683/1994

Annettu Helsingissä 25 päivänä heinäkuuta 1994

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen (756/90) sellaisena kuin se on muutettuna 11 päivänä helmikuuta 1993 annetussa päätöksessä (169/93) 5, 6 ja 7 §:t ja liitteestä 1 kohdasta 1 alaviitteet 1–8 sekä liitteen 1 kohdassa 1 raakaviljoja ja teetä koskevat kohdat, liitteen 1 kohdassa 2 petokalojen ja muiden kalojen elohopeaa ja histamiinia koskevat kohdat ja liitteen 1 kohdasta 2 munia koskevat kohdat,

muuttanut 2 §:n 2 momentin ja liitteen 1 kohdassa 1 asefaattia, atratsiinia, bromofossi-etyyliä, DDT:tä, deltametriiniä, diklorproppia, dinosebia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endriiniä, etyleenidibromidia, etyleenikloorihydriiniä, fenklorfossia, fenvaleraattia, glyfosaattia, heptakloria, imatsaliilia, iprodionia, kaptafolia, karbendatsiimia, klorpyrifossia, klorpyrifossi-metyyliä, klorotaloniilia, maleiinihydratsidia, metamidofossia, metyylibromidia, parakvattia, permetriiniä, prosymidonia, 2,4,5-T:tä ja vinklotsoliinia koskevat kohdat ja liitteen 2 oliiveja, öljykasvien siemeniä ja raakaviljaa koskevat kohdat sekä

lisännyt liitteen 1 kohtaan 1 amitrolia, binapakryyliä, sypermetriiniä, TEPP:a ja toksafeenia koskevat kohdat, uudet teen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 3, viljojen enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 4, munien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 5 sekä kalan ja eräiden kalastustuotteiden elohopeaa, histamiinia ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä koskevan liitteen 1 kohdan 6 seuraavasti:

2 §

Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiiveissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille, vihanneksille, viljoille ja munille 76/895/ETY, 86/362/ETY ja 86/363/ETY sellaisina kuin ne ovat enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuina direktiiveissä 93/57/ETY ja 93/58/ETY, annettuja enimmäismääriä.



Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1994.

Päätöksen 7 §:n mukaisia toimenpiderajoja voidaan kuitenkin edelleen soveltaa, niiltä osin kuin enimmäismääriä ei ole annettu Euroopan yhteisöjen säännöksissä, 1 päivään huhtikuuta 1995 saakka.

Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

ETA-sopimuksen liite II, kohta XII: neuvoston direktiivit 67/427/ETY, 76/621/ETY, 76/895/ETY, 80/428/ETY, 81/36/ETY, 82/528/ETY, 86/362/ETY, 88/298/ETY, 89/186/ETY, 90/642/ETY ja liite I kohta 24 neuvoston direktiivi 91/493/ETY ja kohta 25 neuvoston direktiivi 91/492/ETY sekä ETA-sopimuksen lisäpöytäkirja: neuvoston direktiivit 93/57/ETY ja 93/58/ETY sekä komission päätös 93/351/ETY

Helsingissä 25 päivänä heinäkuuta 1994

Ministeri
Pertti Salolainen

Pääsihteeri
Vesa Tuomaala

Liite 1

VIERASAINELUETTELO

1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvi kunnan tuotteissa

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä mg/kg
Amitroli Asefaatti Atratsiini Binapakryyli Bromofossi-etyyli
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättomät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 0,05* 1 0,1* 0,05* 0,05*
Greipit
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit
Pomelot
Muut
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksanpähkinät
Muut
III) OMENAMAISET HEDELMÄT 0,05* (a) 0,1* 0,05* 0,05*
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
Aprikoosit 0,02*
Kirsikat 0,02*
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) (a)
Luumut (a)
Muut 0,02*
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet 0,02*
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,02*
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,02*
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,02*
Mustikat
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat)
Karviaismarjat
Muut
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,02*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Avokadot
Banaanit
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit
Ölyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut
2. Vihannekset: tuoreet tai kehittymättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Punajuurikkaat
Porkkanat
Mukulasellerit
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat
Juuripersilja
Retiisit
Kaurajuuri
Bataatit
Lantut
Nauriit
Jamssit
Muut
II) SIPULIKASVIT 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Valkosipuli
Sipuli
Salottisipuli
Varhaissipuli
Muut
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
Solanum -suvun vihannekset
Tomaatit 0,5
Paprika (a)
Munakoiso (a)
Muut 0,02*
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset
Kurkut (a)
Pikkukurkut
Kesäkurpitsat
Muut 0,02*
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,02*
Melonit
Kurpitsat
Vesimelonit
Muut
Sokerimaissi 0,02*
IV) KAALIKASVIT 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
a) Kukinnan muodostavat kaalit (a)
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b) Kerivät kaalit 2
Ruusukaali
Keräkaali
Muut
c) Lehtikaalit (a)
Kiinankaali
Kerimättömät kaalit
Muut
d) Kyssäkaali 0,02*
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti 1
Siloendiivi
Muut 0,02*
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,02*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi 0,02*
d) Salaattisikuri 0,02*
e) Yrtit 0,02*
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) 0,05* (a) 0,1* 0,05* 0,05*
Pavut (silpimättömät)
Pavut (silvityt)
Herneet (silpimättömät)
Herneet (silvityt)
Muut
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri
Fenkoli
Latva-artisokka (a)
Purjot (a)
Raparperi
Muut 0,02*
VIII) SIENET 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
a) Viljellyt sienet
b) Luonnonvaraiset sienet
3. Kuivatut palkokasvit 0,05* 0,1* 0,05* 0,05*
Pavut (a)
Linssit 0,02*
Herneet (a)
Muut 0,02*
4. Öljykasvien siemenet 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Pellavansiemenet
Maapähkinät
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet
Rapsin siemenet
Soijapavun siemenet
Sinapinsiemenet
Puuvillansiemenet
Muut
5. Perunat 0,05* 0,02* 0,1* 0,05* 0,05*
Varhaisperunat
Varastoperunat
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,1* 0,1* 0,1* 0,1* 0,1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 0,1* (d) 0,1* 0,1* 0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät, voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
DDT: DDT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DDT:ksi Deltametriini Diklorproppi Dinosebi Dioksationi
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Greipit
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit
Pomelot
Muut
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksanpähkinät
Muut
III) OMENAMAISET HEDELMÄT 0,05* 0,1 0,05* 0,05* 0,05*
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 0,05* 0,1 0,05* 0,05* 0,05*
Aprikoosit
Kirsikat
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)
Luumut
Muut
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet 0,1
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,05*
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) (c)
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)
Mustikat
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) 0,2
Karviaismarjat 0,2
Muut 0,05*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,05*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Avokadot
Banaanit
Taatelit
Viikunat (c)
Kivihedelmät (c)
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit 0,1*
Öljyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut 0,05*
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,05* 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Punajuurikkaat
Porkkanat
Mukulasellerit
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat
Juuripersilja
Retiisit
Kaurajuuri
Bataatit
Lantut
Nauriit
Jamssit
Muut
II) SIPULIKASVIT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Valkosipuli 0,1
Sipuli 0,1
Salottisipuli 0,1
Varhaissipuli (c)
Muut 0,05
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Solanum -suvun vihannekset 0,2
Tomaatit
Paprika
Munakoiso
Muut
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,1
Kurkut
Pikkukurkut
Kesäkurpitsat
Muut
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,05
Melonit
Kurpitsat
Vesimelonit
Muut
Sokerimaissi (c)
IV) KAALIKASVIT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
a) Kukinnan muodostavat kaalit 0,1
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b>Kerivät kaalit 0,1
Ruusukaali
Keräkaali
Muut
c) Lehtikaalit 0,5
Kiinankaali
Kerimättömät kaalit
Muut
d) Kyssäkaali 0,05*
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,5
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti
Siloendiivi
Muut
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,5
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi 0,05*
d) Salaattisikuri (c)
e) Yrtit 0,5
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Pavut (silpimättömät) 0,2
Pavut (silvityt) (c)
Herneet (silpimättömät) 0,1
Herneet (silvityt)
Muut 0,05*
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri
Fenkoli
Latva-artisokka (c)
Purjot
Raparperi
Muut 0,05*
VIII) SIENET 0,05* 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
a) Viljellyt sienet
b) Luonnonvaraiset sienet
3. Kuivatut palkokasvit 0,05* 1 0,05* 0,05* 0,05*
Pavut
Linssit
Herneet
Muut
4. Öljykasvien siemenet 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Pellavansiemenet
Maapähkinät
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet
Rapsin siemenet 0,1
Soijapavun siemenet
Sinapinsiemenet
Puuvillansiemenet
Muut 0,05*
5. Perunat 0,05* 0,05* 0,05* 0,05*
Varhaisperunat 0,05*
Varastoperunat (c)
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,2 5 0,1* 0,1* 0,1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 0,05* 5 0,1 0,1* 0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
Ditiokarbamaatit: Manebi, mankotsebi, metiraami, propinebi ja zinebi; summa, laskettuna rikkihiileksi CS2 Endriini Etyleenidibromidi Etyleenikloorihydriini: ECH ja EBH yhteensä Fenklorfossi Fenvaleraatti: isomeerien summa
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
1) SITRUSHEDELMÄT 0,01 0,01* 10* 0,01* (c)
Greipit
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit 2
Pomelot
Muut (c)
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,1* 0,01* 0,01* 0,01* 0,05*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksanpähkinät
Muut
III) OMENAMAISET HEDELMÄT (c) 0,01* 0,01* 10* 0,01* 1
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 0,01* 0,01* 10* 0,01*
Aprikoosit 2 (c)
Kirsikat 1
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) 2 (c)
Luumut 1
Muut 0,05* 0,05*
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 0,01* 0,01* 10* 0,01*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet 2 1
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) 2 0,05*
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) (c) 0,05*
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,05*
Mustikat
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) (c)
Karviaismarjat (c)
Muut 0,05*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,05* 0,05*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,05* 0,01* 0,01* 10* 0,01* 0,05*
Avokadot
Banaanit
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit
Öljyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,01* 0,01* 10* 0,01* 0,05*
Punajuurikkaat (c)
Porkkanat (c)
Mukulasellerit 0,2
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat (c)
Juuripersilja
Retiisit (c)
Kaurajuuri (c)
Bataatit
Lantut
Nauriit
Jamssit
Muut 0,05*
II) SIPULIKASVIT 0,01* 0,01* 10* 0,01* 0,05*
Valkosipuli 0,5
Sipuli 0,5
Salottisipuli 0,5
Varhaissipuli (c)
Muut 0,05*
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,01* 0,01* 10* 0,01*
Solanum -suvun vihannekset
Tomaatit (c) 1
Paprika 0,2
Munakoiso
Muut 2 0,05*
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset
Kurkut 0,5 0,2
Pikkukurkut (c)
Kesäkurpitsat (c)
Muut 0,05* 0,05*
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset (c)
Melonit 0,2
Kurpitsat 0,5
Vesimelonit 0,5
Muut 0,05*
Sokerimaissi 0,05* 0,05*
IV) KAALIKASVIT 0,01* 0,01* 10* 0,01*
a) Kukinnan muodostavat kaalit (c) 1
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b) Kerivät kaalit (c) (c)
Ruusukaali
Keräkaali
Muut
c) Lehtikaalit (c)
Kiinankaali 1
Kerimättömät kaalit (c)
Muut 0,05*
d) Kyssäkaali (c) (c)
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,01* 0,01* 10* 0,01*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset 5 0,05*
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti
Siloendiivi
Muut
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,05* 0,05*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi (c) 0,05*
d) Salaattisikuri 0,2 0,05*
e) Yrtit 5 0,05*
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) (c) 0,01* 0,01* 10* 0,01* (c)
Pavut (silpimättömät)
Pavut (silvityt)
Herneet (silpimättömät)
Herneet (silvityt)
Muut
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,01 0,01* 10* 0,01* 0,05*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri (c)
Fenkoli
Latva-artisokka (c)
Purjot (c)
Raparperi
Muut 0,05*
VIII) SIENET 0,05* 0,01* 0,01* 0,01* 0,05*
a) Viljellyt sienet
b) Luonnonvaraiset sienet
3. Kuivatut palkokasvit (c) 0,01* 0,01* 10* 0,01* (c)
Pavut
Linssit
Herneet
Muut
4. Öljykasvien siemenet 0,01* 0,01* 0,01* 0,1
Pellavansiemenet
Maapähkinät
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet
Rapsin siemenet (c)
Soijapavun siemenet
Sinapinsiemenet
Puuvillansiemenet
Muut 0,1*
5. Perunat 0,05* 0,01* 0,01* 0,01* 0,05*
Varhaisperunat
Varastoperunat
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,1* 0,01* 0,1* 0,1* (d)
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 25 0,1* 0,01* 0,1* 5

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
Glyfosaatti Heptaklori: Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä Imatsaliili Iprodioni Kaptafoli
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 0,1* 0,01* 5 0,02*
Greipit (a)
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit
Pomelot
Muut 0,02*
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,1* 0,01* 0,02* 0,02*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät (a)
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksanpähkinät
Muut 0,02*
III) OMENAMAISET HEDELMÄT 0,1* 0,01* 5 10 0,02*
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 0,1* 0,01* 0,02* 5 0,02*
Aprikoosit
Kirsikat
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)
Luumut
Muut
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 0,01* 0,02*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet 0,1* 0,02* 10
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,1* (a) 10
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,1* 0,02 *5
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,1* 0,02*
Mustikat 10
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) 10
Karviaismarjat 10
Muut 0,02*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,1* 0,02* 0,02*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,01* 0,02*
Avokadot
Banaanit 2 (a)
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät 5
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit (d)
Öljyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut 0,1* 0,02* 0,02*
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,1* 0,01* 0,02* 0,02*
Punajuurikkaat
Porkkanat (a)
Mukulasellerit (a)
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat
Juuripersilja
Retiisit (a)
Kaurajuuri
Bataatit
Lantut
Nauriit
Jamssit
Muut 0,02*
II) SIPULIKASVIT 0,1* 0,01* 0,02* 0,02*
Valkosipuli 5
Sipuli 5
Salottisipuli 5
Varhaissipuli (a)
Muut 0,02*
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,01* 0,02*
Solanum -suvun vihannekset 0,1* 5
Tomaatit
Paprika (a)
Munakoiso
Muut 0,02*
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,1* 0,2 2
Kurkut
Pikkukurkut
Kesäkurpitsat
Muut
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,1*
Melonit (a) (a)
Kurpitsat
Vesimelonit
Muut 0,02* 0,02*
Sokerimaissi 0,1* 0,02* 0,02*
IV) KAALIKASVIT 0,01* 0,02*
a) Kukinnan muodostavat kaalit 0,1* 0,02* (a)
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b) Kerivät kaalit 0,1* 0,02*
Ruusukaali (a)
Keräkaali 5
Muut 0,02*
c) Lehtikaalit 0,1* 0,02* (a)
Kiinankaali
Kerimättömät kaalit
Muut
d) Kyssäkaali 0,1* 0,02* 0,1
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,01* 0,02*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,1* 0,02* 10
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti
Siloendiivi
Muut
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,1* 0,02* 0,02*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi 0,1* 0,02* 0,02*
d) Salaattisikuri 0,1* 0,02* 1
e) Yrtit 0,1* 0,02* 10
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) 0,1* 0,01* 0,02* (a) 0,02*
Pavut (silpimättömät)
Pavut (silvityt)
Herneet (silpimättömät)
Herneet (silvityt)
Muut
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,1* 0,01* 0,02* 0,02*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri (a)
Fenkoli (a)
Latva-artisokka
Purjot
Raparperi
Muut 0,02*
VIII) SIENET 0,01* 0,02* 0,02* 0,02*
a) Viljellyt sienet 0,1*
b) Luonnonvaraiset sienet 50
3. Kuivatut palkokasvit 0,01* 0,02* 0,2 0,02*
Pavut (d)
Linssit 0,1*
Herneet (d)
Muut 0,1*
4. Öljykasvien siemenet 0,01* 0,02* 0,02*
Pellavansiemenet 10 (a)
Maapähkinät
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet
Rapsin siemenet 10 0,5
Soijapavun siemenet
Sinapinsiemenet (d) (a)
Puuvillansiemenet
Muut 0,1* 0,02*
5. Perunat 0,1* 0,01* 0,02* 0,02*
Varhaisperunat 0,02*
Varastoperunat 5
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,1* 0,02* 0,1* 0,1* 0,1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 0,1* 0,01* 0,1* 0,1* 0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
Karbendatsiimi: Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli; summa laskettuna karbendatsiimiksi Klorpyrifossi Klorpyrifossimetyyli Klorotaloniili Maleiinihydratsidi
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 5 0,3 0,01* 1*
Greipit
Sitruunat (c)
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit) (c)
Appelsiinit (c)
Pomelot
Muut 0,05*
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,1* 0,05* 0,05* 0,01* 1*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksapähkinät
Muut
III) OMENAMAISET HEDELMÄT 2 0,5 0,5 (b) 1*
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 1*
Aprikoosit (d) (b)
Kirsikat (d) (c) (b)
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) (d) (c) (c) (b)
Luumut (d) 0,2
Muut 0,1* 0,05* 0,05* 0,01*
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 1*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet (d) 0,5 0,2
Syötävät viinirypäleet 1
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet (b)
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,2 0,05* (b)
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset: (d) (c) 0,05* (b)
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,05*
Mustikat
Karpalot (c) 2
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) (d) (c) (b)
Karviaismarjat (d) (c) (b)
Muut 0,1* 0,05* 0,01*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,1* 0,05* 0,05* 0,01*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,05* 0,01* 1*
Avokadot
Banaanit 1 (c)
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät 2
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit (d) (c)
Öljyntuotanto-oliivit (d)
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut 0,1* 0,05*
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,05* 1*
Punajuurikkaat (c)
Porkkanat (d) 0,1 (b)
Mukulasellerit (d) (b)
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat (c)
Juuripersilja
Retiisit
Kaurajuuri (d)
Bataatit
Lantut (d) (c)
Nauriit (d) (c)
Jamssit
Muut 0,1* 0,05* 0,01*
II) SIPULIKASVIT 0,05*
Valkosipuli 0,5
Sipuli (d) (c) 0,5
Salottisipuli 0,5
Varhaissipuli (b) 1*
Muut 0,1* 0,05* 0,01* 10
III) VIHANNESHEDELMÄT 1*
Solanum -suvun vihannekset 0,5 0,5 2
Tomaatit (d)
Paprika (d)
Munakoiso 0,5
Muut 0,1*
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,05* 0,05*
Kurkut (d) 1
Pikkukurkut (d)
Kesäkurpitsat
Muut 0,1* (b)
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,05* 0,05* (b)
Melonit 0,5
Kurpitsat 0,5
Vesimelonit
Muut 0,1*
Sokerimaissi 0,1* (c) 0,05* 0,01*
IV) KAALIKASVIT 1*
a) Kukinnan muodostavat kaalit (d) (c) 0,05* (b)
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b) Kerivät kaalit (c) 0,05*
Ruusukaali (d) 0,5
Keräkaali (b)
Muut 0,01*
c) Lehtikaalit 0,1* (c) 0,05* (b)
Kiinankaali
Kerimättömät kaalit
Muut
d) Kyssäkaali 0,1* 0,05* 0,05* 0,01*
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 1*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset (d) 0,05*
Vihanneskrassi
Vuonankaali (c)
Lehtisalaatti (c) (b)
Siloendiivi (c)
Muut 0,05* 0,01*
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,1* 0,05* 0,05* 0,01*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi (d) 0,05* 0,05* 0,01*
d) Salaattisikuri (d) 0,05* 0,05* 0,01*
e) Yrtit 0,1* (c) 0,05* (b)
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) (d) (c) 0,05* 1*
Pavut (silpimättömät) (b)
Pavut (silvityt) (b)
Herneet (silpimättömät) 2
Herneet (silvityt) (b)
Muut 0,01*
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET (c) 1*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri (d) (b)
Fenkoli
Latva-artisokka (c)
Purjot (b)
Raparperi
Muut 0,1* 0,05* 0,01*
VIII) SIENET 0,05* 0,05* 1*
a) Viljellyt sienet 1 (b)
b) Luonnonvaraiset sienet 0,1* 0,01*
3. Kuivatut palkokasvit 0,05* 0,05*, 0,01* 1*
Pavut (d)
Linssit 0,1*
Herneet (d)
Muut 0,1*
4. Öljykasvien siemenet 0,05* 0,01* 1*
Pellavansiemenet
Maapähkinät
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet
Rapsin siemenet (c)
Soijapavun siemenet 0,2
Sinapinsiemenet
Puuvillansiemenet
Muut 0,1* 0,05*
5. Perunat (d) 0,05* 0,05* 0,01*
Varhaisperunat 1*
Varastoperunat 50
6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,1* 0,1* 0,1* 0,1* 1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe (d) (d) 0,1* (d) 1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
Metamidofossi Metyylibromidi Parakvatti Permetriini: isomeerien summa Prosymidoni
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 0,2 0,05* 0,05* 0,5 0,02*
Greipit
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit
Pomelot
Muut
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,01* 0,05* 0,1 0,05*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksapähkinät
Muut 0,05*
III) OMENAMAISET HEDELMÄT (b) 0,05* 0,05* 1
Omenat (a)
Päärynät (a)
Kvittenit
Muut 0,02*
IV) KIVELLISET HEDELMÄT (b) 0,05* 1 (a)
Aprikoosit
Kirsikat
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit)
Luumut
Muut
V) MARJAT JA PIENNEDELMÄT 0,05*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet (b) 1 5
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) (b) 0,05* (c) 5
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,01* 0,05* (c)
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat 10
Muut 0,02*
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,01* 0,05* 0,02*
Mustikat
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) (c)
Karviaismarjat (c)
Muut 0,05*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 0,01* 0,05* 0,05* 0,02*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,01* 0,05* (pl, viikunat) 0,05*
Avokadot
Banaanit
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät 1 5
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Päytäoliivit (c)
Öljyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut 0,05* 0,02*
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,01* 0,05* 0,05* 0,02*
Punajuurikkaat
Porkkanat
Mukulasellerit 0,1
Piparjuuret
Maa-artisokat
Palsternakat
Juuripersilja
Retiisit 0,1
Kaurajuuri
Bataatit
Lantut
Nauriit (c)
Jamssit
Muut 0,05*
II) SIPULIKASVIT 0,01* 0,05* 0,05*
Valkosipuli 0,2
Sipuli (c) 0,2
Salottisipuli (c) 0,2
Varhaissipuli (c) (a)
Muut 0,05* 0,02*
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,05* 0,05*
Solanum -suvun vihannekset 0,5 2
Tomaatit 0,5
Paprika (b)
Munakoiso 0,2
Muut 0,01*
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,1 1
Kurkut 1
Pikkukurkut
Kesäkurpitsat
Muut 0,01*
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,01* 0,1 1
Melonit
Kurpitsat
Vesimelonit
Muut
Sokerimaissi 0,01* 0,1 0,02*
IV) KAALIKASVIT 0,05* 0,05*
a) Kukinnan muodostavat kaalit (b) 0,2*
Parsakaali (c)
Kukkakaali 0,1
Muut 0,05*
b) Kerivät kaalit 0,5 (c) 0,02*
Ruusukaali
Keräkaali
Muut
c) Lehtikaalit (b) 1 0,02*
Kiinankaali
Kerimättömät kaalit
Muut
d) Kyssäkaali 0,01* 0,05* 0,02*
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,05* 0,05*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset 2 5
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti 0,2
Siloendiivi
Muut 0,01*
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,01* 1 0,02*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi 0,01* 0,05* 0,02*
d) Salaattisikuri 0,01* 0,05* (a)
e) Yrtit 0,01* 2 0,02*
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) (b) 0,05* 0,05*
Pavut (silpimättömät) 0,5 2
Pavut (silvityt) 0,05* (a)
Herneet (silpimättömät) 0,1 (a)
Herneet (silvityt) 0,05* (a)
Muut 0,05* 0,2*
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,05* 0,05* 0,02*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri 2
Fenkoli (c)
Latva-artisokka (b)
Purjot (b) 0,5
Raparperi 2
Muut 0,01* 0,05*
VIII) SIENET 0,01* 0,05* 0,05* 0,05* 0,02*
a) Viljellyt sienet
b) Luonnonvaraiset sienet
3. Kuivatut palkokasvit 0,05* 0,05* (a)
Pavut (b)
Linssit 0,01*
Herneet (b)
Muut 0,01*
4. Öljykasvien siemenet 0,1* 0,05*
Pellavansiemenet
Maapähkinät 0,1
Unikonsiemenet
Seesaminsiemenet
Auringonkukan siemenet (c) 1
Rapsin siemenet 0,1 1
Soijapavun siemenet 1
Sinapinsiemenet 0,1
Puuvillansiemenet 0,1 0,2
Muut 0,01* 0,05* 0,05*
5. Perunat 0,01* 0,05* 0,05* 0,05* 0,02*
Varhaisperunat
Varastoperunat
6. Tee (Camellia sinensis – lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) 0,1* 0,05* 0,1* (d) 0,1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 2 0,05* 0,1* (d) 0,1*

* Analyysiherkkysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0.01* mg/kg

(c) 0.05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

Tuoteryhmät ja esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joihin enimmäismääriä sovelletaan Torjunta-aine ja sen enimmäismäärä (mg/kg)
Sypermetriini: isomeerien summa) 2,4,5-T TEPP Toksafeeni Vinklotsoliini; vinklotsoliinin ja kaikkien metaboliittien summa mukaan lukien 3,5-dikloorianiliinijohdannaiset, laskettuna vinklotsoliiniksi
1. Hedelmät: tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
I) SITRUSHEDELMÄT 2 0,05* 0,01* 0,1* 0,05*
Greipit
Sitruunat
Limetit
Mandariinit (mukaan lukien klementiinit ja vastaavat hybridit)
Appelsiinit
Pomelot
Muut
II) PUIDEN PÄHKINÄT (KUORITUT TAI KUORIMATTOMAT) 0,05* 0,05* 0,01* 0,1* 0,05*
Mantelit
Brasilian pähkinät
Cashew -pähkinät
Kastanjat
Kookospähkinät
Hasselpähkinät
Australian pähkinät
Pekaanipähkinät
Setrin pähkinät
Pistaasiopähkinät
Saksapähkinät
Muut
III) OMENAMAISET HEDELMÄT 1 0,05* 0,01* 0,1* 1
Omenat
Päärynät
Kvittenit
Muut
IV) KIVELLISET HEDELMÄT 0,05* 0,01* 0,1*
Aprikoosit 2 2
Kirsikat 1 0,5
Persikat (mukaanlukien nektariinit ja vastaavat hybridit) 2 2
Luumut 1 (c)
Muut 0,05* 0,05*
V) MARJAT JA PIENHEDELMÄT 0,05* 0,01* 0,1*
a) Tuoreet viinirypäleet ja viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet 0,5 5
Syötävät viinirypäleet
Viinin valmistamiseen tarkoitetut viinirypäleet
b) Mansikat (muut kuin luonnonvaraiset) (c) 5
c) Pensasmarjat (muut kuin luonnonvaraiset) 0,5 5
Karhunvatukat
Sinivatukka
Loganinmarjat (jättivatukat)
Vadelmat
Muut
d) Muut pienhedelmät ja marjat (muut kuin luonnonvaraiset)
Mustikat (c)
Karpalot
Herukat (puna-, musta- ja valkoherukat) (c) (c)
Karviaismarjat (c)
Muut 0,05* 0,05*
e) Luonnonvaraiset marjat ja hedelmät 2 0,05*
VI) SEKALAISET HEDELMÄT 0,05* 0,05* 0,01* 0,1* 0,05 (paitsi kiivi)
Avokadot
Banaanit
Taatelit
Viikunat
Kiivihedelmät
Kumkvatit
Litsit
Mangot
Pöytäoliivit
Öljyntuotanto-oliivit
Passionhedelmät
Ananakset
Granaattiomenat
Muut
2. Vihannekset: tuoreet tai keittämättömät, jäädytetyt tai kuivat
I) JUURI- JA MUKULAVIHANNEKSET 0,05* 0,01* 0,1*
Punajuurikkaat
Porkkanat (c)
Mukulasellerit
Piparjuuret (c)
Maa-artisokat
Palsternakat
Juuripersilja
Retiisit (c) (c)
Kaurajuuri
Bataatit
Lantut (c) (c)
Nauriit (c)
Jamssit
Muut 0,05* 0,05*
II) SIPULIKASVIT 0,05* 0,01* 0,1* 1
Valkosipuli 0,1
Sipuli 0,1
Salottisipuli 0,1
Varhaissipuli
Muut 0,05*
III) VIHANNESHEDELMÄT 0,05* 0,01* 0,1*
Solanum -suvun vihannekset 0,5 3
Tomaatit
Paprika
Munakoiso
Muut
Syötäväkuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset 0,2 1
Kurkut
Pikkukurkut
Kesäkurpitsat
Muut
Paksukuoriset Cucurbitaceae -suvun vihannekset (c) 1
Melonit
Kurpitsat
Vesimelonit
Muut
Sokerimaissi 0,05* 0,05*
IV) KAALIKASVIT 0,05* 0,01* 0,1*
a) Kukinnan muodostavat kaalit 0,5 0,05*
Parsakaali
Kukkakaali
Muut
b) Kerivät kaalit 0,5 0,05*
Ruusukaali
Keräkaali
Muut
c) Lehtikaalit
Kiinankaali 2
Kerimättömät kaalit
Muut 0,05*
d) Kyssäkaali 0,2 0,05*
V) LEHTIVIHANNEKSET JA TUOREET YRTIT 0,05* 0,01* 0,1*
Salaatti ja sen kaltaiset vihannekset 2 5
Vihanneskrassi
Vuonankaali
Lehtisalaatti
Siloendiivi
Muut
Pinaatti ja sen kaltaiset vihannekset 0,5 0,05*
Lehtimangoldi
c) Vesikrassi 0,05* 0,05*
d) Salaattisikuri (c) 2
e) Yrtit 2 0,05*
Kirveli
Ruohosipuli
Persilja
Yrttiselleri
Muut
VI) PALKOVIHANNEKSET (tuoreet) 0,05* 0,01* 0,1*
Pavut (silpimättömät) 0,5 2
Pavut (silvityt) (c) (c)
Herneet (silpimättömät) (c) 2
Herneet (silvityt) (c) (c)
Muut 0,05* 0,05*
VII) VARSI-, VERSO- JA RUOTIVIHANNEKSET 0,05* 0,01* 0,1*
Parsat
Kardonit
Lehtiselleri (c) (c)
Fenkoli (c)
Latva-artisokka (c)
Purjot 0,5
Raparperi
Muut 0,05* 0,05*
VIII) SIENET 0,05* 0,01* 0,1* 0,05*
a) Viljellyt sienet 0,05*
b) Luonnonvaraiset sienet 1
3. Kuivatut palkokasvit 0,05* 0,01* 0,1* (c)
Pavut 0,05*
Linssit (c)
Herneet (c)
Muut 0,05*
4. Öljykasvien siemenet 0,05* 0,01* 0,1*
Pellavansiemenet 0,2
Maapähkinät
Unikonsiemenet 0,2
Seesaminsiemenet 0,2
Auringonkukan siemenet 0,2
Rapsin siemenet 0,2 1
Soijapavun siemenet
Sinapinsiemenet
Puuvillansiemenet 0,2
Muut 0,05* 0,05*
5. Perunat 0,05* 0,05* 0,01* 0,1* 0,05*
Varhaisperunat
Varastoperunat
6. Tee (Camellia sinensis - lajin kuivatut lehdet ja varret, fermentoidut ja fermentoimattomat) (d) 0,05* 0,02* 0,1* 0,1*
7. Humala (kuivattu), mukaan lukien humalan siemenet ja tähkäjauhe 30 0,05* 0,02* 0,1* 40

* Analyysiherkkysraja

(a), (b). (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

3. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä teessä

Torjunta-aine Enimmäismäärä (mg/kg)
Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD) 0,02
Endosulfaani (alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaanina) 30
Heksakloorisykloheksaani (HCH)
-alfa- ja beeta-isomeeri, summa 0,2
-gamma-isomeeri (lindaani) 0,2
Bifentriini (d)
Bromopropylaatti (d)
Kartappi 20
Klordaani (cis- ja trans-isomeerien summa) 0,02*
Diklorvossi (d)
Dikofoli (d)
Dimetoaatti 0,2
Ometoaatti 0,1
Etioni 2
Fenitrotioni (d)
Flusytrinaatti (isomeerien summa) (d)
Heksaklooribentseeni (HCB) 0,01*
Malationi (malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationina) (d)
Metidationi (d)
Monokrotofossi (d)
Foksiimi (d)
Profenofossi (d)
Propargiitti (d)
Kinalfossi (d)
Fosmetti (fosmetin ja fosmettioksonin summa laskettuna fosmettina) (d)

* Analyysiherkkyysraja

(a), (b), (c), (d): ellei muuta enimmäismäärää ole asetettu 1,1.1998 mennessä, tulevat seuraavat enimmäismäärät voimaan:

(a) 0,02* mg/kg

(b) 0,01* mg/kg

(c) 0,05* mg/kg

(d) 0,1* mg/kg

4. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä viljoissa

Torjunta-aine Enimmäismäärä (mg/kg)
Aldriini ja dieldriini: 0,01
yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD)
Asefaatti 0,02*
Bromidit: 50
epäorgaaniset bromidi -ioniksi laskettuna
Bromimetaani (metyylibromidi) 0,1
DDT: 0,05
DTT:n, DDE:n ja DDD:n summa laskettuna DTT:ksi
Deltametriini 1
Diatsinoni 0,05
1,2-Dibromietaani (etyleenidibromidi) 0,01
Diklorvossi 2
Ditiokarbamaatit: 0,05*: maissi
mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiilenä (CS2 ) (b): muut viljat
Endosulfaani: 0,2: maissi
alfa- ja beeta-isomeerien ja endosulfaanisulfaatin summa laskettuna endosulfaaniksi 0,1: muut viljat
Endriini 0,01
Fenvaleraatti: (b): ohra, kaura, ruis ja ruisvehnä
isomeerien summa 0,05*: muut viljat
Fosfamidoni 0,05
Fosforivety: 0,1
fosfidit laskettuna fosforivedyksi
Glyfosaatti 5: vehnä, ruis ja ruisvehnä
20: ohra ja kaura
0,1*: muut viljat
Heksaklooribentseeni (HCH) 0,01
Heksakloorisykloheksaani (HCB):
-alfa- ja beeta-isomeerit 0,02
-gamma-isomeeri (lindaani) 0,1
Heptaklori: 0,01
heptaklorin ja heptakloriepoksidin suma laskettuna heptakloriksi
Hiilitetrakloridi 0,01
Imatsaliili 0,02*
Iprodioni 0,5: vehnä
(c): ohra ja riisi
0,02*: muut viljat
Kaptafoli 0,05
Karbaryyli 1: riisi
0,5 muut viljat
Karbendatsiimi: (a): ohra
benomyyli, tiofanaatti-metyyli ja karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi 0,1*: muut viljat
Klordaani: 0,02
cis- ja trans -isomeerien summa
Klorotaloniili 0,1: vehnä, ruis, ohra, kaura ja ruisvehnä
0,01*: muut viljat
Klorpyrifossi (b): ohra
0,05*: muut viljat
Klorpyrifossi-metyyli 0,05*: riisi
Malationi: 8
malationin ja malaoksonin summa laskettuna malationiksi
Metamidofossi 0,01*
Permetriini: 0,2: maissi
isomeerien summa 2: muut viljat
Prosymidoni 0,02*
Pyretriinit: 3
pyretriini I:n ja II:n, sineriini I:n ja II:n ja jasmoliini I:n ja II:n summa
Rikkihiili 0,1
Syaanivety: 15
syanidit laskettuna syaanivedyksi
Sypermetriini: (b): vehnä, ohra kaura ja ruis
isomeerien summa 0,05*: muut viljat
Triklorfoni 0,1
Vinklotsoliini: 0,05*
vinklotsoliinin ja kaikkien 3,5-dikloorianiliinirakenteen sisältävien metaboliittien summa laskettuna vinklotsoliiniksi

*Analyysiherkkyysraja

a), b>ja c): ellei muita enimmäismääriä ole annettu 1.1.1998 mennessä tulevat voimaan seuraavat enimmäismäärät:

a): 0,1* mg/kg

b): 0,05* mg/kg

c): 0,02* mg/kg

5. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä munissa ja munavalmisteissa

Torjunta-aine Enimmäismäärä (mg/kg)(1
Aldriini: 0,02
Aldriini ja dieldriini yksinään tai yhdessä laskettuna dieldriiniksi (HEOD)
Asefaatti 0,02*
DDT: 0,1
p,p'-DDT:n, o,p'-DDT:n, p,p'-DDE:n ja p,p'-TDE:n (DDD) summa laskettuna DDT:ksi
Deltametriini 0,05*
3,4-Dikloorianiliini: 0,05*
Iprodionin, prosymidonin ja vinklotsoliinin sekä kaikkien 3,4-dikloorianiliinirakenteen sisältävien yhdisteiden summa laskettuna 3,4-dikloorianiliiniksi
Ditiokarbamaatit: 0,05*
Mankotsebi, manebi, metiraami, propinebi ja zinebi yhteensä laskettuna rikkihiileksi (CS2
Endriini 0,005
Fenvaleraatti: (a)
isomeerien summa
Glyfosaatti 0,1*
Heksaklooribentseeni (HCB) 0,02
Heksakloorisykloheksaani (HCH):
alfa-isomeeri 0,02
beeta-isomeeri 0,01
gamma-isomeeri (lindaani) 0,1
Heptaklori: 0,02
Heptaklorin ja heptakloriepoksidin summa laskettuna heptakloriksi
Imatsaliili 0,02*
Iprodioni: ks. 3,4-dikloorianiliini
Karbendatsiimi: 0,1*
Benomyyli, karbendatsiimi ja tiofanaattimetyyli yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi
Klordaani: 0,005
cis- ja trans-isomeerien ja oksiklordaanin summa laskettuna klordaaniksi
Klorotaloniili 0,01*
Klorpyrifossi 0,01*
Klorpyrifossi-metyyli 0,01*
Metamidofossi 0,01*
Permetriini: 0,05
isomeerien summa
Prosymidoni: ks. 3,4-dikloorianiliini
Sypermetriini: 0,05*
isomeerien summa
Vinklotsoliini: ks. 3,4-dikloorianiliini

* Analyysiherkkyysraja

1) Kun kyseessä ovat munat tai munavalmisteet, joiden rasvapitoisuus on yli 10 %, enimmäismäär ilmaistaan suhteutettuna rasvan määrään mg/kg. Näissä tapauksissa enimmäismäärä on 10 kertaa tuoreillemunille vahvistettu määrä.

(a) Ellei enimmäismäärää ole asetettu 1.1.1988 tulee voimaan enimmäismäärä 0,05* mg/kg

6. Elohopean, histamiinin ja eräiden merellisten biotoksiinien enimmäismääriä kalassa ja eräissä kalastustuotteissa

Vierasaine Enimmäismäärä (mg/kg)
kala tai kalastustuote
Elohopea 1 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa seuraavilla kalalajeilla:
Hait
Tonnikala (Thunnus spp.)
Tunniina (Euthunnus spp.)
Bonitot, sardat (Sarda spp.)
Juovaton sarda (Orcynopsis unicolor)
Miekkakala (Xiphias gladius)
Purjekala (Istiophorus platypterus)
Marliinit (Makaira spp.)
Ankerias (Anguila spp.)
Meribassi (Dicentrarchus labrax)
Sammet (Acipenser spp.)
Ruijanpallas (Hippoglossus hippoglossus)
Puna-ahven (Sebastes marinus S. mentella)
Tylppäpyrstömolva (Molva dipterygia)
Meri kissa (Anarhichas lupus)
Hauki (Esox lucius)
Portugalilainen koirakala (Centroscymnes ceololepis)
Rauskut (Raja spp.)
Huotrakalat (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo)
Merikrotti (Lophius spp.)
Roussi (Hoplostetus atlanticus)
Molva (Molva molva)
Keila (Brosme brosme)
Seuraavilla kalalajeilla rajaa 1 mg/kg sovelletaan kotimaassa myytäville kaloille, muihin ETA-maihin vietäville kaloille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg:
Made (Lota lota)
Ahven (Perca fluviatilis)
Kuha (Stizostedion lucioperca)
0,5 mg/kg tuorepainoa kohden elitarvikkeena käytettävässä osassa muille kaloille ja kalastustuotteille.
Näytteeksi otetaan vähintää 10 eri yksilöistä otettua, osanäytettä tutkittavaa erää kohden niiden kalojen osalta, joille sovelletaan rajaa 1 mg/kg. Kalastustuotteille, joille sovelletaan rajaa 0,5 mg/kg, otetaan näytteeksi vähintään 5 eri yksi töistä otettua osanäytettä tutkittavaa erää kohden. Osanäytteiden on edustettava erän yksilöiden kokojakaumaa. Tutkimus tehdään osanäytteiden homogenisoidusta sekoituksesta siten, että saadaan näytteen Hg-pitoisuuden keski arvo.
Histamiini Scombridae- ja Clupeidae-heimojen kaloille, jotka on entsymaattisesti kypsytetty suolavedessä, sovellataan vastaavasti kaksikertaa suurempia enimmäismääriä.
Tutkittavasta erästä otetaan 9 osanäytettä, joiden keski arvo ei saa ylittää arvoa 100 mg/kg, kaksi osanäytteistä saa olla välillä 100 mg/kg-200 mg/kg, ja yksikään osanäytteistä ei saa ylittää 200 mg/kg.
Halvaannuttava simpukkamyrkky (PSP) Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot:
0,8 mg/kg syötävässä osassa
Ripulia aiheuttava simpukkamyrkky (DSP) Kaksikuoriset simpukat, piikkinahkaiset, vaippaeläimet ja merikotilot:
Syötävässä osassa alle biologisen menetelmän määritysrajan

Liite 2

KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT

"Tuoteryhmät Esimerkkejä ryhmiin luettavista tuotteista Tuotteen osa, johon enimmäismäärää sovelletaan
1. Hedelmät; tuoreet, kuivatut tai keittämättömät, jotka on säilötty jäädyttämällä ja joihin ei ole lisätty sokeria; pähkinät
vi) Sekalaiset hedelmät Oliivit Kokonaiset hedelmät ilman kantoja; maa-aines poistetaan harjaamalla kevyesti kuivaa tuotetta tai huuhtomalla juoksevassa vedessä
4. Öljykasvien siemenet
Auringonkukan siemenet Kokonaiset kuorimattomat tai kuoritut siemenet"
Raakavilja
"CN-koodi Tavarakuvaus
1001:stä Vehnä
1002 00 00 Ruis
1003 00 Ohra
1004 00 Kaura
1005 Maissi
1006 Riisi1)
1007 00 Durra
1008:sta Tattari, hirssi ja muut viljat"

1) Riisin kohdalla enimmäismääriä sovelletaan raakariisin ja luonnonriisin lisäksi esikuorittuun, osittain kuorittuun ja kokonaan hiottuun riisiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.