Sosiaali- ja terveysministeriön päätös sikiön kehitykselle ja raskaudelle vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja vaaran arvioimisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 931/1991
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on 4 päivänä heinäkuuta 1963 annetun sairausvakuutuslain (364/63) 23 g §:n 3 momentin nojalla sellaisena kuin se on 21 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1192/90), sosiaali- ja terveyshallituksen esityksestä päättänyt:
1 §Yleistä
Sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaraa aiheuttavilla tekijöillä tarkoitetaan tässä päätöksessä sairausvakuutusasetuksen 11 a §:ssä (717/91) mainittuja kemiallisia aineita, säteilyä ja tarttuvia tauteja.
2 §Kemialliset aineet
Kemiallisia aineita ovat anestesiakaasut, lyijy, elohopea, sytostaatit, hiilimonoksidi eli häkä, sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaralliset orgaaniset liuottimet, aineet, joiden pakkaukset tulee työturvallisuuslain (299/58) tai kemikaalilain (744/89) nojalla annettujen määräysten mukaan merkitä varoituslausekkeella R45, R46 tai R47 sekä sosiaali- ja terveysministeriön päätöksessä (477/88) mainitut syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat aineet.
3 §Säteily
Säteilyä on ionisoiva säteily mukaanlukien radionuklidit. Sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaraa aiheuttavasta säteilystä on säädetty erikseen.
4 §Tarttuvat taudit
Tarttuvia tauteja ovat toksoplasmoosi, listerioosi, vihurirokko, herpes, vesirokko, hepatiitti, sytomegalotulehdus ja HIV-tartunta.
5 §Vaaran arviointi
Sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaraa aiheuttavien tekijöiden arvioinnin tulee tapahtua jo työympäristön ja työolosuhteiden suunnittelun yhteydessä.
Työpaikkaselvityksen yhteydessä tunnistetaan sikiön kehitykselle tai raskaudelle vaaraa aiheuttavien tekijöiden esiintyminen työpaikalla sekä ne työtehtävät, joissa vaaraa esiintyy. Tarvittaessa käytetään avuksi työhygienisiä mittauksia, biologisia altistumismittauksia tai muuten työterveyshuollossa yleisesti käytettäviä tunnistusmenetelmiä.
Vaaran arvioinnissa otetaan huomioon olemassa oleva lääketieteellinen tieto vaarasta ja selvitetään vaaraa aiheuttavan tekijän voimakkuus, jaksottaisuus ja vaikutusaika.
Työterveyshuoltoa toteuttavien terveydenhuoltoalan ammattihenkilöiden tulee tiedottaa vaaraa aiheuttavista tekijöistä työnantajalle sekä työn, työmenetelmien ja työssä käytettävien aineiden aiheuttamasta vaarasta työntekijöille sekä tehdä ehdotuksia vaaran poistamiseksi tai siltä suojautumiseksi.
6 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 heinäkuuta 1991.
Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 1991
Sosiaali- ja terveysministeri Eeva KuuskoskiVanhempi hallitussihteeri Raimo Salonen