169/1993

Annettu Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 1993

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen ja päätöksen liitteiden muuttamisesta

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

kumonnut eräistä elintarvikkeiden vieraista aineista 24 päivänä elokuuta 1990 antamansa päätöksen (756/90) liitteen 1 kohdassa 1 dialifossia koskevan kohdan ja liitteen 1 kohdan 2 alaviitteen a,

muuttanut 2 §:n, liitteen 1 kohdassa 1 alaviitteet ja atratsiinia, atsinfossi-etyyliä, atsinfossi-metyyliä, bromopropylaattia, DDT:tä, deltametriiniä, demetoni-S-metyyliä, diatsinonia, diklofluanidia, diklorproppia, dikofolia, dikvattia, dimetoaattia, dioksationia, ditiokarbamaatteja, endosulfaania, etionia, etrimfossia, etyleenitioureaa, fenitrotionia, fenklorfossia, fentinayhdisteitä, fentionia, folpettia, fosalonia, fosfamidonia, imatsaliilia, kaptaania, karbaryyliä, karbendatsiimia, kinometionaattia, klorfenvinfossia, klormekvattia, klorotaloniilia, klorprofaamia, klorpyrifossi-metyyliä, malationia, maleiinihydratsidia, mevinfossia, ometoaattia, ortofenyylifenolia, parationia, parationi-metyyliä, prokloratsia, tiabendatsolia ja triklorfonia koskevat kohdat, liitteen 1 kohdan 2 aldriinia, DDT:tä, elohopeaa, endriiniä, erukahappoa, etrimfossia, heksaklooribentseeniä, heptakloria, kadmiumia, lyijyä ja tinaa koskevat kohdat ja liitteen 2 sekä

lisännyt säädöksissä viitattavien standardien kielestä 9 päivänä kesäkuuta 1989 annetun lain (553/89) 1, 4 ja 7 §:n nojalla uuden 8 §:n 2 momentin sekä liitteen 1 kohtaan 1 dodiinia ja propoksuuria koskevat kohdat ja liitteen 1 kohtaan 2 akrylonitriiliä, glykoalkaloideja ja tetrakloorietyleeniä koskevat kohdat seuraavasti:

2 §

Vieraiden aineiden enimmäismääristä elintarvikkeissa on säädetty tämän päätöksen liitteessä 1 (Vierasaineluettelo).

Sen ohella, mitä edellä 1 momentissa on sanottu voidaan noudattaa Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivissä torjunta-aineiden enimmäismäärien asettamisesta hedelmille ja vihanneksille 76/895/ETY, sellaisena kuin se on enimmäismäärien osalta viimeksi muutettuna direktiivissä 89/186/ETY, annettuja enimmäismääriä.

Jollei enimmäismäärää ole vierasaineluettelossa, Euroopan yhteisöjen direktiivissä tai muualla toisin säädetty tai määrätty, voidaan noudattaa Codex Alimentarius -neuvoston tai sen komiteoiden hyväksymää enimmäismäärää.

Vierasaineluettelossa mainittuihin kasvikunnan tuoteryhmiin luetaan kuuluviksi ainakin liitteessä 2 luetellut tuotteet, jollei toisin mainita.

8 §

Pykälässä 2 mainituista asiakirjoista antaa tarkempia tietoja suomen ja ruotsin kielellä elintarvikevirasto.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1993.

Ennen päätöksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 1993

Ministeri
Pertti Salolainen

Vanhempi hallitussihteeri, toimistopäällikkö
Antti Toivonen

Liite 1

VIERASAINELUETTELO

1. Eräiden torjunta-aineiden enimmäismääriä kasvikunnan tuotteissa

Torjunta-aine                         Enimmäismäärä
- kasvikunnan tuote                             [mg/kg]
+Atratsiini
- hedelmät ja vihannekset                           0,1
Atsinfossi-etyyli                               0,05
+Atsinfossi-metyyli
- sitrushedelmät ja viinirypäleet                   1,0
- ruokaperuna                                       0,2
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,5
- raakavilja                                        0,2
+Bromopropylaatti
- sitrushedelmät ja banaanit                        3,0
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät                2,0
- mansikat                                          2,0
- viinirypäleet                                     2,0
- muut hedelmät                                     0,05
- vihannekset                                       1,0
DDT2
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,1
- raakavilja                                        0,05
+Deltametriini8
- banaani                                           0,05
- muut hedelmät                                     0,1
- ruokasienet                                       0,01
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset                                  0,5
Demetoni-S-metyyli
Demetoni-S-metyyli, sen sulfoksidi ja sulfoni yhteensä
laskettuna demetoni-S-metyyliksi
- ruokaperuna ja porkkana                           0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,4
+Diatsinoni
- pähkinä                                           0,05
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,5
- raakavilja                                        0,05
+Diklofluanidi
- salaatit, marjat                                 10
- viinirypäleet                                    10
- muut hedelmät ja vihannekset                      5,0
+Diklorproppi
- hedelmät ja vihannekset                           0,05
- raakavilja                                        0,1
Dikofoli
p,p-dikofoli, o,p-dikofoli ja 1,1-bis-
(4-kloorifenyyli)-1,2,2,2-tetrakloorietaani
(p,p-ER8) yhteensä
- hedelmät                                          2,0
- vihannekset                                       0,5
+Dikvatti
Dikvattikationi
- raakavilja                                        0,5
- jauhot                                            0,2
- ruokaperuna                                       0,1
- muut vihannekset                                  0,1
- hedelmät                                          0,05
+Dimetoaatti
- hedelmät                                          1,0
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset                                  1,0
- raakavilja                                        0,2
Dioksationi6
- sitrushedelmät                                    3,0
- viinirypäleet                                     0,4
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,2
+Ditiokarbamaatit1
Ferbaami, +manebi, +mankotsebi, nabaami, propinebi,
+tiraami, zinebi ja ziraami, määritetään ja
lasketaan rikkihiilenä (CS2),
ks. myös etyleenitiourea
- hedelmät                                          1,0
- kurkku ja porkkana                                0,5
- ruokaperuna                                       0,1
- muut vihannekset                                  1,0
- raakavilja                                        0,1
Dodiini
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät                1,0
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,2
+Endosulfaani2
a- ja á-endosulfaani ja endosulfaanisulfaatti
yhteensä
- juurivihannekset                                  0,2
- muut vihannekset ja hedelmät                      1,0
- maissi                                            0,2
- muu raakavilja                                    0,1
Etioni6
- sitrushedelmät                                    2,0
- omenamaiset ja kivelliset hedelmät                0,5
- viinirypäleet                                     0,5
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,1
Etrimfossi
Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä
- sitrushedelmät                                    0,5
- paprika                                           0,2
Etyleenitiourea (ETU)                       0,01
+Fenitrotioni6
- sitrushedelmät                                    2,0
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,5
- raakariisi                                        2,0
- muu raakavilja                                    1,0
Fenklorfossi                                0,01
+Fentinayhdisteet
Muut kuin di- ja monofenyylitina ja
epäorgaaninen tina laskettuna fentinahydroksidina
- selleri                                           1,0
- ruokaperuna ja porkkana                           0,1
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,05
Fentioni6
Fentioni, sen happianalogi sekä näiden sulfoksidit
ja sulfonit yhteensä laskettuna fentioniksi
- banaani                                           1,0
- sitrushedelmät                                    1,0
- muut hedelmät                                     0,5
- sipuli                                            0,1
- muut vihannekset                                  0,5
- raakavilja                                        0,1
Folpetti4 ja kaptaani4
Folpetti ja kaptaani yhteensä
- omenamaiset hedelmät, pienhedelmät ja marjat      3,0
- viinirypäleet                                     3,0
- kivelliset hedelmät                               2,0
- tomaatti                                          3,0
- pavut, herneet, endiivit                          2,0
- purjot ja salaatit                                2,0
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,1
Fosaloni
- omenamaiset hedelmät ja persikat                  2,0
- sitrushedelmät                                    1,0
- mansikat                                          1,0
- juurivihannekset ja oliivit                       0,1
- muut vihannekset ja hedelmät                      1,0
Fosfamidoni6
Fosfamidoni (E- ja Z-isomeerit) ja
N-desetyylifosfamidoni (E- ja Z-isomeerit yhteensä)
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,15
- raakavilja                                        0,05
+Imatsaliili
- banaani                                           2,0
- omena                                             2,0
- päärynä                                           2,0
- sitrushedelmät                                    5,0
- muut hedelmät                                     0,5
- ruokaperuna, teollisuuden raaka-aineeksi          5,0
- muu ruokaperuna                                   0,5
- muut vihannekset                                  0,5
Karbaryyli
- aprikoosit, persikat, omenamaiset hedelmät,
  luumut                                            3,0
- viinirypäleet                                     3,0
- salaatit ja kaalikasvit                           3,0
- ruokaperuna                                       0,1
- muut hedelmät ja vihannekset                      1,0
- riisi                                             1,0
- muu raakavilja                                    0,5
Karbendatsiimi3
+Benomyyli, tiofanaatti, +tiofanaatti-metyyli ja
karbendatsiimi yhteensä laskettuna karbendatsiimiksi
- sitrushedelmät                                    2,0
- muut hedelmät                                     1,0
- ruokasienet                                       1,0
- ruokaperuna                                       0,1
- muut vihannekset                                  0,5
- raakavilja                                        0,1
Kaptaani4 ks. folpetti
+Kinometionaatti                            0,3
Klorfenvinfossi
E- ja Z-klorfenvinfossi yhteensä
- sitrushedelmät                                    1,0
- muut hedelmät                                     0,05
- selleri ja parsa                                  0,5
- ruokaperuna                                       0,05
- juuri- ja mukulavihannekset                       0,5
- muut vihannekset                                  0,1
- ruokasienet                                       0,05
+Klormekvatti
Klormekvatti-kationi
- päärynä                                           3,0
- viinirypäleet                                     1,0
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,05
- kaura                                             5,0
- muu raakavilja                                    1,0
Klorotaloniili
- banaani                                           0,2
- muut hedelmät                                     0,5
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset                                  0,5
- raakavilja                                        0,2
+Klorprofaami5
+Klorprofaami, barbaani ja klorbufaami yhteensä
laskettuna 3-kloorianiliiniksi
- ruokaperuna                                       1,0
- sipuli                                            0,5
- selleri, porkkana, kirveli, parsa, persilja       0,1
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,05
Klorpyrifossi-metyyli
- päärynä                                           0,5
- sitrushedelmät                                    0,5
- viinirypäleet                                     0,1
- raakavilja                                        0,5
- persilja                                          0,5
+Malationi
Malationi ja malaoksoni yhteensä
- sitrushedelmät                                    2,0
- muut hedelmät                                     0,5
- juurivihannekset                                  0,5
- muut vihannekset                                  3,0
- raakavilja                                        8,0
- jauhot, ryynit ja hiutaleet                       2,0
Maleiinihydratsidi
- ruokaperuna                                      10
- sipuli                                           10
- muut vihannekset ja hedelmät                      1,0
+Mevinfossi6
Cis- ja trans-mevinfossi yhteensä
- sitrushedelmät                                    0,2
- omenamaiset hedelmät ja aprikoosit                0,2
- muut kivelliset hedelmät                          0,5
- ruokaperuna                                       0,1
- lehtivihannekset                                  0,5
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,1
Ometoaatti6
- kirsikat                                          0,4
- pinaatti, artisokat ja sikuri                     0,4
- marjat                                            0,1
- sipuli ja purjo                                   0,1
- juurivihannekset                                  0,1
- ruokaperuna                                       0,05
- muut hedelmät ja vihannekset                      0,2
Ortofenyylifenoli
- sitrushedelmät                                   12
- muut hedelmät                                     1,0
- vihannekset                                       1,0
Parationi6
Parationi ja paraoksoni yhteensä
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset ja hedelmät                      0,5
Parationi-metyyli6                          0,2
Parationi-metyyli ja paraoksoni-metyyli yhteensä
+Prokloratsi
+Prokloratsi ja sen 2,4,6-trikloorifenolirakenteen
sisältävät johdannaiset yhteensä
prokloratsiksi laskettuna
- banaani                                           5,0
- sitrushedelmät                                    5,0
- muut hedelmät                                     1,0
- vihannekset                                       1,0
- raakavilja                                        0,1
Propoksuuri                                 3,0
+Tiabendatsoli
- sitrushedelmät                                    6,0
- banaani, luumu                                    3,0
- omenamaiset hedelmät                              5,0
- varsiselleri                                      3,0
- papaija                                          10
- ruokaperuna, teollisesti valmistettujen
  perunoiden ja perunalastujen raaka-aineeksi      10
- muu ruokaperuna                                   0,5
- raakavilja                                        0,2
+Triklorfoni
- hedelmät ja vihannekset                           0,5
- raakavilja                                        0,1

+ hyväksytty torjunta-aineen tehoaineeksi Suomessa.
1 ryhmä 1, ks 5 ja 6 §
2  ,,   2,      ,,
3  ,,   3,      ,,
4  ,,   4,      ,,
5  ,,   5,      ,,
6  ,,   6,      ,,
7  ,,   7,      ,,
8  ,,   8,      ,,

2. Tavallisimpien raskasmetallien ja eräiden muiden vieraiden aineiden enimmäismääriä elintarvikkeissa

Aine                                  Enimmäismäärä**
- elintarvike                               [mg/kg]
Aldriini
Aldriini ja dieldriini yhteensä
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä
  tehdyt valmisteet                                 0,1
- munat                                             0,01
Akrylonitriili                              0,02
DDT
p,p-DDT, o,p-DDT, p,p-DDD ja p,p-DDE yhteensä
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt
  valmisteet, ei kuitenkaan kalanmaksaöljy          0,5
- munat                                             0,1
Elohopea
- petokalat, kuten hauki, ahven, made, ankerias,
  pallas, tonnikala, miekkakala                     1,0
- muut kalat, äyriäiset ja simpukat                 0,5
- lastenruoat, kalaa sisältävät                     0,05
Endriini
Endriini ja delta-keto-endriini yhteensä
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt
  valmisteet                                        0,05
- munat                                             0,01
Erukahappo
- elintarvikerasvat, -öljyt ja näiden seokset
  sekä yli 5 % rasvaa sisältävät elintarvikkeet;
  enimmäismäärä lasketaan rasvaosasta          50 000
Etrimfossi
Etrimfossi ja sen happianalogi yhteensä
- munat                                             0,01
Glykoalkaloidit
Solaniiniglykosidit, kuten a-solaniini ja
á-kakoniini yhteensä
- ruokaperuna                                     200
Heksaklooribentseeni
Heksaklooribentseeni ja pentaklooribentseeni
yhteensä
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä
  tehdyt valmisteet                                 0,2
- munat                                             0,01
Heptaklori
Heptaklori ja heptakloriepoksidi yhteensä
- kala, äyriäiset ja simpukat sekä näistä tehdyt
  valmisteet                                        0,1
- munat                                             0,02
Kadmium
- kala ja kalavalmisteet                            0,1
- simpukat ja simpukkavalmisteet                    0,5
- ruokaperuna                                       0,05
- muut vihannekset                                  0,1
- äyriäiset ja äyriäisvalmisteet                    0,3
- raakavilja ja viljavalmisteet, paitsi leseet,
  alkiot ja durumvehnä                              0,1
- leseet, alkiot ja durumvehnä                      0,15
Lyijy
- äidinmaidonkorvikkeet                             0,02
- muut lastenruoat                                  0,05
- elintarvikerasvat ja -öljyt                       0,1
- munat                                             0,05
- hedelmät, vihannekset (muut kuin leveälehtiset)
  ja palkokasvit                                    0,1
- ruokaperuna                                       0,1
- leveälehtiset vihannekset                         0,3
- hedelmä- ja vihannesjuomat                        0,1
- virvoitusjuomat                                   0,05
- raakavilja                                        0,1
- säilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut
  (paitsi juomat, lihasäilykkeet ja lastenruoat)    0,3
- lihasäilykkeet, peltiseen päällykseen pakatut     0,5
Tina
- peltiseen päällykseen pakatut valmisteet b,
  paitsi lastenruoat ja juomat                    150
- lastenruoat                                      50
- juomat                                           50
Tetrakloorietyleeni
- oliiviöljy                                        0,1

** syötävässä osassa

b maahantuotaessa, luovutettaessa kaupan pidettäväksi ja myytäväksi saa tinan määrä luovutushetkellä olla enintään 100 mg/kg

Liite 2

KASVIKUNNAN TUOTERYHMÄT

Luettelo 2 §:n 4 momentissa tarkoitetuista tuotteista ja niiden osista, joihin enimmäismäärää sovelletaan

Huom: Ryhmään tuoreet kuuluvat myös jäähdytetyt ja jäädytetyt tuotteet

Kuivattuihin tuotteisiin sovelletaan vastaavien tuoreiden tuotteiden enimmäismääriä ottaen huomioon kuivausprosessista aiheutuneet muutokset jäämäkonsentraatioon, ellei jäljempänä erikseen muuta mainita.

TAULUKKO PUUTTUU

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.