Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

209/1996

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
209/1996
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 30/1996 (Julkaistu 1.4.1996)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Ympäristöministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta 28 päivänä maaliskuuta 1996 annetun lain (205/96) 13 §:n nojalla:

1 §Hakumenettely

Valtion asuntorahasto päättää asunto-osakeyhtiötalolainojen vuosittaisista hakuajoista. Hakemus on jätettävä valtion asuntorahastolle, joka hankkii siitä tarvittaessa kohteen sijaintikunnan lausunnon.

Valtion asuntorahasto ja valtiokonttori voivat hyväksyä lomakkeiden kaavoja asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta annetussa laissa (205/96) ja sen nojalla annetuissa säännöksissä ja määräyksissä tarkoitettujen hakemusten ja ilmoitusten tekoa varten. Samalla voidaan määrätä hakemusten tai ilmoitusten tekemisen yhteydessä annettavista selvityksistä.

2 §Säännös hyväksymisedellytyksistä

Rakentamista tai perusparannusta varten myönnetty laina voidaan hyväksyä asunto-osakeyhtiötalon korkotukilainaksi edellyttäen, että valtion asuntorahasto hyväksyy kohteen. Asuntorahasto voi erityisistä syistä hyväksyä kohteen, jonka rakentaminen on aloitettu tai joka on valmistunut ennen hyväksymistä.

Rakentamista tai perusparantamista varten myönnetyllä korkotukilainalla tulee olla muita lainoja paremmalla etuoikeudella oleva kiinnitysvakuus tai muu turvaava vakuus.

3 §Asunto-osakeyhtiön kokovaatimus

Lainaa ei voida hyväksyä asunto-osakeyhtiötalon korkotukilainaksi, jos yhtiö omistaa vain yhden asuinhuoneiston käsittävän rakennuksen tai kahden asuinhuoneiston käsittävän sellaisen rakennuksen, joka on tarkoitettu pääasiassa omistajan ruokakunnan omaa asumista varten.

4 §Maanvuokrasopimus

Jos korkotukilainan kohde sijaitsee vuokramaalla, on maanvuokrasopimus voitava maanomistajaa kuulematta siirtää kolmannelle henkilölle. Laina voidaan hyväksyä korkotukilainaksi vain, jos vuokrasopimuksessa on kielletty sopimuksen irtisanominen laina-aikana.

5 §Hankkeen kannattavuus ja vakavaraisuuden harkinta

Asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta annetussa laissa säädettyjä yleisiä edellytyksiä harkittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että korkotuettu hanke muodostuu korkotuen maksuajan kannattavaksi ja että kohteen toteuttajat ovat vakavaraisia sekä suorittavat täysimääräisesti ennakonpidätykset ja muut työnantajalle kuuluvat velvoitteet.

Korkotukilainan saajan on valtion asuntorahaston tai valtiokonttorin pyynnöstä annettava vakuutus tai selvitys siitä, että rakennustöiden osalta maksetuista palkoista on suoritettu oikeamääräiset ennakonpidätykset ja että myös työnantajalle kuuluvat muut velvoitteet on suoritettu. Jos rakennustyöt teetetään urakkasopimuksen perusteella, lainansaajan on vaadittava edellä tarkoitettu vakuutus tai selvitys pääurakoitsijalta ja tarvittaessa muilta urakoitsijoilta. Jos hyväksyttävää vakuutusta tai selvitystä ei toimiteta, voidaan korkotuen maksaminen keskeyttää.

6 §Vakuutus

Korkotukilainan kohde on pidettävä riittävästi vakuutettuna.

7 §Hyvän rakennuttamis- ja urakointitavan valvonta

Valvottaessa asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta annetun lain 11 §:n nojalla korkotukilainan  käyttöä  mainitun  lain  ja  sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten sekä lainaehtojen mukaisesti valtion asuntorahaston on tarkastettava myös niissä edel- lytetyn hyvän rakennuttamis- ja urakointitavan noudattamista.

8 §Ohjeet

Valtion asuntorahasto voi antaa menettelytapaohjeita korkotukilainojen hyväksymismenettelystä.

9 §Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1996.

Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 1996

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMinisteri Sinikka Mönkäre

Sivun alkuun