109/1993

Annettu Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 1993

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikelisäaineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

muuttanut elintarvikelisäaineista 8 päivänä heinäkuuta 1992 antamansa päätöksen (636/92) liitteen 1 kohdan 01.04 värien osalta, kohdan 02.03 happamuudensäätöaineiden osalta, kohdan 08.02 entsyymien osalta, kohdan 11.03 emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineidenosalta sekä liitteen 2 luettelon A kohdat E 120, E 172, E 200, E 202, E 210-212, E 220-228, E 510 ja E 950, ja liitteen 3 luettelon A kohdat E 572 jaE 1192 sekä

lisännyt liitteen 1 kohtaan 01.03 uuden lisäaineryhmän sakeuttamisaineet, liitteen 2 luetteloon A uuden kohdan tokoferoliasetaatti sekä luetteloon B uudet kohdat E 570 ja E 572 ja liitteen 3 luetteloon A uuden kohdan E 570 seuraavasti:

Liite 1

01. MAITO, KERMA JA ERÄÄT MAITOVALMISTEET
Lisäaineryhmä(1)        Lisäaine            Rajoitukset
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
01.03 Hapatettu maito-
      valmiste (esim.
      piimä, viili,
      jogurtti)
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
Sakeuttamisaineet       E 410 Johanneksen-
                        leipäpuunjauhe
                        E 466 Karboksimetyyli-
                        selluloosa (CMC)    vain jälkipastö-
                                            roituun hapankerma-
                                            valmisteeseen
                                            yhteensä 10 g/kg
01.04 Maustettu,
      hapatettu
      maitovalmiste
Värit                   E 141  Klorofylliini-
                        kupari-kompleksin
                        kalium- ja
                        natriumsuolat       10 mg/kg
                        E 160a Beta-karoteeni
                        E 160e Beta-apo-8'-
                        karotenaali
                        E 160f Beta-apo-8'-
                        karoteenihappo-
                        etyyliesteri        yhteensä 60 mg/kg
                        E 162  Betalaiini
                        (punajuuriväri)     20 mg/kg
                        E 163  Antosyaanit
                        syötävistä
                        kasvinosista
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
02. JUUSTO JA MUNAJUUSTO
Lisäaineryhmä(1)        Lisäaine            Rajoitukset
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
02.03 Munajuusto
Happamuudensäätö-
aineet                  E 270 Maitohappo
                        E 330 Sitruunahappo
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
08. VILJA JA ERÄÄT VILJAVALMISTEET
Lisäaineryhmä(1)        Lisäaine            Rajoitukset
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
08.02 Jauho
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
Entsyymit               E 1100 Amylaasi
                        E 1101 Proteaasi
                        E 1102 Glukoosioksidaasi
                               Sellulaasi
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
11. LASTENRUOKA
Lisäaineryhmä(1)        Lisäaine            Rajoitukset
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
11.03 Muu lastenruoka
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
Emulgointi-, stabi-
lointi- ja sakeuttamis-
aineet                  E 322 Lesitiini     1 g/kg
                        E 333 Kalsium-
                        sitraatit           1 g/kg
                        E 440 Pektiini
                        E 471 Rasvahappojen
                        mono- ja di-
                        glyseridit          20 g/kg valmisteen
                                            sisältämää rasvaa
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä

Liite 2

LISÄAINEIDEN KÄYTTÖ MUISSA KUIN LIITTEESSÄ 1 MAINITUISSA
ELINTARVIKKEISSA
A. Lisäaineet, joiden käyttöä rajoitetaan
Lisäaine                      Rajoitukset
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 120 Karmiini                vain kahvileivän kuorrutteeseen
                              ja täytteeseen, jälkiruokaan,
                              makeisiin ja purukumiin sekä
                              erityisvalmisteeseen 100 mg/kg,
                              juomiin 60 mg/kg, karmiini-
                              hapoksi laskettuna
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 172 Rautaoksidit            vain makeisiin, purukumiin ja
                              kahvileipään 100 mg/kg, erityis-
                              valmisteen kuoriloon 2,2 g/kg
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 200 Sorbiinihappo
E 202 Kaliumsorbaatti         2 g/kg
E 210 Bentsoehappo
E 211 Natriumbentsoaatti
E 212 Kaliumbentsoaatti       2 g/kg, kuitenkin kalakylmä-
                              säilykkeeseen 3 g/kg
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 220 Rikkihapoke (rikkidioksidi)
E 221 Natriumsulfiitti
E 222 Natriumvetysulfiitti
E 223 Natriumdisulfiitti
E 224 Kaliumdisulfiitti
E 225 Kaliumsulfiitti
E 226 Kalsiumsulfiitti
E 227 Kalsiumvetysulfiitti
E 228 Kaliumvetysulfiitti     vain sokerilla kyllästetyissä
                              marjoissa ja hedelmissä
                              15 mg/kg, kookosvalmisteissa,
                              korppujauhoissa, makeisissa ja
                              juomissa 50 mg/kg (viinistä ja
                              siideristä valmistetut juomat
                              150 mg/kg), etikassa, peruna-
                              hiutaleissa ja kasvis-
                              säilykkeissä 100 mg/kg, keksi-
                              ja vohvelitaikinassa 200 mg/kg,
                              sinapissa 250 mg/kg sekä pipar-
                              juurivalmisteessa 400 mg/kg,
                              rikkidioksidiksi laskettuna
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 510 Ammoniumkloridi         vain makeisiin ja purukumiin
                              sekä keksien ja vohvelien
                              täytteeseen ja kuorrutteeseen
                              35 g/kg, salmiakkimakeisiin
                              70 g/kg
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 950 Asesulfaami K           vain jälkiruokiin, kahvileipiin
                              ja juomiin 300 mg/kg, makeisiin
                              700 mg/kg ja purukumiin 2 g/kg
                              sekä makeutusvalmisteisiin
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
Tokoferoliasetaatti           300 mg/kg, erityisvalmisteeseen
                              500 mg/kg valmisteen sisältämää
                              rasvaa
B. Lisäaineet, joita saa käyttää muihin kuin liitteessä1
   mainittuihin elintarvikkeisiin hyvän valmistustavan
   mukaan

E 570 Steariinihappo
E 572 Magnesiumstearaatti


Liite 3

LISÄAINEIDEN NUMEROTUNNUKSET JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN
MÄÄRÄYTYVÄT RYHMÄNIMET
A. Lisäaineet, joilla on numerotunnus

Lisäaineen nimi               Mahdollinen käyttötarkoitus
                              ja ryhmänimi
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 570 Steariinihappo          Pintakäsittelyaine
E 572 Magnesiumstearaatti     Emulgointiaine, stabilointiaine,
                              pintakäsittelyaine
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä
E 1102 Glukoosioksidaasi      Hapettumisenestoaine, entsyymi
- - Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1993.

Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 1993

Ministeri
Pertti Salolainen

Ylitarkastaja
Anna-Liisa Koskinen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.