaan virkapuvussa käytettävät merkit

Poliisikokelaan virkapuvussa on samanlaiset merkit kuin nuoremman konstaapelin virkapuvussa. Toiminnallisissa harjoituksissa on poliisikokelaan käytettävä oikean taskun yläpuolella tai taskun kannessa sinistä vähintään 80 mm leveää ja vähintään 25 mm korkeaa laattaa, jossa on vaaleanharmaa teksti: "POLIISIKOKELAS - POLISASPIRANT".

3 luku

Erinäisiä määräyksiä

17 §
Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 1999.

18 §
Siirtymäsäännökset

Sisäasiainministeriön poliisin virkapuvusta ja aseistuksesta antaman päätöksen (113/1983) ja määräyksen (5/1998) mukaisia virka-asusteita ja virka-asemaa osoittavia merkkejä saa käyttää vuoden 1999 loppuun.

Helsingissä 23 päivänä huhtikuuta 1999

Sisäasiainministeri
Kari Häkämies

Poliisiylijohtaja
Reijo Naulapää

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.